Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 13 Μάρτη 2000 έφυγε για πάντα από κοντά μας ο παλαίμαχος λαϊκός αγωνιστής και πρωτοπόρος της Εθνικής Αντίστασης ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στο Παραπούγγι Μεσσηνίας. Ηταν γιος του εύπορου κτηματία και προέδρου της Κοινότητας Γιάννη Γιαννόπουλου. Από μαθητής Γυμνασίου μετέχει στους κοινωνικούς αγώνες, οι οποίοι αυτά τα χρόνια ήταν σε έξαρση στη Μεσσηνία, με κορυφαίο το σταφιδικό πρόβλημα. Γνωρίζει τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, που πρωτοστατούν στους αγώνες και οργανώνεται στη νεολαία του. Για τη δράση του θα αποβληθεί από τα Γυμνάσια Μελιγαλά, Τρίπολης και Καλαμάτας. Η μεταξική δικτατορία θα τον πετάξει εξόριστο στη Φολέγανδρο, όπου έζησε με άλλους κομμουνιστές, ως τις παραμονές της κήρυξης του πολέμου του 1940. Στο αλβανικό μέτωπο πολέμησε από την αρχή ως την κατάρρευση. Επέστρεψε στο χωριό του στις αρχές Μάη 1941. Αμέσως βρίσκει παλιούς συντρόφους του και στήνουν οργάνωση για την απελευθέρωση. Τον επόμενο μήνα η οργάνωση αποκτά επαφή και ενσωματώνεται στη Νέα Φιλική Εταιρεία, η οποία στη Μεσσηνία προηγήθηκε του ΕΑΜ. Οι Ιταλοί πιάνουν τους γονείς και την αδελφή του Θανάση, Κατίνα στις 24 Ιούλη 1941. Παρά την τρομοκρατία το κίνημα αναπτύσσεται και η Ν.Φ.Ε. φτάνει και στο μικρό χωριό του. Με την ίδρυση του ΕΑΜ η Ν.Φ.Ε. προσχωρεί σ' αυτό. Το Μάη του 1942 οι οργανώσεις της Β. Μεσσήνης, που καθοδηγεί ο Θανάσης, συσκέπτονται με τις οργανώσεις της Ορεινής Τριφυλλίας για την προετοιμασία του αντάρτικου. Το Σεπτέμβρη του 1942 ο Θανάσης Γιαννόπουλος στέλνεται για οργανωτική δουλιά στην Τρίπολη, στην Κόρινθο και ξανά στην Τρίπολη. Το Μάη του 1943 παίρνει εντολή να περάσει στο αντάρτικο. Στο μοναστήρι Αμπελάκι, κοντά στο Λεοντάρι, προσχωρεί στην πρωτοπόρο ομάδα των Θανάση Κούτρη -Κώστα Κανελλόπουλου, περίπου 20 αντάρτες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες βαρυχειμωνιάς και επιχειρήσεων περνούν προς τη Μεσσηνία. Συγκροτούνται δύο ομάδες. Η μία με τους Θανάση Κούτρη - Κώστα Κανελλόπουλο πήγε προς τη Μεσσήνη και η άλλη με τους Θανάση Γιαννόπουλο - Οθωνα Δριβαλιάρη στου Γκλιάτα. Το Μάη του 1943 στην ομάδα του Θανάση Γιαννόπουλου ανατίθεται η περιφρούρηση της Αγγλικής Αποστολής, η οποία εδρεύει στα Πλατάνια, όπου έγιναν ρίψεις εφοδίων. Τον ίδιο καιρό η ομάδα παίρνει μέρος σε μάχη ενάντια στους Γερμανούς στο Σιδηρόκαστρο. Τον Αύγουστο του 1943 ο θανάσης γίνεται καπετάνιος του μεικτού - από άνδρες του ΕΛΑΣ και του ΕΣ -τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ο Θανάσης κατεβαίνει από τον Ταΰγετο και αφοπλίζει αναίμακτα 70 Ιταλούς αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες που κρατούσαν τα φυλάκια στήριξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή από Ισαρι ως Διαβολίτσι. Επιστρέφει στο τάγμα του για λίγο. Το κόμμα του θα χρειαστεί τις υπηρεσίες του στην Περιφερειακή Επιτροπή του.

Με την ίδρυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής, ο Θανάσης περνάει στην υπηρεσία της και μετά την Απελευθέρωση γίνεται διοικητής του Α΄ τμήματος της Ε.Π. Καλαμάτας, ως τη Βάρκιζα, που τερματίζεται η αντιστασιακή δράση του.

Τον Ιούνη του 1945 ο Θανάσης συνελήφθη και βασανίστηκε. Κρατήθηκε στις φυλακές με την κατηγορία απόκρυψης όπλων. Με την αποφυλάκισή του πέρασε στην παρανομία. Το Κόμμα τον έστειλε για οργανωτική δουλιά στις Κυκλάδες. Την άνοιξη του 1946 πιάστηκε στη Νάξο. Πέρασε από δίκη - παρωδία και καταδικάστηκε σε ισόβια. Γνώρισε όλα σχεδόν τα κολαστήρια του μεταβαρκιζιανού κράτους: Κέρκυρα, Ιτζεδίν, Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνη του 1962 από τις φυλακές της Αίγινας.

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε να αγωνίζεται από τις οργανώσεις της Αριστεράς διατηρώντας τα οράματα της ιδεολογίας του. Διακαής του πόθος ήταν η ενότητα της Αριστεράς.

Ως το θάνατό του ήταν δραστήριο μέλος του ΠΣΑΕΕΑ.

  • Την Κυριακή 16 Απρίλη στις 11.45 π.μ. στην εκκλησία του Αγιου Ισίδωρου του Β΄ Νεκροταφείου Αθήνας θα γίνει το μνημόσυνο του αγαπημένου μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Η σύζυγος Αναστασία

Ο γιος Γιάννης

Τα αδέρφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

  • Στη μνήμη του Θανάση Γιαννόπουλου, οι αδερφές του Ελένη Γιαννοπούλου, Ευθυμία Παπαδόγιαννη, Κατίνα Καραθάνου και οι Δημήτρης Καραθάνος και Σταύρος Παπαδόγιαννης προσφέρουν 40.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΑΚΑ η γυναίκα του Μαρία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γουμένισσας, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ και

ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΤΕΛΙΩΡΙΔΗ από το χωριό Ιδα Πέλλας, καθώς και στη μνήμη των ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΛΙΩΡΙΔΗ και ΙΣΑΑΚ και ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗ από το χωριό Νότια Πέλλας, μαχητών του ΔΣΕ προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα.

Τα παιδιά του ζεύγους Τελιωρίδη και ο Νίκος Μπεχλιβανίδης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ