Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ - ΜΠΑΣΚΕΤ
Προς νέα ρύθμιση χρεών

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χτες η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση χρεών για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Το πρωί πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σύσκεψη του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη με τους υφυπουργούς, Πολιτισμού αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, και Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου. Τα τρία κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «συζήτησαν για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης του επαγγελματικού αθλητισμού (Ποδοσφαίρου - Μπάσκετ) και για τις πιθανές διαδικασίες εξυγίανσης και ανάπτυξής του».

Πληροφορίες για το περιεχόμενο και τον τρόπο, διέρρευσαν με το... σταγονόμετρο, γιατί εκτός της πολυπλοκότητας των θεμάτων και του εύρους των εμπλεκομένων, η κυβέρνηση έχει ν' αντιμετωπίσει μια παράμετρο «δίκοπο μαχαίρι». Από τη μια έχει επιλέξει - όπως και οι προηγούμενες - να αφήσει ατιμώρητους τους κατ' εξακολούθηση παραβάτες, ουσιαστικά επιβραβεύοντάς τους με το να ξαναστηριχτούν ΠΑΕ - ΚΑΕ. Από την άλλη, σκέφτεται τις αρνητικές εντυπώσεις που θα δημιουργήσει αυτό. Θα ευνοηθούν προκλητικά και πάλι οι επιχειρηματίες, όταν χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, βιοτέχνες είναι καθημερινά με τη «θηλιά στο λαιμό». Αλλωστε, είναι νωπές ακόμα οι προεκλογικές εξαγγελίες, περί άτεγκτης εφαρμογής των νόμων και ισονομία. Γι' αυτό αναζητούνται οι πλέον πρόσφοροι τρόποι να υλοποιηθεί μεν η απόφαση, με το μικρότερο κόστος σε εντυπώσεις δε.

Κατά ορισμένες πηγές, «μπούσουλα», αποτελεί το «σχέδιο Μπερλουσκόνι». Βασικές του πτυχές, αφ' ενός, η «γενναία» μείωση των διαφόρων προσαυξήσεων και προστίμων και, αφ' ετέρου, η πολύχρονη περίοδος αποπληρωμής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εξετάζεται χρονικός ορίζοντας από πέντε μέχρι είκοσι (!) χρόνια. Στον αντίποδα, για λόγους εντυπώσεων, θα υπάρξουν αυστηρές ποινές για όσους δε συμμορφωθούν και δεν είναι συνεπείς (άσχετα αν δεν εφαρμοστούν, όπως και οι υφιστάμενες...). Αλλοι υποστηρίζουν ότι προς το παρόν δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Επιβεβαιώθηκε μόνο η πολιτική επιλογή για (νέα) ρύθμιση και εξετάζονται διάφορα ενδεχόμενα.

Η ουσία πάντως δεν αλλάζει. Με το χιλιοειπωμένο πρόσχημα της εξυγίανσης, άλλη μια κυβέρνηση, θα δώσει νέες ευκαιρίες στους επιχειρηματίες να κερδοσκοπήσουν και να εκμεταλλευτούν τον αθλητισμό, σε βάρος του συνόλου. Αντί οι παραβάτες να τιμωρηθούν, θα πάρουν χάρη και διευκολύνσεις. Ο,τι δηλαδή συνέβη όλες τις προηγούμενες φορές. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής; Μόνο οι 16 ΠΑΕ στην Α' Εθνική, χρωστούσαν την αγωνιστική περίοδο 2002 - 2003 περίπου 24 εκατ. ευρώ (!), ενώ την επομένη περίπου 82,5! Συνολικά (από την προηγούμενη ρύθμιση) χρώσταγαν πρόπερσι περίπου 203 (!) και πέρυσι περίπου 275 εκατ. ευρώ!...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ