Παρασκευή 14 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Γενικές εκλογές στη Νότια Κορέα

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων

Associated Press

Από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων
ΣΕΟΥΛ.-

Ριψοκίνδυνες οι προγνώσεις για τον νικητή των χτεσινών γενικών εκλογών στη Νότια Κορέα. Η παράταξη του σημερινού Προέδρου της χώρας Κιμ Ντάε-γιουνγκ, «Δημοκρατικό Κόμμα Χιλιετίας», φαινόταν έως νωρίς χτες βράδυ να προηγείται κερδίζοντας κατά τα φαινόμενα μία οριακή πλειοψηφία στο 273 εδρών νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τηλεοπτικούς σταθμούς της Σεούλ, το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, «Μεγάλο Εθνικό Κόμμα», φαινόταν τις πρώτες ώρες καταμέτρησης των αποτελεσμάτων επίσης ισχυρό.

Στα υπέρ της προεκλογικής εκστρατείας της παράταξης του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Κιμ Ντάε-γιουνγκ, εκτιμάται η προ ημερών σημαντική ανακοίνωση της Σεούλ πως οι ηγέτες Νότιας Κορέας και ΛΔ Κορέας θα έχουν τον ερχόμενο Ιούνη συνάντηση κορυφής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, στις κάλπες προσήλθε το 60% των περίπου 33.500.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές ερμηνεύεται ως ενέργεια διαμαρτυρίας για την πληθώρα οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων. Χαρακτηριστική ανταπόκριση του BBC από τη Σεούλ έγραφε πως μεταξύ των εκατοντάδων υποψηφίων βουλευτών, «το 15% δε διέθετε καθαρά ποινικά μητρώα, το 12% (μεταξύ αυτών 10 εκατομμυριούχοι) δεν έχουν πληρώσει φόρους, ενώ κάπου 220 άλλοι δεν πήγαν ποτέ στρατό...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ