Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Θα κλείσει ή θα διατηρηθεί η «κερκόπορτα» της διαπλοκής;

Μπορεί το ΕΣΡ κατ' επανάληψη να έχει εκφράσει την άποψη πως πρέπει να χορηγηθούν οι τηλεοπτικές άδειες, εντούτοις το μείζον θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι εάν οι άδειες - σε περίπτωση που δοθούν - χορηγηθούν χωρίς να έχει μπει φραγμός στο διαπλεκόμενο τοπίο. Το τελευταίο φυσικά είναι ζήτημα της ίδιας της κυβέρνησης, κατά πόσο δηλαδή τα μεγάλα «λόγια» περί πάταξης της διαπλοκής θα γίνουν πραγματικότητα.

Είναι γνωστό πως με το ισχύον καθεστώς «αφανείς» παραμένουν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι οποίοι μπορούν συγχρόνως να είναι και προμηθευτές του δημοσίου. Και από τα μετοχολόγια των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, αποκαλύπτεται για πολλοστή φορά πως υπάρχει οικογενειοκρατία, πως ιδιοκτήτες κρύβονται πίσω από οφ σορ εταιρίες, ή ακόμα και πίσω από αχυράνθρωπους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι την ύστατη ώρα είχε συνδράμει στη διατήρηση της ανομίας προκειμένου να παίζει τα παιχνίδια των αλληλοεξυπηρετήσεων με τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Δεν κράτησε μόνο σαν «άσο» στο μανίκι της τον έλεγχο των τεχνικών προδιαγραφών του υπουργείου Μεταφορών, αλλά φρόντισε ένα μήνα ακριβώς πριν από τις εκλογές της 7ης Μάρτη, να βάλει «φρένο» στις άδειες μέχρι το 2006. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτέμβρη του 1997 είχε διαμορφωθεί ο χάρτης των συχνοτήτων με υπουργική απόφαση του υπουργού Μεταφορών και του υπουργού Τύπου. Στις 26 Γενάρη 2004 δημοσιεύονται στο ΦΕΚ με απόφαση των δύο υπουργών ορισμένες τροποποιήσεις της απόφασης του 1997 που θα τίθονταν σε ισχύ την ημερομηνία που θα δημοσιεύονταν στο ΦΕΚ, σύμφωνα με το άρθρο 7. Ενα μήνα πριν από τις εκλογές, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε ενδείξεις ότι δε θα ήταν στην κυβέρνηση, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε μια προκλητική ενέργεια. Με μια εν κρυπτώ τροποποίηση στις 9 Φλεβάρη του 2004 και η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την επομένη 10 Φλεβάρη, οι πρώην υπουργοί Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ακυρώνουν την ισχύ της απόφασης του 1997 και την ισχύ της τροποποίησης του Γενάρη για τις συχνότητες, αναφέροντας ότι «η ισχύς της παρούσης απόφασης αρχίζει από την 1η Γενάρη του 2006». Αξίζει να σημειωθεί ότι για την απόφαση αυτή δεν ενημέρωσαν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Το ΕΣΡ από την άλλη πλευρά, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης, θέλει να προχωρήσει στην αδειοδότηση. Την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ είχαν συνάντηση με τους ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του ελέγχου των φακέλων των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης μάλιστα ζήτησε ο έλεγχος για τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Το αίτημα αυτό δεν είναι άσχετο και με τη συνάντηση που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΕΣΡ με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το χώρο των ΜΜΕ, τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τις προθέσεις τις κυβέρνησης για αλλαγές που έχει εξαγγείλει κυρίως για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, στη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζουμε πως είχε πει ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αδειοδότησης και πως αυτό είναι θέμα του ΕΣΡ. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση με το «βασικό μέτοχο», τον οποίο η ΝΔ έχει αποκαλέσει «κερκόπορτα» της διαπλοκής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή τον περασμένο μήνα είχε μιλήσει, αναφερόμενος στα ΜΜΕ και στην πολιτική που θ' ακολουθήσει η κυβέρνησή του, για «πλήρη και διαρκή έλεγχο της σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου, για τον τρόπο προέλευσής του και τον αποκλεισμό της διαπλοκής». Θα απαγορευτεί, όπως είχε τονίσει, η «παρεμβολή κάθε είδους εξωχώριων εταιριών στο μετοχικό κεφάλαιο νομικών προσώπων που διαχειρίζονται ΜΜΕ» και πως θα μειωθεί στο «ελάχιστο δυνατό το ποσοστό του "βασικού μετόχου" ώστε να κλείσει όσο γίνεται η συνταγματικώς θεσμοθετημένη, "κερκόπορτα" της διαπλοκής των ΜΜΕ». Θα καταργηθεί, επίσης, είχε πει ο Προκόπης Παυλόπουλος, «κάθε δυνατότητα χρησιμοποίησης παρένθετων προσώπων, συγγενών ή μη στο μετοχικό κεφάλαιο και τη διοίκηση των νομικών προσώπων που διαχειρίζονται τα ΜΜΕ». Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του είχε αναφερθεί στη νομιμοποίηση της διαπλοκής μέσα από το «βασικό μέτοχο», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να συμπίπτει η ιδιότητα του μεγαλοεργολάβου του δημοσίου με αυτήν του καναλάρχη».

Παρά τις εξαγγελίες της ΝΔ για μείωση του ποσοστού του «βασικού μετόχου» και για κλείσιμο της κερκόπορτας της διαπλοκής, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν μιλήσει γι' αυτό το μείζον ζήτημα ακόμη ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ολα λοιπόν τα θέματα για τη χορήγηση αδειών είναι ανοιχτά, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης σε περίπτωση που γίνει αλλαγή στο θέμα του «βασικού μετόχου» εμμέσως πλην σαφώς, δε μίλησε για επαναπροκήρυξη της χορήγησης των αδειών, αλλά έθεσε θέμα για χρόνο που πρέπει να δοθεί στους υποψήφιους για άδεια τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προσκομίσουν και νέα στοιχεία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται τον Ιούνη και η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ της «Μηχανικής». Ηδη ο εισηγητής Σύμβουλος Επικρατείας Χ. Ράμμος έχει υποστηρίξει πως προκύπτει «μερική αντισυνταγματικότητα» του νόμου για το «βασικό μέτοχο», ενώ έχει τεθεί από το ΣτΕ και το θέμα της εναρμόνισης της χώρας μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, εκεί όπου... ανθίζει η διαπλοκή!


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ