Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ Την περασμένη Τρίτη, μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεών του για σταδιακή άνοδο των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων αργότερα φέτος, ωστόσο τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά. Βάσει των επίσημων προβλέψεων της EKT, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ζώνης του Ευρώ θα επιταχυνθεί σταδιακά προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, φθάνοντας το 1,6%, με τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι ήπιες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουν οι αξιωματούχοι της EKT στην κατανάλωση των νοικοκυριών, καθότι αναλογεί στα δύο τρίτα της ανάπτυξης στη Ζώνη του Ευρώ και παραμένει αδρανής.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Εντονη διαμάχη ξέσπασε στους κόλπους του ΟΠΕΚ καθώς οι χώρες - μέλη του καρτέλ προβληματίζονται, εάν ο οργανισμός θα πρέπει να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για την 1η Απρίλη μείωση της παραγωγής του, για την αναχαίτιση του γρήγορου ρυθμού αύξησης των τιμών ενέργειας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών την περασμένη βδομάδα.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Επεκτείνονται οι έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ινδονησίας όσον αφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Monsanto Co. (της μεγαλύτερης πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στα μεταλλαγμένα προϊόντα) στη χώρα, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν συντελέστηκαν παράτυπες συναλλαγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρίας. Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες έρευνες εστιάζονται σε κατηγορίες που θέλουν έναν πρώην εξωτερικό σύμβουλο της Monsanto να έχει καταβάλει στις αρχές του 2002 το επίμαχο ποσό των 50.000 δολαρίων σε κυβερνητικό αξιωματούχο της Ινδονησίας, υπό την καθοδήγηση πρώην στελέχους της Monsanto.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ