Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Στις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας αλλά και στην πληροφόρηση που έχει η κοινή γνώμη γι' αυτές αναφέρεται με επιστολή του - με ημερομηνία 18.3.2004 - ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθηγητής Ι.Γ. Βλαχογιάννης.

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσαν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας στις 16.3.2004 με τίτλο: «Τελευταίοι στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη» και στις 18.3.2004 με τίτλο: «Αναμονή μέχρι και 7,5 χρόνια». Τα ρεπορτάζ στηρίχτηκαν σε στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων σε συνέντευξή της στην Κύπρο (13.3.2004) καθώς και σε απολογιστικά στοιχεία του ίδιου του ΕΟΜ που δημοσιοποίησε στις 17.3.2004.

Ο Γ. Ι. Βλαχογιάννης εκφράζει ενστάσεις απ' τη σκοπιά του για τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων, που έχουν αξία. Παρότι η εφημερίδα δε συμμερίζεται εν τω συνόλω τις ενστάσεις, δημοσιεύει την επιστολή σχεδόν ολόκληρη. Εκ προοιμίου πάντως ο «Ρ» απαντά θετικά στην έκκληση του Γ. Ι. Βλαχογιάννη για αντικειμενική πληροφόρηση της κοινωνίας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, αρκεί να διατίθενται και τα απαραίτητα στοιχεία.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι εσείς και η εφημερίδα σας έχετε στηρίξει ουσιαστικά την υπόθεση της προώθησης των μεταμοσχεύσεων στην πατρίδα μας. Ο ΕΟΜ αισθάνεται υποχρεωμένος να εκφράσει γι' αυτό τις ευχαριστίες του», σημειώνει στην αρχή της επιστολής του ο Γ. Ι. Βλαχογιάννης και συνεχίζει: «Οι αριθμοί των μεταμοσχεύσεων της περιόδου 2000 - 2003 αποδεικνύουν ότι η πρόοδος που επιτελέστηκε είναι σημαντική. Πράγματι, αύξηση της τάξεως του 400% μέσα σε μια τριετία, αποτελεί παγκόσμια πρωτιά που πρέπει να αποδοθεί στη μεγάλη προσπάθεια πολλών γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ανθρώπων που εμπλέκονται στη μεταμοσχευτική διαδικασία, αλλά και στην εμπιστοσύνη των συγγενών και των πολιτών στον ΕΟΜ. Το θετικό αυτό συλλογικό έργο αμφισβητείται με πρωτότυπο τρόπο. Οργανώνεται στην Κύπρο συνάντηση (13.3.2004) γνωστών ιατρικών κύκλων, με τη χορηγία της εταιρίας NOVARTIS, και συμμετοχή ομάδας δημοσιογράφων, προκειμένου να παρουσιαστεί επίσημα - έτσι έγραφε η πρόσκληση - ένα καινούριο αντιαπορριπτικό φάρμακο. Αντ' αυτού όμως με δικαιολογημένη έκπληξη διαβάζει κανείς στην εφημερίδα σας πληροφορίες ανακριβείς που περιγράφουν μια κακή, φανταστική φυσικά εικόνα των μεταμοσχεύσεων. Οι δημοσιογράφοι αυτοί, αναδεικνύουν σαν πρώτο θέμα τις μεταμοσχεύσεις νεφρού από μη συγγενή ζώντα δότη, αγνοώντας τα πραγματικά προβλήματα που είναι η αξιοποίηση των δοτών, η αξιοποίηση για Ελληνες ασθενείς των καρδιακών και ηπατικών μοσχευμάτων κλπ.».

Στη συνέχεια ο Γ.Ι. Βλαχογιάννης επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΜ σημειώνει: «Δεν υπάρχουν κατάλληλοι υποψήφιοι Ελληνες λήπτες για μοσχεύματα (ηπατικά και καρδιακά), με αποτέλεσμα αυτά τα τελευταία να προσφέρονται σε Ευρωπαίους πολίτες. Μόνο το 2003, η Ελλάδα πρόσφερε στην Ευρώπη 12 καρδιακά, 12 ηπατικά και 10 πνευμονικά μοσχεύματα. Αντί λοιπόν να συζητούμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων όπως η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων, για τις προτάσεις που έχει ο ΕΟΜ για το θέμα και για τα προβλήματα που αναδύθηκαν από την αύξηση της διαθεσιμότητας οργάνων στη χώρα, προβάλλουν ορισμένοι, θέματα ήσσονος σημασίας για τους ασθενείς και τη χώρα, προφανώς όμως "για άλλους μεγάλης", όπως είναι αυτό των μεταμοσχεύσεων του νεφρού από μη συγγενή ζώντα δότη. Το είδος αυτό των μεταμοσχεύσεων αποτελεί σε ποσοστιαία αναλογία το 2% του συνόλου των πραγματοποιηθέντων διεθνώς μεταμοσχεύσεων».

Και η επιστολή καταλήγει: «Ο ΕΟΜ αναμένει όπως εξετάσετε το θέμα, πώς η ελληνική κοινωνία μπορεί να πληροφορηθεί αντικειμενικά για την πραγματική πρόοδο που συνετελέσθη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην πατρίδα μας. Αυτό θα είναι σύμφωνο, όχι μόνο με το πραγματικό συμφέρον των ασθενών, που ελπίζουν στο δώρο ζωής, αλλά και με τη δημοσιογραφική αξιοπιστία που η πατρίδα μας έχει ανάγκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ