Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοναδικά κυπριακά κειμήλια

Μεγάλη, δίλαιμη πρόχους, με εγχάρακτη και πλαστική διακόσμηση της ερυθροστιλβωτικής κεραμικής κατά Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (1900-1800 π.Χ.)
Μεγάλη, δίλαιμη πρόχους, με εγχάρακτη και πλαστική διακόσμηση της ερυθροστιλβωτικής κεραμικής κατά Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (1900-1800 π.Χ.)
«Κύπρος: Χίλα κομμάτια μνήμης - Συλλογή Θάνου Ζιντίλη», τιτλοφορείται η έκθεση -μοναδικών και υπέροχων - κυπριακών αρχαιοτήτων, την οποία θα εγκαινιάσει σήμερα (8μ.μ.) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος. Η συλλογή του Θ. Ζιντίλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στον κόσμο, μετά από αυτή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης. Η ποσότητα, η ποιότητα, η πολυμορφία και η ποικιλία (λίθος, πηλός, γυαλί, χρυσός, άργυρος, χαλκός) των αντικειμένων της συλλογής είναι κυριολεκτικά εντυπωσιακή. Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, περιλαμβάνει 400, από τα 1.500, περίπου, αντικείμενα της συλλογής, μέρος της οποίας μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε μουσείο του Αμστερνταμ. Ο Κύπριος συλλέκτης, σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, δάνεισε αυτά τα 400 σπουδαία (μερικά είναι μοναδικά παγκοσμίως)αντικείμενα για 25 χρόνια στο ελληνικό μουσείο, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με ομιλητές τον καθηγητή και διευθυντή του Κυκλαδικού Μουσείου, Νικόλαο Σταμπολίδη, την επιμελήτρια του μουσείου και της συγκεκριμένης έκθεσης Μαρία Τόλη, την αρχαιολόγο, παλιά συνεργάτρια της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Κύπρου και μελετήτρια της συλλογής του Θ. Ζιντίλη, Στέλλα Λύμπσεν και τον συλλέκτη.

Η αγάπη του Θ. Ζιντίλη για τις αρχαιότητες της πατρίδας του άρχισε όταν ήταν επτά χρόνων, τότε που στην αυλή του σπιτιού του στο χωριό του Κλήρο βρέθηκε ένα αρχαϊκό πήλινο ειδώλιο. Παρότι έζησε για δεκαετίες στο εξωτερικό δεν έπαψε να αγαπά και να συλλέγει κυπριακές αρχαιότητες, από συγχωριανούς τους, από παλιατζίδικα της Κύπρου στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, από το εξωτερικό, κυρίως από την Ολλανδία. Η αγάπη του για τα αρχαία τον οδήγησε και σε εθελοντική συμμετοχή στις εξάχρονης διάρκειας ανασκαφές του Κουρίου, υπό τον γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων Κύπρου, Δ. Χρήστου. Το 1993, μάλιστα, ο Θ. Ζιντίλης εντόπισε παλιοχριστιανική βασιλική του 6ου μ.Χ., στην παραλία του Κουρίου. Η αγάπη του αυτή, κατά τη γνώμη μας, θα είναι πλήρης, αν οι δανεισμένες αρχαιότητες επιστρέψουν στην Κύπρο, αφού εκείνη τις «γέννησε» και έχει την ψιλή κυριότητα.

Τα πανέμορφα, εξαιρετικά διατηρημένα αντικείμενα, τα οποία δάνεισε ο συλλέκτης και παρουσιάζει το Κυκλαδικό Μουσείο, αντιπροσωπεύουν τον κυπριακό πολιτισμό κατά τις εξής εποχές: Χαλκολιθική Εποχή (3.900-2.500 π.Χ.), Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2500-1900π. Χ.), Υστερη Εποχή του Χαλκού (1900-1650 π.Χ.), Γεωμετρική Περίοδος (1050-750 π.Χ.), Αρχαϊκή (750-480 π.Χ.), Κλασική Περίοδος (480-325 π.Χ.), Ελληνιστική (325-50 π.Χ), Ρωμαϊκή (50 π.Χ-330 μ.Χ), Πρώιμη Βυζαντινή (4ος-7ος αι.)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ