Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Για 28.3

Κίμων Ιωαννίδης
Κίμων Ιωαννίδης
ΦΩΤ.2

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από το πρωί της 26ης Μάρτη 1999, που η αγαπημένη και αξέχαστη σύντροφός μου Αθηνά Λεκάκη-Μιχαηλίδου, παιδίατρος, έχασε, πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, τη μάχη για τη ζωή. «Εφυγε» για πάντα από κοντά μας, μία αξιόλογη, δημιουργική και εργατική γυναίκα, η οποία εξάσκησε την παιδιατρική με ολοκληρωμένη επιστημονική επάρκεια και πείρα ως κοινωνική λειτουργός. Γι' αυτό εκτιμήθηκε και αγαπήθηκε από όλους που τη γνώρισαν.

Στη μνήμη της συζύγου μου Αθηνάς και του αδελφού μου Παναγιώτη Μιχαηλίδη, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου, την άνοιξη του 1949, σε ενέδρα, έξω από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού Πόροι (Πουρλία) του Ολύμπου, όπου τον είχε διορίσει δάσκαλο ο ΔΣΕ, από απόσπασμα στρατού και ΜΑΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας, 250 ευρώ για τις επικείμενες ευρωβουλευτικές εκλογές.

Παύλος Ι. Μιχαηλίδης

* * *

Φωτ.

Στις 21 Μάρτη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας Λευτέρη Χολή, μέλους του ΚΚΕ,

Στη μνήμη του πρόσφεραν: Η οικογένειά του 200 ευρώ στην Αχτίδα Αγρινίου και οι σύντροφοί του Γιώτα Καραΐσκου 70 ευρώ και Χρήστος Μπερμπερίδης 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

21 Μάρτη 1924-21 Μάρτη 2004, Ογδόντα χρόνια από τη γέννηση του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γιάννη Κατρίτση, μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας αναπάντεχα την 1η Οκτώβρη 2001. Τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε είναι σήμερα επίκαιρα παρά ποτέ. Ιδιαίτερα με την εισβολή των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, ο αγώνας για μια δίκαιη, ειρηνική και με σοσιαλιστική προοπτική ζωή είναι μονόδρομος για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, για όλη την ανθρωπότητα.

Στη μνήμη του και με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννησή του προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Πειραιά 70 ευρώ στο ΚΚΕ.

Αθηνά Μιχαηλίδου
Αθηνά Μιχαηλίδου
Η γυναίκα του Ανθή Κατρίτση

Τα παιδιά του Λένα-Γιώργος

Τα αδέρφια του Κώστας-Κική-Βέφα

Ο εγγονός του Γιάννης

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 28 Μάρτη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που «χάσαμε» τον αγαπημένο μας Χαράλαμπο Τσουφλαΐδη, μέλος του ΚΚΕ. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα συνδέθηκε αμέσως με το ΚΚΕ και συμμετείχε δραστήρια στους κοινωνικούς αγώνες.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Ημαθίας, 40 ευρώ, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ στο τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και 20 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

φωτ.

Στη μνήμη της Ελένης Ηλιάδου, μέλους του ΚΚΕ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 7 Οκτώβρη 2000, τα παιδιά της Βαρβάρα και Κώστας Ηλιάδης πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μυλαύλακου Κατερίνης, 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Ο Ιάκωβος Δανιηλίδης, από το χωριό Μακρύγιαλο Πιερίας, μέλος του ΚΚΕ από το 1926, φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τη δράση του. Το 1943 ήταν διοικητής του 50ού Συντάγματος του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ο γιος του Γιάννης.

Τα εγγόνια του Ιάκωβος, Μαρία, Σουμέλα

* * *

Φωτ.

Το Δεκέμβρη του 2003 έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Γιώργος Βασιλείου Παππάς, Μακρονησιώτης, από το Μουζάκι Καρδίτσας.

Μέλος του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του αγωνιζόταν για τα ιδανικά του κόμματός του και ήταν τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού.

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Μιχαηλίδης
Γεράσιμος Ζορμπάς

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου αγωνιστή Γιώργου Κουρτίδη και του αδελφού μου Μιχάλη Νικολαΐδη, μαχητή του ΔΣΕ από το Κιλκίς, ο οποίος σκοτώθηκε στα 23 χρόνια του, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, ως δεύτερη δόση.

Χιονία Νικολαΐδη-Κουρτίδη

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τις 26 Μάρτη 1992, που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα ο Κίμων Ιωαννίδης, προσφέρω στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγός του Χρύσα

* * *

Εφυγε πρόσφατα από τη ζωή η αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Κωστούλα Πετράτου.

Στη μνήμη της ο γαμπρός της Γιάννης προσφέρει 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο Αναγνώστης Καραμπατσάκης γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Πλάτανος της Ανατολικής Θράκης. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση τον Οκτώβρη του 1943 και τον ίδιο χρόνο κατατάχτηκε στο 16ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, στο Τάγμα του Ακρίτα.

Πήρε μέρος στη μάχη του Κούκου ενάντια στους συνεργάτες των κατακτητών του Κιτσάμπασακ, στη μάχη της Κρύας Βρύσης και στη μάχη του Αγγελοχωρίου, όπου βρισκόταν η βάση του Πούλιου, στη μεγάλη σύμπτυξη του Βέρμιου και στη μάχη του Κιλκίς, την τελευταία μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ ενάντια στους ταγματασφαλίτες.

Πέθανε στις 18 Μάρτη 2003.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, τα παιδιά του Κυριάκος και Κούλα Πρασίνη πρόσφεραν στη μνήμη του 100 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας.

* * *

Φωτ.

Στις 25 Γενάρη 2004, σε νοσοκομείο άφησε την τελευταία πνοή ο αγωνιστής Γιώργος Βλάσσης. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1933. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή Αετόπουλο και στον Εμφύλιο ανταρτόπουλο. Ο πατέρας του Θανάσης, πρωτοπόρος στο ΕΑΜ, μέλος του ΚΚΕ, στέλεχος στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στο ΔΣΕ, πέρασε με τον καπετάν Ανάποδο στην Εύβοια και σκοτώθηκε στο Μίστρο το 1948. Η μάνα του, Βασιλική, δραστήρια ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή και ύστερα σε βοηθητικές υπηρεσίες του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στον κάμπο της Βοιωτίας το 1948. Η μεγάλη αδελφή του, Γιαννούλα, νοσοκόμα στα Τμήματα του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στην Γκιώνα το 1949. Επέζησε η Αλεξάνδρα, μαχήτρια στο ΔΣΕ, που υπηρετούσε στο Τάγμα του Κρόνου και αιχμαλωτίστηκε στην Πάρνηθα το 1948.

Ηλίας Δεδούσης
Ηλίας Δεδούσης
Ο Γιώργος κυνηγήθηκε στο χωριό το 1947. Κατέφυγε στον Παρνασσό. Υπηρέτησε σύνδεσμος στο Αρχηγείο και σε άλλα Τμήματα. Αιχμαλωτίστηκε στη Βοιωτία το 1948.

Στο βιβλίο του «Η θύελλα πέρασε απ' εδώ» περιγράφει το δράμα της οικογένειάς του και τους αγώνες του.

Μετά τον Εμφύλιο εργάτης στην Αθήνα και στον Πειραιά. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1954. Δουλεύοντας στην παρανομία πιάστηκε από την Ασφάλεια Πειραιά το 1956. Δικάστηκε με το νόμο 509 και κλείστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και Ιντζεδίν Κρήτης.

Μετά την αποφυλάκισή του δούλευε στην ΕΔΑ. Με το πραξικόπημα της χούντας το 1967 ξέφυγε τη σύλληψη. Το 1968 έφυγε παράνομα στο εξωτερικό. Εγκαταστάθηκε στη Σουηδία. Υπήρξε στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος.

Μετά την πτώση της χούντας και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ συνέχισε τον αγώνα.

Τελικά επαναπατρίστηκε αλλά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των γονιών της και της αδελφής της, καθώς επίσης στη μνήμη της κουνιάδας της Αργυρώς, που εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς, η Αλεξάνδρα Βλάσση-Θεοδωρακάκου και ο σύντροφός της παλαίμαχος αγωνιστής Μήτσος Θεοδωρακάκος προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ.

Επίσης, στη μνήμη του Γιώργου Βλάσση ο χωριανός του Γιώργος Μωραΐτης προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρκέτα και στα παιδιά του.

Χρήστος Ιωακειμίδης
Χρήστος Ιωακειμίδης
* * *

Φωτ.

Στις 14 Φλεβάρη 2004 πέθανε ο Χαράλαμπος Τσανεκλίδης, από το χωριό Καρπερό Γρεβενών. Γεννήθηκε το 1920. Καταγόταν από τον Πόντο της Μικράς Ασίας, από όπου η οικογένειά του ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Καρπερό. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και γραμματέας της οργάνωσης του χωριού του, αργότερα εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Φοίτησε στη Σχολή Πολιτοφυλακής. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για ένα διάστημα εκλέχτηκε γραμματέας της ΚΟΒ του χωριού του.

Στον Εμφύλιο η οικογένειά του ήταν μαχητές του ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στη Ρουμανία.

Στη μνήμη του η σύζυγος και οι κόρες του πρόσφεραν 50 ευρώ στη ΝΕ Γρεβενών.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 28 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αρτα γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του παλαίμαχου αγωνιστή Παναγιώτη Παπαθανασίου. Γεννήθηκε το 1919 στο χωριό Σελλάδες Αρτας. Ηταν εργάτης. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το Γενάρη του 1942. Τον Ιούλη του 1946 πιάστηκε και εκτοπίστηκε στην Ανάφη. Το Δεκέμβρη του 1947 μεταφέρθηκε στον Καραβόσταμο Ικαρίας, όπου ανέλαβε σύνδεσμος του βόρειου και νότιου τμήματος του νησιού.

Το Μάη του 1949 μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι στο πολιτικό Τάγμα (4ο). Στις 18 Οκτώβρη 1949 μεταφέρθηκε στο 1ο Τάγμα Στρατού (Α. ΕΤΟ), όπου βασανίστηκε απάνθρωπα για να κάνει δήλωση, την οποία δεν υπέγραψε ποτέ. Πολτοποιημένο τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Οταν συνήλθε, μεταφέρθηκε στη «χαράδρα», όπου συνεχίστηκαν τα βασανιστήρια έως τον Ιούνη του 1950, μεταφέρθηκε ξανά στο πολιτικό Τάγμα και έπειτα από έναν μήνα στον Αϊ-Στράτη.

Γιάννης Κατρίτσης
Γιάννης Κατρίτσης
Το 1954 αφέθηκε ελεύθερος με άδεια και συνεχίστηκε η εκτόπιση στην Αρτα έως το 1958.

Εντάχθηκε στην ΕΔΑ, στο Γραφείο της ΝΕ, και στα συνδικάτα έως τις 21 Απρίλη 1967, που πιάστηκε και εκτοπίστηκε και πάλι στη Γυάρο, στο Λακκί της Λέρου, στον Ωρωπό, πάλι στο Λακκί και τελικά στο Παρθένι της Λέρου, από όπου απολύθηκε στις 22 Απρίλη 1971 με τη διάλυση του στρατοπέδου.

Τον ίδιο χρόνο έστησε στην Αρτα την παράνομη Οργάνωση του ΚΚΕ. Με την πτώση της χούντας εκλέχτηκε γραμματέας της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ και έως το θάνατό του μέλος της ΝΕ, πάντα αταλάντευτος και μπροστάρης σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Τιμώντας τη μνήμη του οι σύντροφοί του πρόσφεραν στη ΝΕ Αρτας 300 ευρώ.

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Χρήστου Ιωακειμίδη, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα, πριν από 27 χρόνια, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ευγενείας-Χαραυγής, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ Θεόπεμπτος Νικολαΐδης (Πεντάκ), ο οποίος πέθανε στις 2 Δεκέμβρη 2003, γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Κορομηλιά Κιλκίς. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Μικρός μπήκε στη βιοπάλη.

Στην Κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτης και έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ, πολέμησε παλικαρίσια στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Γιώργος Κουρτίδης
Γιώργος Κουρτίδης
Πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από την υποχώρηση του ΔΣΕ, δούλεψε πολλά χρόνια ως τορναδόρος. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε δυο παιδιά.

Αργότερα, μετανάστης στη Σουηδία, εργάστηκε και εκεί για πολλά χρόνια ως τορναδόρος.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Τασούλα (Νίκη), τα παιδιά του Δημήτρης και Σωτήρης και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών μελών του ΚΚΕ Αντώνη Τσολομπού, Ευάγγελου Ποντικάκη, Νίκου Βογιατζόγλου, Πάνου Καλφακάκου, Δημ. Ανδρεάκου, Τάκη Παπανικολάου, Αντώνη Αμπατιέλου, Νίκου Αμπατιέλου, Σταύρου Δρούγκα, Ιωακείμ Χατζηαναγνώστου ο Παναγιώτης Βαμβακούσης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 300 ευρώ

* * *

Φωτ.

Στην άσβεστη μνήμη του συζύγου μου, Ηλία Δεδούση, Δικηγόρου-αντιστασιακού, από τη Χρύσοβα της Μεσσηνίας, ο οποίος «πλήρωσε» την πίστη του στα ιδανικά του και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, με διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες και θανατώσεις αδελφών του, προσφέρω 200 ευρώ στο Κόμμα μας, στο οποίο έμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του.

Επίσης, στη μνήμη του Ηλία Δεδούση, η ανιψιά του Μαρία Περίχαρου προσφέρει στο ΚΚΕ 30 ευρώ.


Γιώργος Παππάς
Γιώργος Παππάς

Λευτέρης Χολής
Λευτέρης Χολής

Αναγνώστης Καραμπατσάκης
Αναγνώστης Καραμπατσάκης

Χαράλαμπος Τσανεκλίδης
Χαράλαμπος Τσανεκλίδης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ