Παρασκευή 9 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστική απάντηση στην απελευθέρωση του ωραρίου

Κάλεσμα για ταξική, αγωνιστική, μαζική απάντηση στα σχέδια για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να διεκδικήσουν αυξήσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες της εργατικής τάξης, χωρίς ταλαντεύσεις, απευθύνει στους εργαζόμενους στο εμπόριο, στις συγκοινωνίες, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία διά του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλου, δήλωσε την πρόθεσή της, μετά από αίτημα των εργοδοτών, να προχωρήσει σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με πρόσχημα αυτή τη φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως αναφέρεται, «στρώνουν το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, που αυτό θα σημαίνει δουλιά μέχρι τα μεσάνυχτα, μεγαλύτερη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, αλλά και κατάργηση δικαιωμάτων, όπως τις συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, ακόμη λιγότερο ελεύθερο χρόνο και άλλα. Μας θέλουν να μας εκμεταλλεύονται όσο, όποτε, όπου και όπως θέλουν και να μας αμείβουν με μισθό φτώχειας».

Τονίζεται επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα πλήξουν και τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, που δε θα αντέξουν τον σκληρό ανταγωνισμό και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα απολύσεις εργαζομένων. «Στόχο έχουν - συνεχίζει - την αύξηση των κερδών του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μέσα από την εντατικοποίηση της δουλιάς μας, την απαλλαγή από το να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τη μη πληρωμή των υπερωριών».

Η Γραμματεία καταγγέλλει το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΒΕΕ «που για ακόμη μια φορά απαίτησαν ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση και ευελιξία της αγοράς». Τεράστιες όμως και εγκληματικές, χαρακτηρίζει η Γραμματεία, τις ευθύνες που έχουν και οι πλειοψηφίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη ΓΣΕΕ, «γιατί στήριξαν τις αντεργατικές επιλογές και αποφάσεις κυβέρνησης - εργοδοσίας, υπερασπιζόμενοι την ΟΝΕ, τη "Λευκή Βίβλο", αλλά και τα απελευθερωμένα ωράρια που υπάρχουν σήμερα».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους «να απειθαρχήσουμε, να μην αποδεχτούμε τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Προειδοποιούμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα αφήσει αναπάντητες αυτές τις προκλήσεις και δεν πρόκειται να μας σταματήσουν οι όποιοι νέοι τρομονόμοι ετοιμάζουν. Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουμε μια πρώτη μαζική αποφασιστική ταξική απάντηση στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η Μάη στην πλατεία Κοτζιά στις 10.30 π.μ.».

Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που αφορούν την απελευθέρωση του ωραρίου. Να καταργηθεί η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο και όλες οι άθλιες μορφές εργασιακών σχέσεων. Αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου. Πλήρη και σταθερή δουλιά. 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Πρώτος βασικός μισθός 1.100 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ