Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολα για τα «μέγαρα»...

Μέχρι το τέλος του 2004 θα είναι έτοιμο το κατά Τατούλη ...«σημαντικό όπλο για την προβολή του σύγχρονου πολιτισμού», δηλαδή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, μετά την προχτεσινή - και δεύτερη μέσα σε δέκα μέρες - επίσκεψή του στο κτίριο και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΜΜΑ, Χρ. Λαμπράκη.

Η «πρεμούρα» και της σημερινής κυβέρνησης να πριμοδοτήσει τον αστικό πολιτιστικό «κοσμοπολιτισμό» προέρχεται από «τα προβλήματα που αφορούν στον προγραμματισμό των έργων, στην αποπεράτωσή τους και στις υποχρεώσεις του Μεγάρου Μουσικής για τον τρέχοντα χρόνο», σύμφωνα με τον υφυπουργό. Ολα αυτά ο υφυπουργός τα λέει την ώρα που πολιτιστικές υποδομές για το λαό είτε δεν υπάρχουν ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ μεγάλοι κεντρικοί κρατικοί πολιτιστικοί φορείς, όπως η Λυρική Σκηνή, παραμένουν σκανδαλωδώς άστεγοι.

Ο Π. Τατούλης πρόσθεσε ότι «στη βάση της υφιστάμενης νομολογίας ο εποπτεύων οργανισμός είναι το ΥΠΠΟ». Με αυτή, λοιπόν, τη «λογική» και με τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα «θα υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός της εποπτείας, αλλά και της ενημέρωσης για την ολοκλήρωση των έργων του ΜΜΑ καθώς και των δραστηριοτήτων του». Χτες, πάντως, σε δήλωση του Χρ. Λαμπράκη με αφορμή δημοσιεύματα για τη στέγαση της Λυρικής Σκηνής στο Μέγαρο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «Ολες οι κυβερνήσεις, Γεωργίου Ράλλη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Κώστα Μητσοτάκη, όλες έχουν δεχτεί αυτό το σύστημα ελέγχου και από το Κράτος και από ιδιωτικούς φορείς. Ελεγχο έχουμε από την εταιρεία Moore & Stevens (ορκωτοί ελεγκτές) και, βέβαια, το υπουργείο», (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Δηλαδή, όχι μόνο το ελληνικό δημόσιο, με χρήματα του λαού, «έχτισε» το Μέγαρο για να το «διαχειρίζεται» ένας φορέας ΙΔ, δηλαδή ιδιώτες, αλλά και το στοιχειώδη έλεγχο της διαχείρισης των ιδιωτών τον έχει ιδιωτική - και προφανώς ξένη - εταιρία.

Οσον αφορά στα οικονομικά των έργων «αποπεράτωσης», ο υφυπουργός είπε ότι «πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι» και ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσπάθεια για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου», που έχει συναφθεί γι' αυτό το σκοπό την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης. Θυμίζουμε, πάντως, ότι το ΜΜΑ αποτελεί προτεραιότητα του τομέα «Σύγχρονος Πολιτισμός» του Γ' ΚΠΣ. Είτε, πάντως, μέσω του Γ' ΚΠΣ είτε μέσω δανείων, είτε μέσω... χρηματοδοτικού «συνδυασμού» των παραπάνω, αυτό που έχει σημασία είναι η διαβεβαίωση του υφυπουργού ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το Μέγαρο για να παραδοθεί. Μέχρι το τέλος του 2004 θα είναι έτοιμη η αποπεράτωση όλων των χώρων του Μεγάρου, καθώς και ο περιβάλλων χώρος». Αρα θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική και μάλιστα σε «ξένο αχυρώνα», αφού ΟΜΜΑ και ΥΠΠΟ «ξεχνούν» ότι το Μέγαρο έχει «καταβροχθίσει» μεγάλο μέρος του Πάρκου Ελευθερίας, με σωρεία αυθαιρεσιών, όπως καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή του.

Σε ό,τι αφορά στη Λυρική ο Χρ. Λαμπράκης είπε ότι «η Λυρική Σκηνή είναι στο Μέγαρο από την αρχή», θυμίζοντας τις συνεργασίες των δύο φορέων! Φυσικά άλλο πράγμα είναι οι «συνεργασίες» - και μάλιστα όποτε «βολεύει» το πρόγραμμα του Μεγάρου - και άλλο το πάγιο αίτημα για μόνιμη και αντάξια της Λυρικής στέγασή της. Η ΝΔ, πάντως, στο πρόγραμμά της μιλούσε για κατασκευή νέου κτιρίου για τη Λυρική. Πλην, δεν υπάρχει τίποτα νεότερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ