Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Τηλεόραση
Βραδιά για Φελίνι

Ο Φεντερίκο Φελίνι σκηνοθετεί την αριστουργηματική ταινία «Οκτώμισι»
Ο Φεντερίκο Φελίνι σκηνοθετεί την αριστουργηματική ταινία «Οκτώμισι»
Ενα αριστουργηματικό αυτοβιογραφικό δράμα του Φεντερίκο Φελίνι και μια ρομαντική κομεντί, είναι οι επιλογές από τις σημερινές προβολές.

Ο κορυφαίος Φεντερίκο Φελίνι υπογράφει τη σκηνοθεσία του αριστουργηματικού αυτοβιογραφικού δράματος, «Οκτώμισι», που θα προβληθεί απόψε απ' την ΕΤ-1, στις 24.00. Το 1963, που βγαίνει το «Οκτώμισι», όλοι το χαιρετίζουν ομόφωνα ως αριστούργημα. Ο Φ. Φελίνι, ξεπερνώντας τον εαυτό του, δημιουργεί αυτήν την ταινία, της οποίας τα πάντα είναι ιδιοφυή, αρχίζοντας από τον τίτλο του. Και αυτό γιατί είναι η όγδοη ταινία του, ενώ το μισό αφορά τα δύο σκετς του «Ερωτα στην πόλη» και του «Βοκακίου '70». Πρόκειται για μια ιστορία ενός ανθρώπου σε κρίση, αλλά επίσης και ενός καλλιτέχνη (ενός σκηνοθέτη), που η έμπνευση τον έχει εγκαταλείψει. Το «Οκτώμισι» είναι ένα έργο αυτο-ανάλυσης, όπου κάθε θεατής μπορεί να βρει αυτό που θέλει.

Η ιστορία της ταινίας αναφέρεται σ' έναν σκηνοθέτη, τον Γκούιντο Ανσέλμι. Ο Γκούιντο Ανσέλμι είναι ένας Ιταλός σκηνοθέτης, ο οποίος, μετά από μία μεγάλη επιτυχία, έχει χάσει όλη την καλλιτεχνική του έμπνευση για να δημιουργήσει την επόμενη ταινία του. Εκτός, λοιπόν, από το γεγονός ότι δεν μπορεί να κάνει το φιλμ, δέχεται και διάφορες πιέσεις από τη γυναίκα του, την ερωμένη του, τον παραγωγό του και όλους τους φίλους του. Δίνει μια σκληρή μάχη με τη συνείδησή του, όμως είναι αδύνατον να επανέλθει με νέες ιδέες. Αρχίζει να σκέφτεται διάφορα σημαντικά γεγονότα της ζωής του, όλες τις γυναίκες που είχε αγαπήσει και εγκαταλείψει κι εκεί βρίσκει την έμπνευση για να ετοιμάσει το νέο του φιλμ, αλλά και να αντιμετωπίσει και πάλι τον κόσμο. Η ταινία έχει βραβευτεί με το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Παίζουν: Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Κλαούντια Καρντινάλε, Ανούκ Εμέ, Σάντρα Μίλο, Ροσέλα Φαλκ.

Απ' τον ΑΝΤΕΝΝΑ θα παρακολουθήσουμε τη ρομαντική κομεντί «Φίλοι και εραστές», του Μάικλ Λέμαν. Η Αμπι Μπαρνς, παρουσιάστρια μιας επιτυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής ερωταποκρίσεων, προκαλεί το ενδιαφέρον ενός γοητευτικού ακροατή, του Μπράιαν. Θέλοντας να γνωρίσει από κοντά τη γυναίκα με την τόσο γλυκιά φωνή και την τόσο συναρπαστική προσωπικότητα, επισκέπτεται το στούντιο. Εκεί αντικρίζει την εντυπωσιακά όμορφη φίλη της Αμπι, Νοέλ, και θεωρεί ότι αυτή είναι η εκπληκτική Δρ. Μπαρνς. Η χαριτωμένη, μικροκαμωμένη Αμπι, η οποία, παρά το δυναμικό ραδιοφωνικό της εαυτό, πάσχει στην πραγματικότητα από αμέτρητες ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνισή της, αποφεύγει να λύσει την παρεξήγηση. Αντίθετα, αφήνει τον Μπράιαν να πιστέψει ότι η πανύψηλη, όμορφη, ξανθιά Νοέλ είναι στ' αλήθεια η Αμπι Μπαρνς, που εκείνος έχει ερωτευτεί... Παίζουν: Ούμα Θέρμαν, Τζανίν Γκαροφάλο, Μπεν Τσάπλιν, Τζέιμι Φοξ (ΑΝΤΕΝΝΑ, 14.40).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ