Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Προβλήματα με τις άδειες

Στρωμένος με αγκάθια, όπως φαίνεται, είναι ο «δρόμος» της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης επιβεβαίωσε ουσιαστικά χτες τις πληροφορίες του «Ρ» για τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο την περασμένη Παρασκευή.

Δεν τέθηκε το ζήτημα του «βασικού μετόχου», στη συζήτηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΣΡ με τον υπουργό Επικρατείας. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης παραδέχτηκε πως το ΕΣΡ αναμένει να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή ή μη του νομοθετικού πλαισίου, από την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο που έχει καταθέσει στη Βουλή για το «βασικό μέτοχο» ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή αύριο Πέμπτη. Θα «ακούσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά χτες ο Ιωάννης Λασκαρίδης, την Πέμπτη τι θα πει ο υπουργός Επικρατείας για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Στη συνάντηση με τον Θ. Ρουσόπουλο ο Ιωάννης Λασκαρίδης έθεσε ζητήματα που αφορούν στην υποδομή και λειτουργία του ΕΣΡ, αλλά και θέματα που αφορούν στη χορήγηση αδειών και που έχουν να κάνουν με την προσφυγή του MAD κατά των ΠΔ και των προκηρύξεων του πρώην υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα. Η απόφαση του ΣτΕ, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, αναμένεται να βγει τις πρώτες μέρες του Ιούνη. Το MAD έχει ζητήσει την ακύρωση των ΠΔ για τις προκηρύξεις με το αιτιολογικό ότι ευνοούνται οι σταθμοί γενικής στόχευσης. Σε περίπτωση που το ΣτΕ θεωρήσει άκυρα τα ΠΔ των προκηρύξεων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, είναι φανερό πως θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Ηδη υπάρχει από το ΣτΕ προσωρινή απόφαση αναστολής για τις προκηρύξεις των τηλεοπτικών αδειών περιφερειακής εμβέλειας.

Εν τω μεταξύ στο ΕΣΡ για τη χορήγηση των αδειών τηλεοπτικής εμβέλειας, μεταξύ των μελών του φαίνεται πως επικρατούν δύο απόψεις. Η μία ότι οι άδειες θα πρέπει να χορηγηθούν αυστηρά σύμφωνα δηλαδή με όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στους νόμους και στα ΠΔ των προκηρύξεων και η δεύτερη πως πρέπει να χορηγηθούν επιεικώς. Για τις απόψεις αυτές έκανε χτες λόγο και ο Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος ανέφερε μάλιστα πως ο ίδιος έχει εκφράσει την άποψη πως οι άδειες θα πρέπει να χορηγηθούν «επιεικώς».

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης μίλησε επίσης και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ κατά την εξέταση των φακέλων, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ του νόμου και των ΠΔ της προκήρυξης. «Υπάρχει πρόβλημα» είπε, «ο νόμος πρέπει να συμπορεύεται με το Σύνταγμα και τα ΠΔ με το Σύνταγμα και τους νόμους». Μερικές από τις αιτήσεις των 15 υποψηφίων για άδεια τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ήδη όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ έχουν απορριφθεί, ενώ συνεχίζεται ο οικονομοτεχνικός έλεγχος για τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν η κυβέρνηση θέλει να χορηγηθούν οι άδειες εθνικής εμβέλειας και εάν θέλει, θα χορηγηθούν οι άδειες με το ισχύον νομικό καθεστώς της διαπλοκής που επανειλημμένα όταν ήταν αντιπολίτευση είχε καταγγείλει; Ιδωμεν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ