Κυριακή 18 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συμβόλαια» με το αίμα του ιρακινού λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος στο Ιράκ» σημειώνουν πολλοί αναλυτές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά τη γενικευμένη εξέγερση του ιρακινού λαού κατά των δυνάμεων κατοχής. Στο διάστημα του ενός χρόνου από την ολοκλήρωση της αμερικανοβρετανικής επιδρομής, οι αμερικανικές δυνάμεις μετρούν επισήμως 686 νεκρούς, ενώ οι υπόλοιποι «σύμμαχοι» άλλους 100. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουν οι εισβολείς για την καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας και για τη δολοφονία περισσοτέρων των 10.000 Ιρακινών αμάχων.

Ομως, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, οι Αμερικανοί πληρώνουν ένα βαρύτατο οικονομικό τίμημα αφού το κόστος του πολέμου ξεπέρασε τα 180 δισ. δολάρια μέσα σε 12 μήνες. Κόστος πολλαπλάσιο της πρόβλεψης του Αντριου Νάτσιος, υπεύθυνου της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, στα τέλη Απρίλη του 2003, ότι «το κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους θα είναι 1,7 δισ. δολάρια και δεν έχουμε σχέδια περαιτέρω χρηματοδότησης».

Ενα μεγάλο μέρος από τα 180 δισ. δολάρια, περίπου 80 δισ. δολάρια, διατέθηκαν για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, πέρασαν δηλαδή στα θησαυροφυλάκια των αμερικανικών (κυρίως) πολυεθνικών εταιριών. Και ο χορός των δισεκατομμυρίων συνεχίζεται καθώς η κυβέρνηση Μπους ζητάει όλο και πιο πολλά απ' το Κογκρέσο. Μόλις πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε πρόσθετο ποσό 20 δισ. δολαρίων για «έκτακτες ανάγκες».

Παράλληλα, πυκνώνουν οι καταγγελίες για σκανδαλώδη εύνοια της κυβέρνησης Μπους προς εταιρίες, οι οποίες συνεισφέρουν γενναία στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού Προέδρου, μεταξύ τους και η περιβόητη «Halliburton», πρόεδρος της οποίας ήταν ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι.

Στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες σχεδόν καθημερινά δημοσιεύονται αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για κομπίνες δισεκατομμυρίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν γνωστές πολυεθνικές, όπως η «Bechtel», η «Fluor», η «Dyncorps», και βέβαια η «Halliburton» με τις θυγατρικές της. Μια απ' αυτές, η «Kellogs», με συνολικά συμβόλαια ύψους 1,8 δισ. δολαρίων, υπερτιμολογούσε συστηματικά τα γεύματα που παρασκεύαζε και μοίραζε στους Αμερικανούς στρατιώτες. Οι διαστάσεις του σκανδάλου ήταν τέτοιες που προκάλεσαν την παρέμβαση του Πενταγώνου για την καταγγελία της σχετικής σύμβασης...

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να μοιράζει συμβόλαια στις εταιρίες με τα ίδια κριτήρια. Στη μία από τις δύο τελευταίες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, υπέγραψε συμβόλαιο για τον εξοπλισμό των νέων ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων με την εταιρία «Nour USA», συμφερόντων Αχμέτ Τσαλαμπί, επικεφαλής του κατοχικού ιρακινού συμβουλίου...

Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια καυσίμων στον αμερικανικής κατασκευής ιρακινό στρατό από την κουβεϊτιανή εταιρία «Altmania Commercial». Η εν λόγω εταιρία συνεργάζεται με τη «Halliburton» και πριν από τρεις μήνες είχε καταγγελθεί για υπερτιμολόγηση κατά 80% της βενζίνης που εισήγε στο Ιράκ από τα διυλιστήρια του Κουβέιτ!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί πίσω από τα γεγονότα (2014-06-22 00:00:00.0)
Μισθοφορικές εταιρίες: Ο σκοτεινός πρωταγωνιστής (2004-12-25 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο «καυγάς» για τα συμβόλαια (2003-12-12 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος (2003-08-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-03-12 00:00:00.0)
Οι πετρελαϊκές εταιρίες ετοιμάζονται για «μπίζνες» στο Ιράκ (2003-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ