Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Βιβλίο
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι υποδειγματικά καλαίσθητες, με το μεράκι της παλιάς τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας, εκδόσεις «Ροδακιό» καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη θέση στο ποιοτικό βιβλίο και μάλιστα στο ελληνικό. Πρόσφατα κυκλοφόρησε τρία σημαντικά βιβλία. Πρώτον, έναν ογκώδη τόμο (322 σελ.), το δυσεύρετο έργο του επαναστάτη, του ασυμβίβαστου με τη βαυαροκρατία και γενικότερα την εξάρτηση της Ελλάδας από την «Ιερά Συμμαχία» συγγραφέα Μ. Χουρμούζη «Παρωδική μικρογραφία μυθιστορημάτων» (1862). Ενα ακόμη τολμηρό έργο του Χουρμούζη με καυστικό χιούμορ σχετικά με τις ξενομανείς λογοτεχνικές προτιμήσεις της μετεπαναστατικής Ελλάδας και τις επιδράσεις τους στην ελληνική κοινωνία και παιδεία. Το έργο συνοδεύεται με λεπτομερές χρονολόγιο με τίτλο «Ο Χουρμούζης και η εποχή του», βιβλιογραφία, ευρετήρια και εισαγωγή του καθηγητή Κ. Γ. Κασίνη σχετικά με τη λογοτεχνική «μόδα» που επικράτησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα άλλα δύο βιβλία αφορούν τον μεγάλο συγγραφέα Δημήτρη Χατζή. Πρόκειται για την επανέκδοση των διηγημάτων του «Το τέλος της μικρής μας πόλης» (πρωτοεκδόθηκαν το 1953 στη Ρουμανία από τις εκδόσεις «Νέα Ελλάδα», επανεκδόθηκαν σε πληρέστερη μορφή το 1963 από το περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» και στην οριστική τους μορφή το 1979). Το δεύτερο βιβλίο είναι «Το διπλό βιβλίο» (1976), ένα μυθιστόρημα για το παλιό και καινούριο, για τη μοναξιά και την ελπίδα.

- Από τις εκδόσεις «Φιλίστωρ» κυκλοφόρησε ένας τόμος με τίτλο «Ιστορικό τοπίο και ιστορική μνήμη (Το παράδειγμα της Μακρονήσου)», ο οποίος περιέχει τα πρακτικά της πολύ ενδιαφέρουσας και χρήσιμης Επιστημονικής Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΜΠ (3/1998) με θέμα τη διάσωση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων της Μακρονήσου. Μια συνάντηση με πολλές και σημαντικές εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

- Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη, το περιοδικό «Πόρφυρας» αφιέρωσε το 93ο τεύχος του (Γενάρης-Μάρτης) στη ζωή και το έργο του νομπελίστα ποιητή. Τα κείμενα υπογράφουν πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι μελετητές της λογοτεχνίας μας.

- Από τον Καστανιώτη κυκλοφόρησαν: Ενας καλαίσθητος, μεγάλου σχήματος, πανόδετος, πλούσια εικονογραφημένος τόμος με την πρωτότυπη και χρησιμότατη, για ειδικούς και μη, μελέτη του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου «Μεγάλα τεχνικά έργα στην Ελλάδα. Τέλη 19ου - αρχές του 20ού αιώνα». Το λεύκωμα περιλαμβάνει τα έργα που ολοκληρώθηκαν μέχρι το 1930. Σιδηροδρομικό δίκτυο, Διώρυγα της Κορίνθου, εξηλεκτρισμός και ύδρευση Αθήνας, Διαρύθμιση του λιμένα Πειραιά, Ανοικοδόμηση της θεσσαλονίκης. Επίσης κυκλοφόρησαν: Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, ο τόμος «Η δικτατορία 1967-1974 (Πολιτικές πρακτικές - Ιδεολογικός λόγος - Αντίσταση)». Την εισαγωγή και επιμέλεια υπογράφουν οι: Γιάννα Αθανασάτου, Αλκης Ρήγος, Σεραφείμ Σεφεριάδης. Το βιβλίο του δημοσιογράφου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκου Καρκάνη «Ηταν ο Δεκέμβρης αναπόφευκτος; (Ιστορική ανάλυση του Δεκέμβρη 1944)». Το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Τυφλόμυγα». Το μυθιστόρημα του Θεσσαλονικιού συγγραφέα Περικλή Σφυρίδη «Μεταμόσχευση νεφρού» το μυθ-ιστορικό έργο του Γκαμπριέλ Ματζνέφ «Η διαιτητική του λόρδου Βύρωνα» (μετάφραση Γιώργος Ράικος). Ενα βιβλίο με πέντε δοκίμια του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο «Η καλή και η ανάποδη». Εισαγωγή του ίδιου του συγγραφέα (μετάφραση Νίκης Καρακίτσου - Ντούζε, Μαρίας Κασαμπάλογλου - Ρομπλέν). Το ιστορικό μυθιστόρημα του Γιουγκοσλάβου νομπελίστα, βοζνιακής καταγωγής, βουλευτή μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέδρου της Ενωσης Γιουγκοσλάβων Λογοτεχνών Ιβο Αντριτς «Το χρονικό του Τράβνικ (Μετάφραση Χρήστος Γκουβής). Το μυθιστόρημα του φημισμένου Ιταλο Καλβίνο «Ο ανύπαρκτος ιππότης» (μετάφραση Θόδωρος Ιωαννίδης). Στη σειρά «Μυθολογίες» το βιβλίο του διευθυντή του μιλανέζικου εκδοτικού οίκου «Adelphi» Ρομπέρτο Κολάσο «Η καταστροφή του Κας» (αναφέρεται στον Ταλεϋράνδο). Μετάφραση Μαρία Κασωτάκη.

- Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) κυκλοφόρησε ένα πλούσια εικονογραφημένο λεύκωμα - οδηγός της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο «Οι Ελληνες της Αιγύπτου - Η άλλη πλευρά της Μεσογείου».

- Από τον Πατάκη κυκλοφόρησαν: Εξι, πανέμορφα, χαρτόδετα, με χρυσοποίκιλτο εξώφυλλο, εικονογραφημένα, μεγέθους μικρής ατζέντας βιβλιαράκια - δώρα που το καθένα, περιέχει σοφές ρήσεις μεγάλων μορφών. Δημιουργός τους η Ελεν Εξλεϊ. Τίτλοι τους «Με την αγάπη γυρίζει η Γη», «Λόγια δύναμης και σθένους», «Λόγια για την απλή ζωή», «Λόγια ελπίδας», «Λόγια χαράς», «Η φιλία είναι παντοτινή», ένα εξαίρετο βιβλίο - δώρο για παιδιά. Το μικρό, ποιητικότατων κειμένων, βιβλίο της Τατιάνας Ραΐση - Βολανάκη «Το άλφα ταξίδεψε μακριά (Οδοιπορικό από το Α ως το Ω)». Η υπέροχη εικονογράφηση ανήκει στην ίδια τη συγγραφέα, σκηνογράφο και ζωγράφο. Σημειώνουμε ότι η Τ. Ραΐση - Βολανάκη είναι υποψήφια για το φετινό βραβείο «Αντερσεν». Το νέο παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η χαρά και το Γκουντάν», σε εικονογράφηση Βαγγέλη Ελευθερίου. Το παραμύθι «Κόννυ και Κορνήλιος - Το θαυμαστό ταξίδι γύρω από τον κόσμο» των Ούλρικε Μέλντζεν - Ρολφ Φέγκερ (μετάφραση Μαρία Αγγελίδου). Το παραμύθι του σπουδαίου συγγραφέα Μίχαελ Εντε «Ρίνος Σβερκοχοντρίνος» (εικονογράφηση Ράινχαρτ Μιχλ, μετάφραση Εύα Βαρδάκη - Βασιλείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ