Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
27η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ
Πολύχρωμο «πανηγύρι» του βιβλίου

(Της απεσταλμένης μας Αριστούλας ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ).--

Στο Τορίνο, πόλη σύμβολο της εργατικής τάξης της Ιταλίας και των απελευθερωτικών και ενωσιακών αγώνων του ιταλικού λαού, άρχισε χτες η 27η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου, της οποίας τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα. Η έκθεση, στημένη σε χώρο των παλιών εργοστασίων της FIAT είναι μια πολύχρωμη και πολύβουη από χιλιάδες επισκέπτες - κυρίως οργανωμένες ομάδες παιδιών και δασκάλων από σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης. Ενα χαρούμενο παζάρι λιανικής πώλησης βιβλίων από κάθε γωνιά της Ιταλίας.

Στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου βρίσκεται το καλαίσθητο ελληνικό εθνικό περίπτερο, με 350 τίτλους βιβλίων για όλους τους τομείς του αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμού μας, της σύγχρονης λογοτεχνίας μας και του παιδικού βιβλίου. Ειδικό χώρο καταλαμβάνουν τα μεταφρασμένα βιβλία 40 παλαιότερων και σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, τα οποία κυκλοφορούν από τον οίκο του Ελληνοϊταλού εκδότη Κροτσέτι, ο οποίος σύντομα θα κυκλοφορήσει μια ογκώδη ανθολογία 70 περίπου παλιότερων και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

Το ελληνικό περίπτερο εγκαινίασε χτες το πρωί ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, ξεναγούμενος από εκπροσώπους των εκδοτών (ΠΟΕΒ, ΣΕΚΒ), της οργανωτικής επιτροπής και από «άτυπους» εκπροσώπους του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, καθώς αυτό είναι «ακέφαλο». Την άλλη βδομάδα, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διεύθυνση και διοίκηση του ΕΚΕΒΙ, την οποία ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός. Διευθύντρια διορίζεται η Κατρίν Βελισσάρη (διευθύντρια και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών). Πρόεδρος ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλλας και αντιπρόεδρος, ο σύμβουλος του υφυπουργού, Σπύρος Λίτσας. Στη διοίκηση θα μετέχουν ο διευθυντής Γραμμάτων του ΥΠΠΟ Θανάσης Μαράντος και από ένας εκπρόσωπος των φορέων των εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων, λογοτεχνών, μεταφραστών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα προβλήματα του ΕΚΕΒΙ (παραιτήσεις προηγούμενης διεύθυνσης και διοίκησης, λειτουργίας, στόχων, σχέσεων με τους φορείς βιβλίου) ο υφυπουργός είπε, μεταξύ άλλων: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καθαρός σχεδιασμός στο ΕΚΕΒΙ. Υπήρχε προχειρότητα στην επιλογή στόχων. Στη χώρα μας υπάρχει έλλειψη δικτύων προβολής των δημιουργών, ιδιαίτερα των νέων, στο εξωτερικό. Στόχος δικός μας είναι να λειτουργήσει το ΕΚΕΒΙ με διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς, με δίκτυα προβολής, κυρίως νέων δημιουργών. Και αυτή και η προηγούμενη ελληνική έκθεση στο εξωτερικό είχε προβλήματα. Την άλλη βδομάδα, η νέα διοίκηση του ΕΚΕΒΙ, σε συνέντευξη Τύπου, θα δώσει αναλυτικούς πίνακες στοιχείων για να λάμψει η αλήθεια. Εχουμε απόψεις για όλα τα θέματα του πολιτισμού, αλλά θα κάνουμε και διάλογο με όλα τα κόμματα για τον πολιτισμό».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης παραβρέθηκε, προχτές το βράδυ και στην εναρκτήρια εκδήλωση της έκθεσης, στο πανέμορφο θέατρο «Καρινιάνι» (κτίσμα στα μέσα του 18ου αιώνα), με ομιλητές τον διευθυντή της έκθεσης, Ερνέστο Φεράρο, τον δήμαρχο Τορίνου και τον Δημήτρη Νόλλα.

Ο Δ. Νόλλας, διπλωματικά, υπαινίχθηκε τη σημερινή κατάσταση του βιβλίου «με όλο αυτό το πλήθος των διαμεσολαβητών, το αντικείμενο της εργασίας των οποίων είναι δυσδιάκριτο», την κατάσταση στο σημερινό κόσμο με την «παρουσία τόσων πολλών προθύμων στο Ιράκ», αλλά και την ελπίδα που γεννά το βιβλίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ