Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Γιώργος Δημητράκος
Γιώργος Δημητράκος
Φωτ.

Ανήμερα του Πάσχα, 11 Απρίλη 2004, «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 73 χρόνων ο Νικόλαος Καρπέτας, συνταξιούχος του ΟΣΕ.

Γεννήθηκε το 1931 στη Φυλιαδώνα Δομοκού. Σε ηλικία 16 χρόνων, καταδικάστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο Λαμίας με την κατηγορία ότι βοηθούσε τους αντάρτες του ΔΣΕ.

Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ έως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟ Φθιώτιδας.

Ο γιος του Γιάννης

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Θωμάς Σερβετάς, συνεπής έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του, πέθανε στις 12 Φλεβάρη 2004.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.. 2

Στη μνήμη του Μήτσου και της Ευαγγελίας Πλαλά, τα παιδιά τους προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εγνατίας Λαγκαδά.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Απρίλη συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από το θάνατο του Ευσέβιου Σαπρανίδη, δασκάλου. Γεννήθηκε στο Καρς του Καυκάσου. Ηρθε με την οικογένειά του πρόσφυγας στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι Κιλκίς. Το 1928 εντάχθηκε στο ΚΚΕ και έως το θάνατό του ήταν οργανωτής και καθοδηγητής στο χωριό. Η Μεταξική δικτατορία τον εξόρισε σε διάφορα χωριά της Θεσσαλίας.

Στην Κατοχή, οργάνωσε την Αντίσταση κατά των κατακτητών στο χωριό.

Μήτσος Πλαλάς
Μήτσος Πλαλάς
Πιάστηκε από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Τον σκότωσαν μέσα στο χωριό με φρικτά βασανιστήρια.

Στη μνήμη του, ο γιος του Ηλίας και η γυναίκα του Ολυμπία προσφέρουν 500 ευρώ στην ΚΟ Συκεών Θεσσαλονίκης για την αγορά Γραφείων.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Γενάρη 2004 «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής Δημήτρης Ιωαννίδης (μπάρμπα Μήτσος), μέλος του ΚΚΕ από το 1945. Γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Γλυκονέρι Καστοριάς από γονείς αγροτοεργάτες. Δούλεψε ως χτίστης σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, στα αποξηραντικά έργα των Σερρών, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Οργανώθηκε στα συνδικάτα και γνωρίστηκε με το προοδευτικό εργατικό κίνημα.

Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40-'41 και τραυματίστηκε.

Στην Κατοχή, ο ίδιος και η οικογένειά του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Από την υποχώρηση του ΔΣΕ, το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1980 και ζούσε στο χωριό Πόρια Καστοριάς, όπου και θάφτηκε.

Παρά τα βαθιά γεράματά του, ήταν δραστήριο μέλος στην ΚΟΒ του, τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε 20 ευρώ στην ΚΟ Καστοριάς και 20 ευρώ στο Παράρτημα της ΠΕΕΠΠ Καστοριάς.

Μαρία Κούβαρη
Μαρία Κούβαρη
* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου Βαγγέλη Νικολαΐδη, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μαρία Νικολαΐδου

* * *

Δέκα οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και συζύγου μου Βασίλη Βλαχογιώργου, ο οποίος έως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω στη μνήμη του 20 ευρώ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Λαχανόκηπων Λάρισας.

Κούλα Βλαχογιώργου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου μου Γεώργιου Δημητράκου, αντιστασιακού εκπαιδευτικού - λυκειάρχη, προσφέρω στην Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) 30 ευρώ, στο Παράρτημα Αμπελόκηπων της ΠΕΑΕΑ 30 ευρώ και στο «Ριζοσπάστη» 30 ευρώ.

Η σύζυγος Ελένη Δημητράκου

* * *

Φωτ.

Στις 14 Απρίλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» η Μαρία Κούβαρη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της, τα παιδιά και τα εγγόνια της προσφέρουν στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Τελωνειακών.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου Παναγιώτη Λαμπράκου, τον οποίον δολοφόνησαν Χίτες στον Πάρνωνα. Και στη μνήμη όλων των αντιστασιακών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Ευαγγελία Πλαλά
Ευαγγελία Πλαλά
Σοφία Βλάχου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου Θεόδωρου Λιακόπουλου (Πορφύρη) και για τα 61 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, προσφέρω στην ΠΕΑΦΕ 100 ευρώ.

Μένια Λιακοπούλου

* * *

Φωτ.

Αύριο, 19 Απρίλη, συμπληρώνονται 3 μήνες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα Αλέξανδρου Κοζάτσα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 60 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η οικογένειά του

  • Επίσης στη μνήμη του Αλέξανδρου Κοζάτσα, το Παράρτημα Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και η ΚΟ Αργοστολίου 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της αδελφής μου Δέσποινας Παπαδοπούλου και του γαμπρού μου Μιχάλη Κούβαρη, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μίμης Παπαδόπουλος

* * *

Ο Τάκης Λάπας, εξόριστος από τη δικτατορία του Μεταξά στην Ανάφη, παραδόθηκε στους Γερμανούς και εκτελέστηκε. Ο Χαράλαμπος και η Θεώνη Ασημακοπούλου και ο Παναγιώτης Δουφεξής (Κουτσοπάνος), από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, εκτελέστηκαν στην Πάτρα το 1949. Ο Νίκος Σωτηρόπουλος, για να μην πιαστεί ζωντανός, αυτοκτόνησε μαζί με την Ασπασία Δασκαλοπούλου το 1949. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Κουροδήμος) εκτελέστηκε στην Πάτρα το 1949. Ο Γιώργος Τράγκος δάσκαλος, μαχητής του ΔΣΕ, εκτελέστηκε στην Πάτρα το 1949. Ο Γιώργος Καβαλάρης εκτελέστηκε στην Τρίπολη το 1949. Ο Θεόδωρος Κλαδούχος, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη της Κερπινής το Μάρτη του 1949. Ο Κωνσταντίνος Λαζανάς, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1949. Ο Ανδρέας Βασιλακόπουλος, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε στη μάχη της Ζαχάρως. Ο Θεόδωρος Λαδάς (Μεσσήνιος), διοικητής του Τμήματος Πολιτοφυλακής Στρέζοβας, σκοτώθηκε. Ο Αλέξης Σιαφαρίγκος, από το Νάσιο Καλαβρύτων, σκοτώθηκε στην Πάτρα το 1949. Ο Γιάννης Αργυρόπουλος και η αδελφή του από τα Φύλια Καλαβρύτων εκτελέστηκαν με απόφαση του έκτακτου στρατοδικείου της Πάτρας το 1949. Τον Γεώργιο Τσούνη, δάσκαλο από το Δεχούνι Καλαβρύτων, τον πήραν από το κρατητήριο στα Μαζέικα και τον δολοφόνησαν στις Καρυδιές. Ο Γιάννης Κατσικόπουλος, ταγματάρχης του ΔΣΕ από τα Μαζέικα, σκοτώθηκε σε μάχη. Ο Αλέκος Βαρτιάνης, καθηγητής από τα Μαζέικα, δολοφονήθηκε το 1945 στα Λαπατοχώρια.

Θόδωρος Λιακόπουλος
Θόδωρος Λιακόπουλος
Στη μνήμη των παραπάνω αγωνιστών, οι συγχωριανοί τους από τη Στρέζοβα (Δάφνη) Καλαβρύτων πρόσφεραν για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη»: Ο αντιστασιακός και μαχητής του ΔΣΕ Παναγιώτης Κλαδούχος 30 ευρώ, ο Θανάσης Κλαδούχος, μαχητής του ΔΣΕ, 20 ευρώ και ο Παναγιώτης 20 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών Βασίλη Παπαδόπουλου, Αναστασίας Παπαδοπούλου, Σάββα, Στέφανου, Ηρακλή και Ηλία Θεοδωρίδη, Κώστα και Χαράλαμπου Αρβανιτίδη, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Αθανασίου (Νέας Μεσημβρίας) της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γεωργία Αρβανιτίδου


Αλέξανδρος Κοζάτσας
Αλέξανδρος Κοζάτσας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ