Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βάσος Γεωργίου
Βάσος Γεωργίου
Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου πατέρα μας και παππού Βάσου Γεωργίου, ο οποίος «έφυγε» πριν από 8 μήνες, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Μας λείπει πάρα πολύ.

Τα παιδιά του Μάχη - Γιάννης

Τα εγγόνια Ρούλα - Βάσος

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 μηνών από το θάνατο του αγαπημένου μας Απόστολου Παναγιωτίδη, οπαδού του ΚΚΕ, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.

Η γυναίκα του Ποσούλα Παναγιωτίδη

Τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του Χρήστου Κρητίδη, αγωνιστή από τα 17 χρόνια του, η σύζυγός του προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σταυρούπολης 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Ο Κώστας Γαμβέτας (Νίκος ο Ψηλός) γεννήθηκε στη Λίμνη Εύβοιας το 1908. Εφηβος εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, ασπάστηκε τα ιδανικά του κομμουνισμού και στη σύντομη ζωή του, αγωνίστηκε γι' αυτά. Κλείστηκε στο στρατόπεδο του Καλπακιού, φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Τον Οκτώβρη του 1941 κατά τη μεταφορά του από τις φυλακές της Πύλου στην Ακροναυπλία, δραπέτευσε. Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και στάλθηκε ως καθοδηγητής στη Λάρισα, από τις αρχές του 1942. Εκεί δημιούργησε λαϊκό κίνημα και έβαλε τα θεμέλια του ΕΛΑΣ.

Στις αρχές του 1943 στάλθηκε στο Μοριά, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος.

Πιάστηκε από τους Γερμανούς και εκτελέστηκε στις 23 Φλεβάρη 1944.

Ο Κώστας Γυφτοδήμος (Κώστας Καραγιώργης), ο γιατρός, ο κομμουνιστής, ο αντιστράτηγος του ΔΣΕ, γεννήθηκε και αυτός στη Λίμνη το 1905. Από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Γεύτηκε φυλακές και εξορίες. Δραπέτευσε από την Κίμωλο το 1941 και δούλεψε στον παράνομο Τύπο. Την Πρωτοχρονιά του 1943 φτάνει στη Λάρισα ως καθοδηγητής της Θεσσαλίας. Συνέβαλε στην ανάπτυξη των αντιστασιακών ΕΑΜικών Οργανώσεων και του ΕΛΑΣ.

Στον εμφύλιο ονομάστηκε αντιστράτηγος του ΔΣΕ. Το 1949 τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι.

Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.

Στο βιογραφικό του αναφέρει: «Ο,τι θετικό έχω το χρωστάω στο Κόμμα μου και στη βοήθεια που μου έδωσε. Λυπάμαι που στην επαναστατική ζωή μου δεν του αφιερώθηκα πιο ολοκληρωμένα».

Ο Γιώργος Ε. Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης) γεννήθηκε στη Λίμνη το 1916. Μαθητής Γυμνασίου έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41.

Στην Κατοχή ήταν στέλεχος πολιτικών οργανώσεων και καπετάνιος του εφεδρικού Τμήματος του ΕΛΑΣ.

Μετά τη Βάρκιζα διώχτηκε και κατέφυγε στην Αθήνα. Δούλεψε στο αεροδρόμιο στο Χασάνι. Αναδείχτηκε σε πρόεδρο του σωματείου των ανασφάλιστων εργαζόμενων.

Τέλη του 1946 εντάσσεται στα Τμήματα Ρούμελης του ΔΣΕ. Στα τέλη του 1947 τοποθετήθηκε βοηθός του Θύμιου Καψή (καπετάν Ανάποδου). Με 60 αντάρτες πέρασε στην Εύβοια και στη συνέχεια έγινε ανεξάρτητο Τάγμα του ΔΣΕ Εύβοιας. Ενα Τάγμα με δύσκολη και ηρωική διαδρομή τριών χρόνων, το οποίο θυσιάστηκε στον αγώνα.

Δολοφονήθηκε στα τέλη του 1949.

Ο Διαμαντής Ιωάννου Διαμαντής γεννήθηκε και αυτός στη Λίμνη. Ως σύνδεσμος του ΕΛΑΣ βορειοδυτικής Εύβοιας περνούσε συχνά τον Ευβοϊκό κόλπο για τη Ρούμελη, μεταφέροντας αποφάσεις του Αρχηγείου, αντάρτες, πολεμικό υλικό. Αργότερα τοποθετήθηκε καπετάνιος του 2ου Τάγματος του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Εύβοιας.

Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες για το νησί, όταν αφέθηκε ελεύθερος, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε το 1949 ενώ υπερασπιζόταν την υποχώρηση των συναγωνιστών του.

Στην άσβεστη μνήμη των ηρώων συμπατριωτών μας προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λίμνης, 50 ευρώ.

Γιώργος και Μάγδα Τσούτσικα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ