Πέμπτη 15 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Πότε είδατε το φως;»

Ρεσιτάλ αντικομμουνισμού στο Ευρωκοινοβούλιο, στη διάρκεια της εξέτασης των υποψήφιων επιτρόπων των 10 νέων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Κ. Τζάκσον, ενώ ...περιμένει το «φως» να έρθει, απ' ό,τι φαίνεται

Associated Press

Η Κ. Τζάκσον, ενώ ...περιμένει το «φως» να έρθει, απ' ό,τι φαίνεται
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Με σαφέστατη αντικομμουνιστική διάθεση διεξήχθη χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η εξέταση των επιτρόπων από τις 10 νέες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δέκα, που δε θα έχουν επίσημα καθήκοντα για τους επόμενους έξι μήνες, αναμένεται να πάρουν τελικά το «πράσινο φως» από τους ευρωβουλευτές.

Το θέμα ανακίνησε η Βρετανή ευρωβουλευτής του «Συντηρητικού Κόμματος», Κάρολαϊν Τζάκσον, στη διάρκεια της εξέτασης του Τσέχου επιτρόπου Πάβελ Τέλιτσκα. «Θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσετε πότε γίνατε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και πότε είδατε το φως», ρώτησε χαρακτηριστικά η επίτροπος. Ο Τέλιτσκα, που έγινε μέλος το 1988 σε ηλικία 24 χρόνων, φυσικά έσπευσε να απαντήσει καταλλήλως: «Ολοι κάνουμε λάθη», είπε και πρόσθεσε «αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που ακολουθεί»... Ο Τέλιτσκα, που δεν ανήκει πλέον σε κανένα κόμμα, έκανε επίσης σαφές ότι πιστεύει «στην ατομική ελευθερία, στην ιδιωτική ιδιοκτησία, στην κοινωνική ασφάλεια και στην αλληλεγγύη».

Ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και στην Πολωνέζα επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ, πρώην καθηγήτρια στην Ανωτάτη Οικονομική Σχολή της Βαρσοβίας και μέλος του κόμματος από το 1970 μέχρι το 1987, που επίσης έσπευσε να διακηρύξει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι όλοι οι μαθητές της συνέβαλαν στο να «μεταμορφωθεί η Πολωνία για να γίνει τώρα μέλος της ΕΕ». Ανάλογη στάση αναμενόταν να κρατήσει και ο επίτροπος της Εσθονίας Σιμ Κάλας, που επίσης υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ τώρα θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς αντικομμουνιστές της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ