Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τύχη του ευρώ...

Νέο βιβλίο - μονογραφία της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη

«Η τύχη του ευρώ μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας» είναι το νέο δοκίμιο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη. Η μονογραφία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει την άποψη της συγγραφέα ότι πρόκειται για οριστική απόσυρση και όχι για βραχυχρόνια άρση του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί, ενώ στο δεύτερο, αναλύεται η ιδιαίτερη φύση του ευρώ, οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος χωρίς υποστήριξη.

Επίσης, στο δεύτερο μέρος με τη βοήθεια εννέα άρθρων της συγγραφέως αναλύονται προβλήματα που σχετίζονται:

  • Με τη φύση και τους λόγους επιβολής της φονταμελιστικής υφής μακροοικονομικής πολιτικής της ΟΝΕ-ευρώ.
  • Με τις συνέπειές τους, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
  • Με τους κινδύνους που το εγχείρημα περικλείει για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Με το αν το ευρώ λειτουργεί ως παράγοντας σύγκλισης ή απόκλισης των κρατών - μελών.
  • Με τα αίτια απόσυρσης των ασφυκτικών κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας.
  • Με την ευρωπαϊκή διεύρυνση και το μέλλον του ευρώ, καθώς και με τις απειλές που περικλείει ο δυϊσμός μη εφαρμογής του στο 70% της Ευρωζώνης, αλλά συνέχισής του στον ευρωπαϊκό νότο.

Ως γενικό συμπέρασμα θα μπορούσε να προταθεί ότι, τελικά, η απόφαση εγκατάλειψης ενός συστήματος που ήταν, εμφανώς καταδικασμένο, από την αρχή και του οποίου η συνέχιση εφαρμογής αποδείχτηκε τόσο επικίνδυνη για τα κράτη - μέλη της ΟΝΕ, θα πρέπει να χαιρετιστεί ως θετική. Ωστόσο, τα νέα προβλήματα που προβάλλουν μπροστά μας και που οφείλονται, όπως αναφέρεται από τη συγγραφέα, κύρια και πρωταρχικά στην αβελτηρία των ιθυνόντων της ΕΕ να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα τις εγκάρσιες υπερβάσεις του και να καταβάλουν προσπάθειες για τη θεραπεία τους, ενδέχεται να είναι ακόμη σοβαρότερα από όσα έχουμε βιώσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ