Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
«Φρένο» στη χορήγηση αδειών

«Φρένο» μπαίνει στο θέμα της χορήγησης αδειών, μετά τις εξαγγελίες, για το θέμα του «βασικού μετόχου», που είχε κάνει η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Ιωάννης Λασκαρίδης, χτες, όπως είπε, θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσσόπουλο, ενώ ήδη είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης υπογράμμισε πως η τυχόν μείωση του βασικού μετόχου ή η κατάργησή του θα έχει επιπτώσεις και στο θέμα του ελέγχου των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Με την αλλαγή του «βασικού μετόχου» που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε και κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και στη συνέχεια με νόμο, καθόρισε μέσα το ποσοστό του «βασικού μετόχου» σε ποσοστό 5%, ανοίγοντας ως γνωστό το «πράσινο φως» για την κατάργηση του ασυμβίβαστου.

Το ασυμβίβαστο αφορά στην απαγόρευση των μετόχων ΜΜΕ ν' αναλαμβάνουν δημόσια έργα. Κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο, ότι στην πράξη παραβιάζεται, αφού ιδιοκτήτες ΜΜΕ είναι και εργολάβοι του Δημοσίου.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάξει το νόμο για το «βασικό μέτοχο», όπως σημείωσε χτες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ, θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους υποψήφιους για χορήγηση αδειών τηλεοπτικούς σταθμούς να προσκομίσουν νέα στοιχεία. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης όρισε μάλιστα και το χρόνο λέγοντας, για παράδειγμα, ότι στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός μηνός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ΕΣΡ στην έκθεση πεπραγμένων για το 2003, αναφερόμενο στο «βασικό μέτοχο» τονίζει ότι ο εν λόγω νόμος «δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων στις αναθέτουσες αρχές, πολλές από τις οποίες ουδέποτε στο παρελθόν είχαν ζητήσει την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας, κυρίως λόγω του ποσού των συμβάσεων που κατάρτιζαν». Τα σημαντικότερα, σύμφωνα με το ΕΣΡ, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αναθέτουσες αρχές ήταν μεταξύ άλλων η αδυναμία ασκήσεως νομικού ελέγχου στις «αναδόχους εταιρίες», προκειμένου να προσδιορίσουν τους βασικούς τους μετόχους. Προβληματισμό επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «δημιούργησε η συμμετοχή αλλοδαπών εταιριών σε δημόσιους διαγωνισμούς». Προβλήματα δημιούργησε επίσης ο νόμος και σε σχέση με εκδόσεις πιστοποιητικών διαφάνειας, ενώ «πληθώρα ζητημάτων δημιουργήθηκαν σε σχέση με το είδος του ελέγχου που έπρεπε ν' ασκήσει το ΕΣΡ στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονταν συμμετοχή συγγενικών προσώπων στην επιχείρηση που καταρτίζει δημόσιες συμβάσεις και στην επιχείρηση ΜΜΕ».

Το 2003 το Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ εξέδωσε 4.078 πιστοποιητικά διαφάνειας, εκ των οποίων 22 μετά από απόφαση της Ολομέλειας του ΕΣΡ και 4 απορριπτικές πράξεις.

Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του ΕΣΡ έθεσαν θέμα για τη λειτουργία του Κλιμακίου του ΕΣΡ που είναι αρμόδιο για την έκδοση χιλιάδων πιστοποιητικών (διαφάνειας). Το Κλιμάκιο εδώ και καιρό δε λειτουργεί μετά τις παραιτήσεις μελών του ΕΣΡ από αυτό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση και με την έκθεση πεπραγμένων ελάχιστα πιστοποιητικά, όπως φαίνεται, πέρασαν από την Ολομέλεια του ΕΣΡ. Το Κλιμάκιο διαφάνειας είναι από τους πιο κρίσιμους «κρίκους» ελέγχου του ΕΣΡ, που έχει άμεση σχέση για την τήρηση του ασυμβίβαστου.

Σήμερα, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΣΡ θα ενημερώσουν τον πρόεδρο και τα μέλη για την πορεία της εξέτασης των αιτήσεων για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και για τα προβλήματα που υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ