Τρίτη 4 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Κλειστά τα χαρτιά της κυβέρνησης για το «βασικό μέτοχο»

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, αφού ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Προθέσεις που έχουν να κάνουν με τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για διαφάνεια στο χώρο των ΜΜΕ, για πάταξη της διαπλοκής με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θ' αφορούν και στη μείωση του ποσοστού του «βασικού μετόχου», στις off shore εταιρίες και στα παρένθετα πρόσωπα. Ενας νόμος που, ως γνωστό, είναι ένα «παράθυρο» για την κατάργηση του ασυμβίβαστου. Αλλωστε η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει το νόμο για το «βασικό μέτοχο», «κερκόπορτα» της διαπλοκής.

Η κυβέρνηση προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της, τα οποία δεν τ' άνοιξε ούτε στη συνάντηση που είχε ο Θ. Ρουσόπουλος με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων του έθεσε και το θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας ο πρόεδρος του ΕΣΡ έθεσε και άλλα ζητήματα που απασχολούν το ΕΣΡ, όπως η υποδομή του, ενώ προσκάλεσε τον Θ. Ρουσόπουλο να παραβρεθεί σε συνεδρίαση του ΕΣΡ. Σε σχέση με τις άδειες τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η προσφυγή που έχει κάνει ο τηλεοπτικός σταθμός MAD κατά της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών, έτσι όπως εκδόθηκαν από τον πρώην υπουργό Τύπου, Χρήστο Πρωτόπαππα. Με την προσφυγή του ο τηλεοπτικός σταθμός θεωρεί ότι με την προκήρυξη ευνοούνται οι τηλεοπτικοί σταθμοί γενικής στόχευσης και ζητά την ακύρωση των ΠΔ για τις προκηρύξεις αδειών. (Το ΣτΕ αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τον επόμενο μήνα).

Ο υπουργός Επικρατείας όμως θα κληθεί την Πέμπτη, 6 Μάη, ν' απαντήσει στη Βουλή για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το «βασικό μέτοχο», σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης. Ο Φ. Κουβέλης ρωτά τον υπουργό «πότε θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία για το βασικό μέτοχο» και πώς θα προχωρήσει το ΕΣΡ στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. «Με την ισχύουσα νομοθεσία, όταν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει στο ελάχιστο δυνατό το ποσοστό του "βασικού μετόχου", ώστε να κλείσει η "κερκόπορτα" της διαπλοκής των ΜΜΕ;».

Η κυβέρνηση θα πρέπει ν' αποσαφηνίσει τη θέση της για το θέμα του «βασικού μετόχου» από τη στιγμή που το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ήδη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην εξέταση των αιτήσεων των 15 «υποψηφίων» τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για τη χορήγηση έξι αδειών. Το ΕΣΡ από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν εξαγγείλει νέο νομοθετικό πλαίσιο για να κλείσει την «κερκόπορτα της διαπλοκής», θα προχωρήσει στη μοριοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών με το ισχύον νομικό καθεστώς, το οποίο η κυβέρνηση έχει καταγγείλει.

Ορισμένοι από τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ήδη φαίνεται πως βγαίνουν εκτός μοριοδότησης, αφού υπάρχουν μεγάλα κενά στις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια. Προβλήματα όμως υπάρχουν στις αιτήσεις όλων σχεδόν των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με το «πόθεν έσχες». Το ζήτημα των δυσχερειών που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ με το νόμο για το βασικό μέτοχο το έχει καταγράψει και στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του για το έτος 2003.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε πως για να χορηγηθούν άδειες θα πρέπει να έχει δώσει το «πράσινο φως» και η κυβέρνηση, κάτι που -τουλάχιστον στα λόγια- το έπραξε ο Θ. Ρουσόπουλος στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Από την άλλη όμως πλευρά το ΕΣΡ βρίσκεται -όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο πρόεδρός του και τα μέλη του- προ των θυρών για τη χορήγηση αδειών πανελλαδικής εμβέλειας και μάλιστα, όπως είχε πει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δημήτρης Χαραλάμπης, προβλέπεται οι άδειες να χορηγηθούν τον ερχόμενο μήνα. Η κυβέρνηση όμως πότε θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες της;


Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ