Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Υποσχέσεις με «αντάλλαγμα» την ευρω-υποταγή

Από τις περσινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών για την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων

Eurokinissi

Από τις περσινές κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών για την ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων
Το οικονομικό ήταν για άλλη μια φορά το κύριο θέμα που συζητήθηκε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη. Οι πρυτάνεις θεωρούν μείζον το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και ζήτησαν από την υπουργό Παιδείας έκτακτη επιχορήγηση για τα ιδρύματα της τάξης του 15% επί του μέχρι τώρα διαμορφωθέντος ποσού της επιχορήγησής τους από τον προϋπολογισμό και επίσης ζήτησαν κάλυψη των αναγκών, που θα προκύψουν για τη λειτουργία των νέων Τμημάτων και μεταπτυχιακών (αφού λήξει η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ της ΕΕ που κάλυπτε κάποια από αυτά).

Σχετική Eρώτηση για τη χρηματοδότηση αυτών των Τμημάτων κατέθεσαν στη Βουλή εκ μέρους του ΚΚΕ, οι βουλευτές Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, που αναφέρονται ιδιαίτερα στα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Ειδικής Αγωγής, Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Βιοχημείας - Βιοτεχνολγίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, που βρίσκονται σ' αυτή την κατηγορία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της χρηματοδότησης των παραπάνω τμημάτων ανά τη χώρα και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους.

Αναγνώριση των προβλημάτων, αλλά αόριστες... δεσμεύσεις

Η υπουργός Μ. Γιαννάκου αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, υποσχέθηκε ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες των νέων Τμημάτων, όσο και άλλες ανάγκες και εκκρεμότητες, αλλά δε μίλησε για συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης, απλά είπε ότι έχει ζητήσει σχετικό κονδύλι από το υπουργείο Οικονομικών. Ισχυρίστηκε ότι δε θα υπάρχει πια υποχρηματοδότηση, αλλά όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση, προκειμένου να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ. Ωστόσο, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια συζήτηση για τα πανεπιστήμια γίνεται «με επίκεντρο την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και το ζητούμενο είναι η συμμόρφωση των ιδρυμάτων με τις απαιτήσεις της ΕΕ, την οποία η υπουργός βάφτισε «κοινωνική αποτελεσματικότητα».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων επισήμανε ακόμα την ανάγκη να αναβαθμιστεί το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, πρόβλημα που μερικώς μόνο αντιμετωπίζεται, αλλά η υπουργός ήταν αρνητική ως προς την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος μέσα στο 2004. Η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα (και τον απολογισμό των σχετικών κινητοποιήσεων) στο Συνέδριό της στις 14 Μάη. Απόψε, μάλιστα, συνεδριάζει η ΕΓ της Ομοσπονδίας για να καθορίσει την ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου.

Για το πολυσυζητημένο θέμα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση η Σύνοδος δε συζήτησε επί της ουσίας, αλλά συνέστησε μια επιτροπή που θα διαμορφώσει προτάσεις προς συζήτηση, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναγνώριση των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ). Η υπουργός Παιδείας απέφυγε στην ουσία να απαντήσει τι θα κάνει η κυβέρνηση για το θέμα των ΚΕΣ, καταφεύγοντας στο γνωστό διαχωρισμό - που επιχειρούσε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης.

Τέλος, οι πρυτάνεις ζήτησαν να συνεχίσουν να απασχολούνται οι διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων «που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» στα πανεπιστήμια, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητοι για την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, καθώς την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί κενά διοικητικών υπαλλήλων στα ιδρύματα που δεν καλύφθηκαν. Ωστόσο, δεν πήραν θέση για την ανάγκη να παύσει η ομηρία των συμβασιούχων και την ανάγκη να εργάζονται όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι με μια σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ