Σάββατο 3 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Βρίσκονται και πάλι σε οικονομικό αδιέξοδο

Η υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ δεν αντιμετωπίζεται με την ψευτο-ανωτατοποίηση αλλά μόνο με Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά δημόσια και δωρεάν(από κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2003)
Η υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ δεν αντιμετωπίζεται με την ψευτο-ανωτατοποίηση αλλά μόνο με Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματικά δημόσια και δωρεάν(από κινητοποίηση τον Οκτώβρη του 2003)
Η οικονομική κατάσταση των ΤΕΙ, που έχει φτάσει για άλλη μια φορά σε οριακό επίπεδο, ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη 2η Σύνοδο των Προέδρων των ιδρυμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στις Σέρρες. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Σπ. Ταλιαδούρος, που άκουσε τα αιτήματα των διοικήσεων για: Αμεση έκτακτη επιχορήγηση των ιδρυμάτων με 30.000.000 ευρώ, επιχορήγηση για την πληρωμή των εκτάκτων εκπαιδευτικών (που στα περισσότερα ιδρύματα δεν τους έχουν καταβληθεί οι αμοιβές για το Γενάρη και το Φλεβάρη) και διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού.

Ο υφυπουργός επανέλαβε τις γενικόλογες δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, περί στήριξης και βελτίωσης της λειτουργίας των ΤΕΙ, και ζήτησε από το κάθε ίδρυμα να καταθέσει στο υπουργείο υπόμνημα με τα αιτήματα και τις ανάγκες του, για προβλήματα που είναι γνωστά και εντονότατα εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, η αγανάκτηση για την κατάσταση στα ιδρύματα φουντώνει κι εκφράζεται με αρκετές «φωνές αντίστασης». Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί στο ΤΕΙ Αθήνας έχουν ξεκινήσει από προχτές επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την αρχή του 2004.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Πειραιά ομόφωνα επιβεβαίωσε, την περασμένη Τρίτη, το πλαίσιο διεκδικήσεων του συλλόγου όπως είχε διαμορφωθεί στις τελευταίες κινητοποιήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά στη διαφαινόμενη και πιο βαθιά κρίση που έρχεται στα ΤΕΙ, ενώ παράλληλα κάλεσε τα μέλη της σε επαγρύπνηση. Στο διεκδικητικό τους πλαίσιο προτάσσεται το αίτημα για άρση των διακρίσεων ανάμεσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, γενναία οικονομική ενίσχυση και ρύθμιση του προβλήματος που δημιούργησε ο νόμος της ψευτο-ανωτατοποίησης, με ένα κομμάτι του προσωπικού να βρίσκεται σε προσωποπαγείς θέσεις χωρίς να μπορεί να κριθεί για να περάσει σε τακτικές θέσεις. Ολο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ότι ο ανώτατος χαρακτήρας των ιδρυμάτων δεν έχει ουσιαστικά κατοχυρωθεί και ότι η πραγματική λύση για τα ΤΕΙ θα είναι η δημιουργία Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • Τη δυσαρέσκειά τους για το ότι - αν κι έχουν ζητήσει συνάντηση - δεν έχουν προσκληθεί ακόμα από το υπουργείο Παιδείας, εκφράζουν κύκλοι της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία πανεπιστημιακών). Το οικονομικό πρόβλημα των ιδρυμάτων και των πανεπιστημιακών συνεχίζει να απασχολεί τον κλάδο και σε μια ενδεχόμενη συνάντηση θα είναι το πρώτο που θα θέσει η Ομοσπονδία στο υπουργείο, μαζί με αυτό των ΚΕΣ και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ