Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Η ιδιωτικοποίηση έφερε τις απολύσεις!

Σε ταξική αλληλεγγύη και συντονισμό της δράσης των εργαζομένων καλεί η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ

Μετά από πλατιά σύσκεψη φορέων της Δράμας στη νομαρχία της πόλης, αποφασίστηκε χτες να μεταβεί στην Αθήνα επιτροπή εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου και οι βουλευτές του νομού για να πιέσει να γίνει ανάκληση των διαθεσιμοτήτων 400 εργαζομένων του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας(ΣΟΦΤΕΞ) στη Δράμα.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του νομάρχη Δράμας Κ.Ευμοιρίδη και συμμετείχαν, εκτός από τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων της επιχείρησης και του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, των πολιτικών κομμάτων και βουλευτές του νομού.

Βασική διαπίστωση της σύσκεψης ήταν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΣΟΦΤΕΞ, πριν από δύο χρόνια, δεν έφερε τα αναμενόμενα από πολλούς αποτελέσματα. Οχι μόνο δεν κατέστησε το εργοστάσιο της Δράμας πιο ανταγωνιστικό, όπως ισχυρίζονταν οι θιασώτες του ξεπουλήματος, αλλά θέτει ήδη σε άμεσο κίνδυνο τις 430 θέσεις εργασίας και απειλεί με κλείσιμο του εργοστασίου.

Οι οικονομικές και άλλες συνέπειες για το νομό της Δράμας από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφικές, γιατί, όπως τονίστηκε, δώδεκα μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες πολίτες του νομού εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από τη λειτουργία της επιχείρησης.

Η Δράμα της μεγάλης ανεργίας και της μειωμένης κατά πολύ οικονομικής δραστηριότητας, δεν μπορεί ν' αντέξει και το κλείσιμο της ΣΟΦΤΕΞ, επισημάνθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικά χρόνια στις βιοτεχνίες ένδυσης του νομού εργάζονταν 8.500 άτομα, ενώ σήμερα έχουν απομείνει 1.600 άτομα. Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας είναι η μοναδική αξιόλογη βιομηχανική μονάδα, που έχει μείνει στο νομό και αποτελεί, όπως τονίστηκε, τον «οικονομικό πνεύμονα» όλης της περιοχής.

Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε, παρ' όλο που μερικοί δεν ήθελαν να το παραδεχτούν ανοιχτά, η ορθότητα της άποψης του ΚΚΕ ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης θα την οδηγούσε σε μαρασμό και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδα.

Στην τοποθέτησή του το μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας-Θράκης του ΚΚΕ, Π.Ταξόπουλος τόνισε ότι «παρά τις πρόσφατες προεκλογικές υποσχέσεις του Κ.Σημίτη για δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας, δυστυχώς πάμε για 300.000 απολύσεις, απ' ό,τι φαίνεται. Το απευχόμαστε και η γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να πάμε διεκδικητικά. Τα σωματεία των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο, το συνδικαλιστικό κίνημα του νομού γενικά πρέπει να αποκτήσει τα αγωνιστικά, ταξικά χαρακτηριστικά του, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη λειτουργία της μονάδας, αλλά και να αντισταθούμε σ' αυτήν την επίθεση που γίνεται ενάντια στα βασικά δικαιώματα του λαού. Εμείς σαν κόμμα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα και έξω από τη Βουλή για ν' «αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», υπογράμμισε ο Π. Ταξόπουλος.

Αποκαλύφθηκε στη σύσκεψη ότι οι όροι της σύμβασης, με την οποία το ελληνικό δημόσιο ξεπούλησε τη ΣΟΦΤΕΞ στον Αμερικανικό όμιλο ΛΟΚΡΙΤΖ, είναι «ληστρικοί», «αδιαφανείς» και ουδείς γνωρίζει τι περιέχεται στα παραρτήματα αυτής της σύμβασης, που δεν έχουν δημοσιευτεί ούτε γνωστοποιούνται.

Μάλιστα, η σύμβαση δεν πήγε για έλεγχο στην Εξελεγκτική Επιτροπή της Βουλής παρ' όλο που ο κανονισμός προβλέπει ότι οποιαδήποτε διεθνής σύμβαση ποσού άνω των 500 εκατομμυρίων δρχ., υπόκειται στον έλεγχο της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Η ΣΟΦΤΕΞ ως γνωστό ξεπουλήθηκε για 34,5 δισ. που ποτέ δεν εισπράχτηκαν.

Τονίστηκε ιδιαίτερα στη σύσκεψη τόσο από τον πρόεδρο του ενός σωματείου εργαζομένων, Χρήστο Βασιλειάδη και άλλους ομιλητές ότι οι φορείς της Δράμας πρέπει να ζητήσουν την προσβολή και ακύρωση της σύμβασης. Εντονη ήταν η αντίθεση των εκπροσώπων των σωματείων ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενα εκβιασμών από την επιχείρηση. Κάθε φορά, δηλαδή, που η διοίκηση θέλει να πιέσει κάποιο υπουργείο να καταβάλει τα χρήματα που χρωστά, να θέτει τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ τονίζει: Η δραματική αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πόσο σωστή ήταν και είναι η θέση του ΚΚΕ, που προειδοποιούσε εδώ και χρόνια ότι το εργοστάσιο έπρεπε να παραμείνει στο δημόσιο και όχι να ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Πρόκειται για βιομηχανία στρατηγικής σημασίας και με βάση τεκμηριωμένες μελέτες θα μπορούσε, όχι μόνο να λειτουργήσει, αλλά και να αυξήσει την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας αν επιδοτούνταν με 4,5 δισ.

Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης - επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ - που ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο της χώρας στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ευθύνη έχουν και οι τοπικοί φορείς και τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο που δεν αντιστάθηκαν, δεν προσανατόλισαν τους εργαζόμενους στην οργανωμένη αντίσταση και διεκδίκηση παραμονής της επιχείρησης στον Οργανισμό.

Η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης καλεί τους εργαζόμενους, πρώτα απ' όλα της ΣΟΦΤΕΞ, να απαιτήσουν την άμεση λειτουργία της. Καλεί ακόμα όλους τους εργαζόμενους σε ταξική αλληλεγγύη και συντονισμό της δράσης, για να δημιουργηθεί και στην πόλη το ταξικό αγωνιστικό Μέτωπο.»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ