Κυριακή 28 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Φρικτά εγκλήματα ενάντια στα παιδιά

Associated Press

Οδυνηρά αποκαλυπτική ήταν η ημερίδα που έγινε πριν λίγες μέρες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας για τα εγκλήματα που γίνονται με θύματα ανυπεράσπιστα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία. Από τη χώρα μας συμμετείχαν το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, η Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, το Ινστιτούτο Ισότητας, το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, η «Αργώ» Λάρισας και το «Ελεύθερο Βήμα» Ηλείας. Αποκαλυπτικές παρεμβάσεις έκαναν εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και φορέων από Τουρκία, Ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Αλβανία... για το μέγεθος ενός εγκλήματος που γιγαντώνει και πρέπει να το σταματήσουμε...

Τα παιδιά δεν είναι σκουπίδια!

- Νεογέννητα που προέρχονται από βιασμό ή αιμομειξία και παραμένουν στα νοσοκομεία στα αζήτητα γίνονται αντικείμενο εμπορίας.

- Παιδιά που οι μητέρες τους αναγκάζονται να τα πουλήσουν δήθεν για υιοθεσία και τα εκμεταλλεύονται οι μαφιόζοι.

- Παιδιά που τα φέρνουν από την Ασία για να δουλεύουν σαν σκλάβοι ή να ικανοποιούν τις ορέξεις των «πολιτισμένων» Ευρωπαίων αστών.

- Παιδιά εξαφανισμένα που τα κομμάτιασαν για να πάρουν τα όργανά τους.

- Τσιγγανάκια, αλλά και παιδιά άλλων εθνικοτήτων που δουλεύουν σε μπαρ.

- Δώδεκα χιλιάδες παιδιά που αποσπάστηκαν από τη ζεστή αγκαλιά της μητέρας τους και έχουν χαθεί από την Αλβανία.

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ένα παιδί πεθαίνει κάθε βδομάδα από κακοποίηση ενηλίκων.

- Αγνωστος αριθμός παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση και βία από το στενό τους περιβάλλον, ακόμα και από την ίδια την οικογένειά τους και δεν έχουν πού να καταφύγουν...

Αυτή είναι η κόλαση που ζουν εκατομμύρια παιδιά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στον όμορφο καπιταλιστικό κόσμο μας!

Αποκαλυπτική η πρόσφατη ημερίδα για τη διακίνηση παιδιών μέσω της Ευρώπης για σεξουαλική εκμετάλλευση και αφαίρεση οργάνων. Οπως τόνισε η Μάτα Καλουδάκη από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, σκοπό είχε να καταδείξει το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των παιδιών, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, έχει μπει στη βιομηχανία του σεξ - που αποφέρει περισσότερα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων - ενώ το όριο ηλικίας των μικρών που πέφτουν θύματα διαρκώς κατεβαίνει!

Ψωμί με σαμπουάν

Πόσα παιδιά άραγε μένουν παρατημένα στα νοσοκομεία από μητέρες εξαναγκασμένες σε πορνεία; Οπως ανέφερε η κ. Θεοδωροπούλου από το Κέντρο Ερευνών «Ρίζες», τα παιδιά αυτά κακοποιούνται γιατί κακοποιείται πρώτα η μητέρα τους, που είναι συνήθως μετανάστρια.

«Τα εγκαταλειμμένα παιδιά έχουν εχθρό όλο τον κόσμο και λένε ψέματα για να επιβιώσουν. Πολύ συχνά οι γονείς τους τα πουλούν για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι παιδιά φοβισμένα», όπως επισήμανε η Δήμητρα Μάλλιου από το Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα «παιδιά των φαναριών». Σε κάποια προγράμματα που γίνονται γι' αυτά προσπαθούν να βρουν οικογένειες από την Αλβανία, που είναι η πατρίδα τους, για να τα υιοθετήσουν. Ομως πολύ συχνά τα παιδιά πέφτουν πάλι σε χέρια μαφιόζων. Οταν δε φέρνουν στους εργοδότες τους τις εισπράξεις που περιμένουν, τους δίνουν να φάνε ψωμί με σαμπουάν!!!

Μια εφιαλτική ζωή...

Ελάχιστα έχουν κάνει γι' αυτά τα βασανισμένα παιδιά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν εισπράξει για να τα προστατεύσουν. Ούτε η Ευρώπη ούτε κανένα κράτος νοιάζεται. Κλαίγοντας μίλησε η Βέρα Μπαζάι, από την Αλβανία, θυμίζοντας ότι είναι παιδιά που προέρχονται από τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Προορισμός τους; Να γίνουν ζητιανάκια, ή να πουλάνε ναρκωτικά, να κλέβουν, να γίνονται θύματα παράνομων υιοθεσιών, παιδοφιλίας και ακόμα να χάνουν τη ζωή τους ύστερα από αφαίρεση οργάνων... Πρόσφατα ένας πατέρας εννέα παιδιών στην Αλβανία αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα σημείωμα όπου έγραφε ότι «τώρα ελπίζω το κράτος να ασχοληθεί με τα παιδιά μου». Το θέμα πήρε διαστάσεις στα ΜΜΕ και επτά παιδιά του μπήκαν σε ορφανοτροφεία. Ομως, όταν μια μητέρα επανέλαβε το ίδιο εγχείρημα, η θυσία της πήγε χαμένη. Ηταν το δεύτερο συμβάν, το συνηθίσανε και δεν άγγιξε την καρδιά κανενός... Χιλιάδες παιδιά δεν πάνε πια σχολείο και η βρεφική θνησιμότητα έχει ανέβει στα ύψη.

Τέσσερα εκατομμύρια παιδιά φυτοζωούν σήμερα χωρίς κηδεμόνα στη Ρωσία, ενώ το 44% των μαθητών κάνουν χρήση ναρκωτικών. Μια νέα αγορά δημιουργείται με εμπορία παιδιών που χρησιμοποιούνται για δημιουργία πορνογραφικού υλικού. Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα ανάμεσα σε μαθήτριες 12-15 χρόνων στη Ρωσία για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ένα ποσοστό απάντησε ότι θα επέλεγαν να γίνουν... πόρνες συναλλάγματος! Αλλά και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες τα παιδιά αντιμετωπίζουν συνθήκες διαβίωσης εφιαλτικές, βρίσκονται μπροστά στην απειλή του Εϊτζ και στη Ρουμανία για να πάρουν κουπόνια σίτισης, εμπορεύονται το αίμα τους! Τα στοιχεία αυτά ανέφερε η Αρετή Μίτση, από τον Πανελλήνιο Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που είχαν ζήσει σ' αυτές τις χώρες, είχαν γνωρίσει μια εποχή όπου η νέα γενιά δεν είχε να αντιμετωπίσει ούτε φτώχεια ούτε πείνα και είχαν ένα εξασφαλισμένο μέλλον χωρίς ανεργία και αρρώστιες.

Μικροί σκλάβοι

Μιλώντας για την Ολλανδία, η Σέβγκι Γκονγκουρμούς αποκάλυψε ότι χιλιάδες παιδιά από τις Φιλιππίνες 13-15 χρόνων πωλούνται στη χώρα και όλοι το ξέρουν. Εχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι απαγωγές παιδιών και η παιδεραστία, ενώ το κράτος αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εμπορία γυναικών και παιδιών που μετακινούνται προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία από την Αγγλία είναι τρομακτικά. Οπως κατήγγειλε η Ασλι Γκιουλ, ένα παιδί πεθαίνει κάθε εβδομάδα από κακοποίηση ενηλίκου, ενώ το ένα τέταρτο από όλα τα θύματα βιασμού είναι παιδιά. Οκτώ με δέκα χιλιάδες παιδιά, κυρίως από τη Δυτική Αφρική, έχουν δοθεί για υιοθεσία και αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, χωρίς κανένας να ξέρει ότι βρίσκονται στη χώρα...

Η Γερμανίδα Πέλιν Σένερ αποκάλυψε ότι στη χώρα της 80.000 ως 300.000 παιδιά κακοποιούνται κάθε χρόνο. 300.000-400.000 υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση και από αυτά τα 5.000 είναι κάτω των 16 χρόνων. Μισό εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια διακινούνται κάθε χρόνο. Κάθε μέρα στην Ασία και Ευρώπη 3.000 παιδιά πέφτουν στα δίχτυα της διακίνησης, ενώ μόνο στην Ασία έναν εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια εργάζονται στο εμπόριο της πορνείας.

Από την Τουρκία η Ντέβριμ Αφτσι αποκάλυψε ότι γίνεται τεράστια εκμετάλλευση της φτηνής παιδικής εργασίας και κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Τα παιδιά δουλεύουν για το κεφάλαιο 15-16 ώρες την ημέρα!

Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 30.000 γυναίκες έκαναν αίτηση για να ασκήσουν το «επάγγελμα της πόρνης»...

Ανύπαρκτη η κρατική προστασία

Και στην Ελλάδα; 36% των παιδιών έχει αισθανθεί ότι απειλείται να κακοποιηθεί σεξουαλικά από το ενδοοικογενειακό ή το εξωγενές περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το 2003, στην Αθήνα και τη Θεσσαλία το Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων, ανάμεσα σε παιδιά 8-15 χρόνων (τρία τέταρτα Ελληνόπουλα, ένα τέταρτο αλλοδαπά). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε η Νάντια Γεωργακοπούλου: Ολα σχεδόν τα παιδιά έχουν ακούσει από την τηλεόραση για απαγωγές και παιδική κακοποίηση και παράλληλα τα μισά έχουν ενημερωθεί από την οικογένεια και τους φίλους και 40% από το σχολείο. Από πού ζητάνε βοήθεια όταν απειληθούν; Εννέα στα δέκα από την οικογένεια, αρχικά και ταυτόχρονα επτά στα δέκα προσφεύγουν στην αστυνομία και ένα στα πέντε στους φίλους, στο σχολείο, στην Εκκλησία. Ωστόσο, τα παιδιά ξένης υπηκοότητας τείνουν να καταφεύγουν πέρα από την οικογένεια σε δίκτυο αλληλοβοήθειας από φίλους.

Αλλά οι δομές από πλευράς του κράτους για την προστασία των παιδιών από κακοποίηση και σεξουαλική βία είναι ανύπαρκτες, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας του Κέντρου Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, που δημοσιοποίησε η κοινωνιολόγος Μαρούλα Κανταράκη: Ανάμεσα σε άλλα επισήμανε την έλλειψη στέγης και εξειδικευμένου προσωπικού στους ήδη υπάρχοντες φορείς, τη μη δραστηριοποίηση των δημόσιων φορέων που υπάρχουν, την ανυπαρξία οικογενειακών δικαστών. Χρειάζεται η έρευνα των σχετικών περιστατικών να γίνεται από ευαισθητοποιημένο και εξειδικευμένο προσωπικό κι ακόμα να ευαισθητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί.

Ανοχή και συνενοχή ή δράση;

«Ο δράστης είναι ο ένοχος κι εμείς με τη σιωπή μας συνένοχοι» τόνισε στην ομιλία της η Ολυμπία Μπάτα, ενώ η Χριστίνα Σκαλούμπακα, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε για «κοινωνική παθογένεια σύμφυτη με τις καπιταλιστικές κοινωνίες» και αναφέρθηκε στα εκατομμύρια παιδιά που βρέθηκαν στο δρόμο, προερχόμενα από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την τελευταία δεκαετία. «Η χώρα μας, είπε, έχει γίνει διεθνές σταυροδρόμι διακίνησης και αιτία είναι η αντιλαϊκή πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία, την πρόνοια, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Εκατομμύρια παιδιά είναι υποψήφια κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και τα φαινόμενα αυτά θα θεριεύουν με τη σαπίλα του συστήματος. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κράτος, που πρέπει να στηρίξει τα παιδιά με τις δημόσιες υπηρεσίες του και να κατοχυρώσει γι' αυτά έναν ανθρώπινο κόσμο».

Μιλώντας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Βασιλεία Παπαρήγα αναφέρθηκε στη νοοτροπία που προωθούν στους νέους τα ΜΜΕ: «Μέσα από τα "πρωινάδικα" και τα ριάλιτι σόου, όλες οι αξίες τείνουν να γίνουν ανταλλάξιμες και αυτό μεταφράζεται ως... ελεύθερη έκφραση, ελεύθερη βούληση χωρίς όρια! Νέοι τηλεθεατές δε συμφωνούν με τα βίντεο παιδοφιλίας, αλλά τα θεωρούν... δεδομένα. Ομως, είπε, όταν θεωρείς κάτι δεδομένο, το διαιωνίζεις. Οφείλουμε, κατέληξε, να αντιδράσουμε έμπρακτα, δε σκοπεύουμε να σιωπήσουμε και θα αντιταχθούμε στην τάση που υπάρχει, η ίδια η κοινωνία να αποδέχεται τέτοια φαινόμενα. Μ' αυτό το σκεπτικό και η ίδια η εργαζόμενη γυναίκα είναι υπεύθυνη απέναντι στις πράξεις της. Πιστεύουμε ότι μόνο η οργάνωση και η αλληλεγγύη θα μας βοηθήσουν να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, όπου η σιωπή είναι συνενοχή!»


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ