Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταλαίπωρο... βυζαντινό μνημείο

Πού βρίσκεται ο, ίσως, «πιο ταλαιπωρημένος και κακοποιημένος βυζαντινός ναός;», σύμφωνα με επισήμανση μέλους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου; Οχι σε κάποιο κορφοβούνι, αλλά στο κέντρο... της Αθήνας.

Πρόκειται για το, αριστουργηματικό αρχιτεκτονικά, εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων στην πλατεία Κλαυθμώνος, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα. Είναι πιθανό να οικοδομήθηκε πάνω στα ερείπια παλαιότερου κτίσματος, αφού ενεπίγραφες πλάκες εντοιχισμένες στο δυτικό τοίχο, επάνω από την είσοδο, μαρτυρούν ότι ο ναός ανακαινίστηκε από τον Νικόλαο Καλόμαλο το 1065 μ.Χ. Ο ναός υπέστη σοβαρές καταστροφές κατά την Επανάσταση του 1821, αλλά αναστηλώθηκε το 1840. Οι τοιχογραφίες που διατηρούνται μέχρι σήμερα χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Σήμερα ο ναός αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 1999, ενώ οι τοιχογραφίες του έχουν διαβρωθεί από την υγρασία και έχουν μαυρίσει από το «νέφος».

Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μελέτης στερέωσης - αποκατάστασης του μνημείου, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών. Ωστόσο, αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Καταρχήν, θα γίνει σωστική αποκατάσταση των εικόνων, στις οποίες υπάρχουν αποκολλήσεις και μετά τη συνολική αποκατάσταση του μνημείου θα αρχίσει και η συντήρηση των τοιχογραφιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ