Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σκοτάδι

Η ανακοίνωση μιας ακόμη μεγάλης εξαγοράς στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της γιγάντωσης των ομίλων που επιχειρούν τη χειραγώγηση όχι μόνο της ενημέρωσης, αλλά και του πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε από το μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, η εξαγορά των Universal Studios, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών.

Ο νέος κολοσσός θα ονομάζεται NBC Universal και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις Time Warner, Viacom, Walt Disney και News Corp.

Ομως, πίσω από την τελευταία εξαγορά, βρίσκεται η πανίσχυρη General Electric, η γνωστή πολυεθνική που εκτείνει τις δραστηριότητές της από την κατασκευή οικιακών συσκευών, μέχρι την παραγωγή οπλικών συστημάτων και στην οποία ανήκει το NBC. Η General Electric θα ελέγχει το 80% της NBC Universal, ενώ η Vivendi Universal της Γαλλίας, στην οποία ανήκαν τα κινηματογραφικά στούντιο, θα ελέγχει το εναπομείναν 20%, με δικαίωμα όμως πώλησης του μεριδίου της στην GE τα προσεχή έτη.

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την προσπάθεια γιγαντιαίων ομίλων, την τελευταία δεκαετία, να «βάλουν στο χέρι» τα μέσα ενημέρωσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι «αντιμονοπωλιακές» ρυθμίσεις στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο καταργήθηκαν το Φλεβάρη του 2002, η «America OnLine» εξαγόρασε τη «Netscape», το περιοδικό «Time», την εταιρία «Warner Bros» και το ενημερωτικό κανάλι CNN.

Φυσικά, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το να μιλάει κανείς για «ανεξαρτησία» των μέσων ενημέρωσης και «αντικειμενικότητα» μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Δεν είναι μικρότερης σημασίας, όμως, και οι επιπτώσεις στον πολιτισμό, αφού οι πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχουν το 90% των παραγόμενων πολιτιστικών «προϊόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ