Τετάρτη 19 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας για την πολυφωνία

Αδεια για δορυφορική μετάδοση στον «902 Αριστερά στα FM»

Την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για ενδεχόμενες παραβιάσεις στο θέμα της πολιτικής πολυφωνίας αποφάσισε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANTENNA, MEGA και ALTER.

H έναρξη κυρωτικής διαδικασίας αφορά το διάστημα από 26 μέχρι 30 Απρίλη του 2004 και έχει σχέση με το Κυπριακό, αφού το δημοψήφισμα στην Κύπρο έγινε στις 24 Απρίλη. Φυσικά η παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας με την παρουσίαση των απόψεων για το Κυπριακό μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων και τον αποκλεισμό του ΚΚΕ και άλλων λεγομένων μικρών κομμάτων, ήταν ηλίου φαεινότερη αμέσως μετά το πέρας των εκλογών. Αλλωστε να υπενθυμίσουμε ότι τον αποκλεισμό του ΚΚΕ είχε καταγγείλει στο ΕΣΡ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον ΑΝΤΕΝΝΑ για το διάστημα από 26 μέχρι 30 Απρίλη δεν προβλήθηκαν, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, στα δελτία ειδήσεων οι απόψεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Για το MEGA, σύμφωνα με το ΕΣΡ, το διάστημα αυτό από τα δελτία ειδήσεων δε μεταδόθηκαν οι απόψεις του ΣΥΝ, κάτι το οποίο ισχύει και για το ALTER.

Σε μια προκλητική κίνηση προέβη όμως το ALTER στέλνοντας στο ΕΣΡ στοιχεία για «ν' αποδείξει» πως δε φταίει ο σταθμός που δεν προσκαλεί εκπροσώπους του ΚΚΕ, αλλά το... ΚΚΕ! Υπήρξε, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο υπόμνημα του ALTER, «έλλειψη ανταπόκρισης του ΚΚΕ σε προσκλήσεις του σταθμού να συμμετέχουν εκπρόσωποί του σε ενημερωτικές εκπομπές». Το ALTER δεν αναφέρεται στα δελτία ειδήσεων, αλλά στις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στις οποίες όπως είναι γνωστό εκπρόσωποι του ΚΚΕ δε συμμετέχουν μετά από τη χυδαία επίθεση που είχε εξαπολύσει από την εκπομπή του κατά του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη.

Το ΕΣΡ ήδη έχει αναθέσει, όπως και στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, στη «Media Service» τη συλλογή των στοιχείων για την πολιτική πολυφωνία. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι το ΕΣΡ θα εξετάσει και τα στοιχεία αυτά προκειμένου να πάρει απόφαση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ, MEGA και ALTER.

Το ΕΣΡ έδωσε χτες άδεια στον «902 Αριστερά στα FM» για δορυφορική μετάδοση του προγράμματός του.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ γνωμοδότησε για την υπουργική απόφαση της Διακομματικής, που αφορά την κάλυψη της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών. Στις παρατηρήσεις του αναφέρεται πως το ΕΣΡ θα πρέπει να μπορεί να παρέμβει και ν' ασκήσει τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατόπιν εορτής επί του «συνόλου των προγραμμάτων», όπως έγινε στις βουλευτικές εκλογές. Ζητά επίσης να δοθεί τηλεοπτικός χρόνος και στα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την προϋπόθεση ότι θα καλύπτουν με πλήρεις συνδυασμούς το ήμισυ της επικράτειας. Η υπουργική απόφαση θα υπογράφει από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Απέρριψε χτες το ΕΣΡ την αίτηση θεραπείας του ΑΝΤΕΝΝΑ για τα πρόστιμα των 70.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ που είχε επιβάλει το ΕΣΡ για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας στην προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών. Απέρριψε επίσης την αίτηση θεραπείας του ALTER για το πρόστιμο των 100.000 ευρώ, που είχε επιβάλει το ΕΣΡ στο σταθμό για την εκπομπή «Αϋπνίες».

Επέβαλε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό STV πρόστιμο 100.000 ευρώ γιατί δεν απέστειλε στοιχεία για τα «090» ενώ ζητήθηκαν από το ΕΣΡ.

Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Στο μεταξύ σήμερα έχει κληθεί ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα παραβρεθούν όλα τα μέλη του ΕΣΡ. Αναμένεται να γίνει συζήτηση και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ χτες σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες είπε πως το ΕΣΡ προχωρά στην εξέταση των φακέλων ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο οικονομοτεχνικός έλεγχος για όλους τους υποψήφιους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποία για τις άδειες εθνικής εμβέλειας ανέρχονται στους δεκαπέντε. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης ανέφερε ότι έχουν έρθει στην Ολομέλεια του ΕΣΡ εισηγήσεις για 8 τηλεοπτικούς σταθμούς, από τις οποίες οι 6 είναι «αρνητικές» και οι 2 «διαζευτικές». Η πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών που οι εισηγήσεις είναι αρνητικές, όπως είπε, είναι μικροί τηλεοπτικοί σταθμοί. Για δύο τηλεοπτικούς σταθμούς δεν έχει γίνει καμία μελέτη, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να έρθουν στην Ολομέλεια εισηγήσεις αιτήσεων πέντε τηλεοπτικών σταθμών. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Λασκαρίδης, αναφερόμενος στο έλεγχο των αιτήσεων είπε πως «κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έχουν τόσες ελλείψεις και τόσα προβλήματα».


Κ.Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ