Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Γιαλός τα βαμβακοχώραφα!
  • Οι σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, ενώ ο Πηνειός «φουσκώνει» κι απειλεί με πλημμύρες
  • Αποζημιώσεις για τα έξοδα επανασποράς και το χαμένο εισόδημα ζητούν οι πληγέντες παραγωγοί και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων

Εκτεταμένες ζημιές στα βαμβακοχώραφα και σε άλλες καλλιέργειες της Θεσσαλίας προκαλούν οι σφοδρές και άκαιρες βροχοπτώσεις που πέφτουν, το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερων καταστροφών, καθώς η στάθμη των νερών του Πηνειού και των παραπόταμών του ανεβαίνει επικίνδυνα κι απειλείται υπερχείλιση που θα προκαλέσει πλημμύρες.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, λοιπόν, στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας έχουν μετατραπεί σε γιαλούς και, όπως σημειώνουν οι αγρότες, θα χρειαστεί να περάσει μια βδομάδα, για να «πέσουν» τα νερά και να μπορέσουν να μπουν στα χωράφια για να διαπιστώσουν το ακριβές μέγεθος της καταστροφής και για να προχωρήσουν σε ενέργειες αποκατάστασης. Πάντως, είναι σίγουρο ότι ένα μεγάλο μέρος των βαμβακοκαλλιεργειών - ιδιαίτερα στην περιοχή των Τρικάλων - έχουν υποστεί σημαντική ζημιά, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα βαμβακοχώραφα που ήταν «ξεστρακωμένα», δηλαδή οι αγρότες είχαν σκάψει γύρω από το φυτό για να μπορέσει αυτό να βγει από τη γη και να βλαστήσει. Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει επανασπορά, γεγονός που συνεπάγεται όχι μόνο νέο κόπο και νέα έξοδα, αλλά και οψιμότητα του προϊόντος κι επομένως λιγότερη παραγωγή και λιγότερο εισόδημα. Εκτός των βαμβακοκαλλιεργειών, ολοκληρωτικές καταστροφές έχουν προκαλέσει οι βροχές στα τριφύλλια που είχαν κοπεί, μεγάλες είναι οι ζημιές στις κερασιές κι άλλα δέντρα, ενώ η μεγάλη υγρασία δημιουργεί προβλήματα στο καλαμπόκι και σε άλλες καλλιέργειες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα επανασποράς του βαμβακιού είναι πολύ μεγάλα - μόνο για το σπόρο οι αγρότες πληρώνουν 8.000-9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα για τα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα - και να επισημάνουμε ότι ο ισχύων κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή, εξαιτίας καταστροφών που προκαλούνται από αντίξοες καιρικές συνθήκες σ' αυτό το χρονικό διάστημα. Αμφιβολίες εκφράζουν οι παραγωγοί και για το κατά πόσον ο ΕΛΓΑ θα τους καλύψει τα έξοδα που θα κάνουν για την επανασπορά, με δεδομένο ότι ο οργανισμός έχει δημιουργήσει παράδοση στην τσιγκουνιά και στις καθυστερήσεις.

Απειλεί ο Πηνειός

Στο μεταξύ με το φόβο των πλημμυρών ζουν οι αγρότες στην Φαρκαδόνα Τρικάλων, καθώς βλέπουν τα νερά του Πηνειού ν' ανεβαίνουν. Η περιοχή τους, που λειτουργεί σαν λεκάνη συγκέντρωσης και απορροής των επιφανειών νερών από πολλά σημεία της Θεσσαλίας, πλημμυρίζει πολύ συχνά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πλημμυρών, αν δε βρεθεί τρόπος να συγκρατηθούν τα νερά στο φράγμα του Ταυρωπού και χυθούν κι αυτά στον Πηνειό.

Οι αγρότες των Τρικάλων έχουν πάρα πολλές φορές ζητήσει από το κράτος την κατασκευή αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής στη Φαρκαδόνα, καθώς, επίσης, να κηρυχτεί η ευρύτερη περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς και στο θέμα των αποζημιώσεων. Ομως, όλες οι κυβερνήσεις, αν και κατά καιρούς έχουν αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και το δίκαιο του αιτήματος, εντούτοις δεν προχώρησαν στη λήψη μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας τη Φαρκαδόνα στο έλεος του καιρού.

«Είμαστε σε επιφυλακή»

Σε δηλώσεις του στο «Ρ», ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», αναφέρει ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον νομάρχη Καρδίτσας, Β. Αναγνωστόπουλο, ζητώντας του να παρέμβει για τη λήψη μέτρων, ώστε να μην πέσουν νερά από τον Ταυρωπό στον Πηνειό - ο νομάρχης του υποσχέθηκε ότι θα μεταβεί στο φράγμα για να εποπτεύσει προσωπικά τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση - και καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία των κρατικών αρμοδίων για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί επί πολλά χρόνια την περιοχή της Φαρκαδόνας.

«Μας αφήνουν - λέει - μόνους και αβοήθητους ν' αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και δε βρίσκουμε συμπαράσταση όταν καταστρέφονται οι καλλιέργειές μας. Εμείς, όμως, δεν το βάζουμε κάτω, είμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή, έτοιμοι να διεκδικήσουμε, με κάθε τρόπο, ό,τι δικαιούμαστε.

Ζητάμε να γίνουν έγκαιρα και σωστά οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν προκληθεί από τις βροχοπτώσεις και ν' αποζημιωθούμε για όλα τα έξοδα επανασποράς και για το χαμένο εισόδημα. Και, βεβαίως, επιμένουμε στο αίτημά μας να κηρυχτεί η περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρόπληκτη.

Διαμηνύουμε, δε, προς την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το δίκιο μας κι έχουμε τον τρόπο να την τιμωρήσουμε, αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες - όπως και όλοι όσοι συμφωνούν και στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε ευρωεκλογές...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ