Σάββατο 17 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ελεγχος αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρα κατηγορίας

Με ερωτήσεις που είχαν στόχο τον έλεγχο αξιοπιστίας της Σ. Κυριακίδου, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ΕΛΑ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η βασική μάρτυρας κατηγορίας, απαντώντας σε ερώτηση δικαστή αν είπε όλα όσα γνωρίζει, απάντησε καταφατικά, αλλά εισέπραξε το σχόλιο του ίδιου δικαστή: «είναι λίγο δύσκολο να το πιστέψουμε αυτό». Η ίδια δήλωσε πως δε θα κατέφευγε στις διωκτικές αρχές αν δεν υπήρχαν οι ευνοϊκές διατάξεις του «αντιτρομοκρατικού» νόμου. Υποστήριξε πως στο δικαστήριο δε βρίσκονται όλα τα μέλη του ΕΛΑ και ότι «φοβάται μήπως βρεθεί σε κανένα χαντάκι», παρά το ότι, όπως είπε, είναι κάτω από την προστασία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σε επισήμανση της έδρας ότι δεν λέει όλα όσα γνωρίζει, απάντησε πως «ό,τι γνώριζα το είπα».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της από τους δικαστές, ρωτήθηκε γιατί αποφεύγει να αναφερθεί στον κατηγορούμενο Κ. Αγαπίου (σ.σ. τον έχει αναγνωρίσει στην προανακριτική της κατάθεση) και απάντησε ότι και τότε κράτησε μια επιφύλαξη, η οποία όμως δεν καταγράφτηκε. Πρόσθεσε δε ότι εκείνη την εποχή γνώριζε «άλλους δύο με τα χαρακτηριστικά του Γιάννη (σ.σ. ψευδώνυμο του Κ. Αγαπίου)».

Σε ερώτηση ποια ήταν τα συναισθήματα που την οδήγησαν στο γραφείο του εισαγγελέα Ι. Διώτη, ανέφερε ότι ήταν «ο φόβος της σύλληψής μου», ενώ ερωτώμενη αν την πίεσε ο ανακριτής όταν κατέθετε, είπε ότι «ήταν ευγενέστατος». Δήλωσε όμως ότι «δε θα πήγαινα ούτε μία στο εκατομμύριο να καταθέσω αν δεν υπήρχε ο αντιτρομοκρατικός και μετάνιωσα που το έκανα».

Σε άλλη ερώτηση της έδρας πώς η κατηγορούμενη Ειρ. Αθανασάκη, την οποία η μάρτυρας την αναγνωρίζει ως την «Μυρτώ» του ΕΛΑ, της εκμυστηρευόταν, αφού τηρούνταν κανόνες συνωμοτικότητας, υποστήριξε ότι «τη στιγμή που έχω νοικιάσει το σπίτι (σ.σ. κρησφύγετο του ΕΛΑ στην οδό Πολέμωνος) είμαι κι εγώ στέλεχος», προσθέτοντας πως ήταν «άτομο εμπιστοσύνης». Σε επίμονες ερωτήσεις να αναφερθεί στις συζητήσεις που έκανε με την Ειρ. Αθανασάκη, ισχυρίστηκε ότι της έδινε χρήματα και αναφέρονταν σε θέματα υγείας... Πάντως, σε σχετική ερώτηση αν η κατηγορούμενη πίστευε στον ένοπλο αγώνα, έδωσε καταφατική απάντηση προσθέτοντας ότι κάποτε πίστευε το ίδιο κι αυτή. Παρά το ότι η Σ. Κυριακίδου ισχυριζόταν ότι η Ειρ. Αθανασάκη τη γνώριζε με το ψευδώνυμο «Στέλλα», χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες για την προσωπική της ζωή, υποστήριξε ότι το 1993 της ζήτησε τα κλειδιά της ναυτιλιακής εταιρίας όπου εργαζόταν ως καθαρίστρια.

Ερωτώμενη αν γνωρίζει για κάποια σχέση του ΕΛΑ με τη «17 Ν», ανέφερε πως δε γνωρίζει, ενώ σε άλλη ερώτηση γιατί ο Α. Κανάς αναφερόταν συνθηματικά στη «17 Ν», είπε ότι «ίσως γιατί έκανε δολοφονίες». Σε άλλη ερώτηση αν κατέφυγε στις αρχές για να τον εκδικηθεί και γιατί ανέφερε και τους άλλους κατηγορούμενους, απάντησε: «Αφού γνώριζα κάποια πράγματα τα είπα».

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής γιατί στις καταθέσεις της αφήνει υπαινιγμούς για συμμετοχή στον ΕΛΑ της τωρινής συζύγου του Α. Κανά, είπε: «υποθέσεις κάνω...». Για τον κατηγορούμενο Χρ. Τσιγαρίδα είπε ότι δεν ήξερε αν ήταν μέλος του ΕΛΑ.

Τέλος, σε ερώτηση ενός από τους δικαστές αν κατά τις συναντήσεις που είχαν, αναφέρθηκε ποτέ κόμμα της Βουλής και αν η Ειρ. Αθανασάκη είχε σχέσεις με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η Σ. Κυριακίδου απάντησε αρνητικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ