Τρίτη 6 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
«Μία και μοναδική σχέση εργασίας για όλους»

Για το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα και την ανάγκη να συντονιστούν για να το διεκδικήσουν με συναδέλφους τους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, συζήτησαν το περασμένο Σάββατο εκπρόσωποι συλλόγων συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, που προχώρησαν στη δημιουργία Συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους.

Με κύριο αίτημα «μια και μοναδική σχέση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», πράγμα που προϋποθέτει άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε δημοσίου δικαίου αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 4ωρη στάση εργασίας στις 23/4 και παράσταση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα, συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη με τα συντονιστικά των σωματείων στους ΟΤΑ και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και 24ωρη απεργία στις αρχές Μάη.

Οι συμβασιούχοι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ απαιτούν ακόμη: μετατροπή των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε δημοσίου δικαίου, κάλυψη των υπαρκτών λειτουργικών αναγκών στα ιδρύματα με θέσεις μόνιμου προσωπικού, να σταματήσουν όλες οι απολύσεις συμβασιούχων (να ανακληθούν όσες έγιναν και να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν), να καταβάλλονται άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές των συμβασιούχων, να τους αναγνωρίζονται πλήρη εργασιακά δικαιώματα και, τέλος, να καλυφθεί νομοθετικά το θέμα με τις μετατροπές συμβάσεων σε ΙΔΑΧ που ο ΑΣΕΠ κρίνει παράτυπες. Για όλα αυτά, θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους τους και θα επιδιώξουν να παρθούν σχετικές αποφάσεις από Συγκλήτους και Πρυτανικά Συμβούλια.

Εκδηλη ήταν η αγανάκτησή τους για τις αυταπάτες που πολλοί προσπαθούν να δημιουργήσουν στους συμβασιούχους, ότι δήθεν η οδηγία της ΕΕ θα λύσει τα προβλήματά τους. Μάλιστα, φρόντισαν να φωτοτυπηθεί και διανεμηθεί το κείμενο της οδηγίας σ' όλους τους συμμετέχοντες, για να ενημερωθούν καλύτερα και να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, ότι η οδηγία διασφαλίζει και επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης αντί να επιβάλει τη νομιμοποίησή τους, όπως κάποιοι θέλουν να τους κάνουν να πιστέψουν.

Στη σύσκεψη που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο Σύλλογος Συμβασιούχων - Εκτάκτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αριστοτελείου Θεσ/νίκης, Παν. Αιγαίου, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Κρήτης, Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ΑΣΟΕΕ - Παντείου, ΤΕΙ Πειραιά, Παν. Ιωαννίνων και Χαροκοπείου.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ, παραβρέθηκε ο Δ. Αγκαβανάκης, που είπε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν «παίξει» με το θέμα των συμβασιούχων και τόνισε ότι «με παρακάλια δε γίνεται τίποτα. Το θέμα είναι να βγούμε στους δρόμους». Επισήμανε ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους εργαζόμενους, γιατί οι σχέσεις εργασίας των συμβασιούχων πιέζουν τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και κάλεσε σε συντονισμό κι αγώνα, τονίζοντας ότι το ΠΑΜΕ ήταν και παραμένει στο πλευρό τους μέχρι να δικαιωθούνε.

Επίσης, παραβρέθηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλος κι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει καταλήξει σε ένα παρεμφερές πλαίσιο αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ