Τετάρτη 7 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Εναρξη κυρωτικών διαδικασιών για την πολυφωνία

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στη χτεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μάη να καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών ΝΕΤ, ALTER, STAR και «Μακεδονία», για να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραβιάσεις της πολιτικής πολυφωνίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ΕΣΡ αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσει κυρωτική διαδικασία για τους εν λόγω τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός έναρξης κυρωτικής διαδικασίας μένουν οι τηλεοπτικοί σταθμό MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ, παρότι όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα στοιχεία του ΕΣΡ, δεν τήρησαν και αυτοί οι τηλεοπτικοί σταθμοί τις αρχές της πολιτικής πολυφωνίας. Το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης στις παρατηρήσεις των τηλεοπτικών συντακτών για την «εξαίρεση» αυτή, υποστήριξε ότι κρίθηκε από το ΕΣΡ πως το MEGA και ο ΑΝΤΕΝΝΑ μπορεί να μην τήρησαν την πολιτική πολυφωνία με «απόλυτα νομικά σταθμά», αλλά πως «υπήρχε προσπάθεια προκειμένου να σεβαστούν την πολιτική πολυφωνία».

Το ΕΣΡ είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου ήταν με «δεμένα τα χέρια» προκειμένου ν' ασκήσει τον έλεγχο για την πολιτική πολυφωνία, αφού με απόφαση των πρώην υπουργών Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη και Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα το ΕΣΡ ήταν υποχρεωμένο να παρέμβει μετά το τέλος των εκλογών και συγκεκριμένα ν' ασκήσει έλεγχο για το σύνολο των προγραμμάτων. Το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης χαρακτήρισε χτες την υπουργική αυτή απόφαση «αντισυνταγματική».

Το ALTER σύμφωνα με τα στοιχεία της «media services» και το υπόμνημα του Ροδόλφου Μορώνη, καλείται να δώσει εξηγήσεις στο ΕΣΡ για ενδεχόμενη παραβίαση που αφορά τα χαμηλά ποσοστά του χρόνου που κάλυψε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ και στην τυπική προεκλογική περίοδο παραμένει σε ποσοστά «χαμηλότερα από τα αναλογούντα και μάλιστα χαμηλότερα και από το ΔΗΚΚΙ».

Για τη μη αναλογική παρουσίαση του ΚΚΕ που είναι «κραυγαλέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπόμνημα, έχουν κληθεί εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού «Μακεδονία».

Το STAR καλείται γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία «υπήρχε έλλειψη αναλογικότητας μεταξύ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ». Στο ΣΥΝ διατέθηκε χρόνος 9% και στο ΚΚΕ 5%.

Η ΝΕΤ, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, «δεν τήρησε τις απαιτούμενες αναλογίες μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ούτε μεταξύ των άλλων κομμάτων της Βουλής, ενώ αφιέρωσε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό στο κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στο ΔΗΚΚΙ. Και κατά την τυπική προεκλογική περίοδο μεταξύ άλλων εξακολουθεί να υπάρχει «ανισότητα ως προς τον αριθμό παρουσιάσεων» και συγκεκριμένα με ποσοστά 38,57% στο ΠΑΣΟΚ, 28,09 στη ΝΔ, 13% στο ΣΥΝ, 11,74% στο ΚΚΕ και 4,40% στο ΔΗΚΚΙ.

Το ΕΣΡ, όπως είπε ο Ροδόλφος Μορώνης, ενόψει και των Ευρωεκλογών δεν αποκλείεται να εκδώσει οδηγία, ενώ όπως σημείωσε, μέλη του ΕΣΡ έχουν χρεωθεί για τον έλεγχο της πολυφωνίας στα ΜΜΕ.

Χτες το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» για προσβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκπομπή του σταθμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ΕΣΡ στην προσπάθειά του να βάλει «φρένο» και να ελέγξει τα «090», επέβαλε χτες και άλλα πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό STV και 30.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό «TV Πειραιάς». Και στους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς επέβαλε επίσης την ποινή της ηθικής κύρωσης με την οποία οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να βγάλουν κάρτα με το σκεπτικό της απόφασης του ΕΣΡ για την επιβολή των προστίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ