Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αλέξανδρος Παπανικολάου
Αλέξανδρος Παπανικολάου
Φωτ.

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΥΚΑΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927, από γονείς κομμουνιστές. Ο πατέρας του ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, πριν από τη Μεταξική δικτατορία. Ενώ μεταφερόταν για εκτόπιση, πνίγηκε δεμένος με χειροπέδες στο ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρα» το 1946.

Ο Απόστολος Δούκας, μαθητής στο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ και τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη στις Καρούτες Μαγνησίας.

Μετά την Απελευθέρωση, διώκεται και βρίσκει και πάλι καταφύγιο στα βουνά. Στρατεύεται στο ΔΣΕ και από τις γραμμές του πολεμάει, ως το τέλος του Εμφύλιου.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία από το φθινόπωρο του 1949, εκλέγεται πρόεδρος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1990. Συνδέεται με την οργάνωση και εκλέγεται πρόεδρος του Παραρτήματος Τούμπας της ΠΕΕΠΠ. Θέση στην οποία παρέμεινε ως το θάνατό του.

Πέθανε στις 13 Απρίλη 2004.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Βαρβάρα προσφέρει 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης και 30 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, κομμουνιστή από το 1938 και του γιου μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, προσφέρω για τις ευρωεκλογές στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας 50 ευρώ.

Νίτσα Παπανικολάου

* * *

Στη μνήμη του ΙΩΑΚΕΙΜ και του ΣΩΖΟΝΤΑ, η Καίτη προσφέρει για τις ευρωεκλογές 50 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΛΕΑΝΘΗ ΛΕΙΧΟΥΝΑ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Απρίλη 2004, το Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στην ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας 25 ευρώ.

Στέλλα Παναγοπούλου
Στέλλα Παναγοπούλου
* * *

Φωτ.

Αύριο, Κυριακή 23 Μάη στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Μαντούδι, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του ΜΠΑΜΠΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

Ο Μπάμπης Αντωνίου που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, μικρός μπήκε στη βιοπάλη. Δούλεψε ως οικοδόμος. Το 1977 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και υπήρξε μέλος της ΚΟΒ Μαντουδιού, γραμματέας της και στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας.

Η αγωνιστική δράση του και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων του σ' αυτόν, τον ανέδειξαν πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων της περιοχής. Αργότερα δούλεψε ως μεταλλωρύχος στα μεταλλεία πρώην «Παπαστρατή» και έδωσε σκληρές μάχες με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της περιοχής και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, ως το 1989, που έκλεισε το έργο η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζοντας από άλλο μετερίζι τον αγώνα ο Μπάμπης Αντωνίου, το 1996 πρωτοστάτησε στη δημιουργία Σωματείου στην επιχείρηση «ΒΙΟΜΕΓΝ» (μεταλλεία πρώην Σκαλιστήρη), που η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είχε παραχωρήσει στον Κ. Καρβούτη.

Ο Μπάμπης Αντωνίου είχε πολλά να δώσει ακόμη στο εργατικό κίνημα, στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, και στην οικογένειά του.

Δεν πρόλαβε. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στα 52 χρόνια του.

Δημήτρης Αγραφιώτης
Δημήτρης Αγραφιώτης
Οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του θα τον θυμούνται πάντα.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά του, συγγενείς και σύντροφοί του προσφέρουν 100 ευρώ στη ΝΕ Εύβοιας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης συζύγου μου ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, άξιας αγωνίστριας του λαού μας, αφοσιωμένης συζύγου και μητέρας, πιστής στα ιδανικά του σοσιαλισμού. Καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΓΙΑΝΝΗ, ο οποίος εκτελέστηκε στην Κόνιτσα το 1949, προσφέρω στο κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης για τις ευρωεκλογές.

Ο σύζυγος Θόδωρος Παναγόπουλος

* * *

Φωτ.

Ο ΔΟΛΩΡΟΣ ΙΣΜΥΡΛΗΣ από τα νεανικά χρόνια του στήριζε το ΚΚΕ και έκανε πράξη τις θεωρίες του. Η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η αναπηρία του δεν κλόνισαν την αισιοδοξία του για τη ζωή και την πρόοδο. Το ήθος και η εργατικότητά του, πέρασε και στις οικογένειες των παιδιών του. Ο ίδιος έλεγε: Οι γενναίοι μπορεί να πεθαίνουν νέοι, αλλά ζουν αιώνια. Οι δειλοί δε ζουν ποτέ.

Θα σε θυμόμαστε πάντα αδελφέ και θείε.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 450 ευρώ.

Οι συγγενείς του

* * *

Φωτ.

Τιμώντας τη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ (Ερμή), μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης, 35 ευρώ για τις ευρωεκλογές.

Αγγελική Αγραφιώτου

* * *

Πριν από 6 μήνες «έχασα» τον αδελφό μου ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΥΛΙΟ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του άλλου αδελφού μου ΚΩΣΤΑ ΣΤΥΛΙΟΥ, ο οποίος πέθανε πριν από 2 χρόνια και για τη γιορτή του, προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων.

Παύλος Στύλιος


Νίκος Παπανικολάου
Νίκος Παπανικολάου

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ