Πέμπτη 1 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Βουλευτής από αγγλικό... τηλεσκουπίδι

Μετά την ανάδειξη «ταλέντων» μέσα από τα ριάλιτι παιχνίδια και τη διεκδίκηση ενός χρηματικού ποσού ή μιας καριέρας τόσο στο τραγούδι όσο και στις ιδιωτικές «τηλεοπτικές οθόνες», έρχεται τώρα και η ανάδειξη νέων... υποψήφιων βουλευτών. Μπορεί η είδηση αυτή να ακούγεται σαν ένα γελοίο... ανέκδοτο, όμως είναι αλήθεια και βρίσκεται προς υλοποίηση από ιδιωτικό βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό. Ετσι, σε λίγο καιρό θ' αρχίσει να προβάλλεται ένα νέο ριάλιτι παιχνίδι, με τον τίτλο «Ψηφίστε με», όπου ο παίχτης που θα αναδειχτεί νικητής θα μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Independent», οι παίχτες που θα πάρουν μέρος στο νέο ριάλιτι θα αξιολογούνται από πολιτικούς συντάκτες, οι οποίοι και θα «αναγνωρίζουν» τις ικανότητές τους. Συγχρόνως το τηλεοπτικό κοινό θα απευθύνει ερωτήσεις στους «υποψηφίους βουλευτές» για να διαπιστώσει αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός προεκλογικού αγώνα. Και σ' αυτό το ριάλιτι δε θα λείπουν και οι... ειδικοί, οι οποίοι θα βαθμολογούν τους διαγωνιζόμενους. Τώρα όποιος από τους διαγωνιζόμενους κερδίσει την «εμπιστοσύνη» του τηλεοπτικού κοινού - το οποίο κάθε βδομάδα θα καλείται να ψηφίσει τον υποψήφιο που επιθυμεί για τη θέση του βουλευτή - θα μπορέσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη Βρετανία το 2006 και να διεκδικήσει μια θέση... στα έδρανα της Βουλής.

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι οι εμπνευστές του νέου αυτού ριάλιτι παιχνιδιού, φιλοδοξούν να ενισχύσουν με αυτό, το «ενδιαφέρον» του κόσμου για την πολιτική. Μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να υπερασπίζονται το ότι πρόκειται για μια «ριζοσπαστική ιδέα». Κατά πόσο όμως μπορεί να θεωρηθεί «ριζοσπαστική ιδέα», η απαξίωση της προσωπικής ζωής, της προσωπικότητας του ανθρώπου, κάθε έννοιας συμμετοχής στην πολιτική ζωή, στα κοινά;

Ο εθισμός στην παρακολούθηση της ζωής του ανθρώπου, της απαξίωσης κάθε αρχής και κάθε ιδανικού, πάντα υπό το άγρυπνο μάτι της κάμερας, στο μεγαλείο του! Λέτε κι αυτό, το ξενόφερτο υποπροϊόν, να βρει θέση και στις ελληνικές «ιδιωτικές τηλεοπτικές οθόνες»; Η ιδιωτική τηλεοπτική... χωματερή δεν έχει τελειωμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ