Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σρέντερ, ο «εξολοθρευτής»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναδεικνύεται σε πρωταθλητή της αντεργατικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επικεφαλής της κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών - πρασίνων, πρωτοστατεί στην επιχείρηση κατεδάφισης των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και την ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε «χαλάρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων».

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται απλώς για «χαλάρωση», αλλά για πλήρη απελευθέρωση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», η κυβέρνηση Σρέντερ δίνει «πράσινο φως» σε όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν, να λειτουργούν επτά μέρες τη βδομάδα και επί 24 ώρες την ημέρα!

Γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων σε ένα τέτοιο μέτρο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκέπτεται να μεταφέρει την ευθύνη της ρύθμισης στις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.

Το νέο αυτό μέτρο έρχεται να συμπληρώσει την περιβόητη «Ατζέντα 2010», την οποία εισηγήθηκε ο Σρέντερ το Μάη του 2003. Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, η «Ατζέντα 2010» περιλαμβάνει:

Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004 και μόνο το 2005 θα υπάρξει μια μικρή αύξηση, η ελάχιστη που θα μπορεί να γίνει.

Η εισφορά των εργαζομένων προς τα ταμεία συντάξεων παραμένει στο 19,5%, αλλά από το 2004 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τη νοσηλευτική τους φροντίδα.

Φορολόγηση κάποιων κατηγοριών συνταξιούχων.

Ακόμη, με την «Ατζέντα 2010» μειώνονται δραστικά τα επιδόματα όσων παραμένουν άνεργοι για περισσότερους από 12 μήνες στα επίπεδα των 345 ευρώ το μήνα, μέτρο που μειώνει δραστικά το εισόδημα περισσοτέρων των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ