Σάββατο 15 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Εικαστικά
«Με τα μάτια των παιδιών»

Με τα μάτια του μικρού, Δημήτρη Παπαδάτου
Με τα μάτια του μικρού, Δημήτρη Παπαδάτου
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης πραγματοποιεί έκθεση έργων τέχνης, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι μαθητές του. Ο χώρος της Σχολής (Λέσβου 4, Ν. Σμύρνη) έχει μετατραπεί σε μια φιλόξενη εικαστική αγκαλιά. Μια αγκαλιά γεμάτη από τη φρεσκάδα και τη μαγεία της νεανικής δημιουργίας. «Με τα μάτια των παιδιών» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που λόγω της μεγάλης της επιτυχίας θα λειτουργεί έως το τέλος του Απρίλη.

«Ψυχή» και της φετινής διοργάνωσης, η ζωγράφος, χαράκτρια και εκπαιδευτικός, Ρένα Ανούση, που πάνω από 30 χρόνια, με αγάπη, υπομονή και επιμονή, φέρνει στο φως την ομορφιά της ψυχής των μαθητών της. «Λέμε ότι ο δάσκαλος δίνει στους μαθητές του και εκεί τελειώνει το έργο του» σημειώνει η Ρ. Ανούση. «Μα, στην περίπτωση τη δική μου και στα τριάντα δύο χρόνια κοντά στα παιδιά έγινε κάτι άλλο πολύ πιο σπουδαίο, πολύ πιο μεγάλο. (...) Η κρυμμένη ομορφιά της ψυχής τους σαν τη δύναμη της άνοιξης τινάχτηκε και με τύλιξε, με συνεπήρε και με μπόλιασε με μια νέα δύναμη. Και το θαύμα έγινε! Στις εργασίες των παιδιών, δεν βλέπει πια κανείς απλές μαθητικές δημιουργίες, αλλά ψυχές ν' ανθούν, να πετούν, να μεταμορφώνουν την ασχήμια της ζωής σε ομορφιά και αγάπη».

Τα έργα των παιδιών, που συμμετέχουν στην έκθεση, βουτούν στα «νερά» της φαντασίας και του μύθου. Είναι έργα που κουβαλούν μνήμες από τα βάθη των αιώνων και φέρουν συνάμα μια σύγχρονη σφραγίδα. Στην έκθεση υπάρχουν και έργα από διπλό ψηφιδωτό, σμάλτο, ξύλα, πέτρες, αντικείμενα που καθημερινά βρίσκονται μπροστά μας και κρύβουν μέσα τους άπειρους κόσμους που μπορούμε να ανακαλύψουμε. Και τότε, η μαγεία της δημιουργίας αρχίζει: ζώα, άνθρωποι, φιγούρες, πουλιά, εντάσσονται στην ασταμάτητη περιπέτεια μιας παλλόμενης επιφάνειας, σ' αυτό το δίχως τέλος γίγνεσθαι της ζωής. Σε όλα η δύναμη της αφαίρεσης είναι εμφανής.

Σημειώνουμε ότι τη βραδιά των εγκαινίων παρουσιάστηκαν τα παραμύθια «Επίσκεψη στον πλανήτη όλα γίνονται» (με εικονογράφηση της μαθήτριας Αντζυ Πυκνάδα) και «Μολυβένιος στρατιώτης» , που εικονογράφησαν οι μαθητές της Α' Γυμνασίου. Τα παιδιά με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του εκδοτικού οίκου «Ιωλκός» και είναι η πρώτη φορά που εικονογραφούν βιβλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ