Πέμπτη 13 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣτΕ
Εκρινε παράνομη αύξηση εφάπαξ

Η απόφαση βασίστηκε στον Ν. 2084 και στην ελλειμματική αναλογιστική μελέτη του Ταμείου

Φραγμό βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για αυξήσεις στο εφάπαξ των ασφαλιστικών Ταμείων, κρίνοντας ότι δεν μπορούν να χορηγούν επιπλέον αύξηση, όταν από τις αναλογιστικές μελέτες προκύπτει οικονομικό έλλειμμα.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο προεδρικό διάταγμα που αφορούσε ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών και Βιομηχανικών Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων. Με το Προεδρικό Διάταγμα προβλεπόταν ότι κατά τον υπολογισμό της εφάπαξ παροχής, από αποχώρηση οποιασδήποτε αιτίας του ασφαλισμένου, με συμπληρωμένα στο Ταμείο ασφάλισης 20 μέχρι 35 χρόνια, για κάθε έτος ασφάλισης πέραν των είκοσι, προστίθενται αποδοχές ενός μηνός.

Το ΣτΕ στο υπ' αριθμό 178/2000 πρακτικό αναφέρει ότι η επίμαχη διάταξη για αύξηση του εφάπαξ «είναι μη νόμιμη και διαγραπτέα».

Το δικαστήριο επικαλείται τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084, που προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει ανά πενταετία να προβαίνουν σε αναλογιστικές μελέτες. Αναλογιστικές μελέτες θα πρέπει να γίνονται και όταν υπάρχουν μεταβολές στους όρους χρηματοδότησης και παροχών προς τους ασφαλισμένους των ταμείων.

Για το Ταμείο Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών και Βιομηχανικών Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων το ΣτΕ επισημαίνει ότι το Σεπτέμβρη του 1997 συντάχτηκε η αναλογιστική μελέτη, από την οποία προκύπτει ότι το αναλογιστικό ισοζύγιο του ταμείου εμφανίζει έλλειμμα 284.200.000 δραχμών.

Συνεπώς, το ταμείο, σύμφωνα με το ΣτΕ «όχι μόνο δεν έχει κατά την αναλογιστική μελέτη, τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αύξηση της εφάπαξ παροχής, αλλά δεν εξασφαλίζεται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η μακροχρόνια ομαλή οικονομική λειτουργία του». Στην ίδια απόφαση αναφέρει το δικαστήριο ότι έγγραφο της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών βεβαιώνει ότι τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου δεν έχουν αλλάξει και γι' αυτό δε χρειάζεται η σύνταξη νέας αναλογιστικής μελέτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ