Σάββατο 22 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Παπαδήμας»: Κλον Μοσέ - Ανί Σναπ - Κουρμπεγιόν «Επίτομη Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας (2000-31 π.Χ.)» (μετάφραση Λύντια Στεφάνου. Η εξαιρετική αυτή σύνοψη της ιστορίας της ελληνικής αρχαιότητας, εξετάζει τα προβλήματα του μυκηναϊκού κόσμου, ποικίλα πολιτικά συστήματα, τους αποικισμούς, την κρίση της αριστοκρατίας, τους Μηδικούς Πολέμους, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο που κατέστρεψε την Αθηναϊκή Δημοκρατία, την οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική ζωή στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου και τα ελληνιστικά. 5η έκδοση). Πολ Φορ «Μύρα και αρώματα της αρχαιότητας» (μετάφραση Γιώργος Σπανός, επιμέλεια Χαράλαμπος Μπάλτας. Τα αρώματα έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή, υγεία, διατροφή, ερωτική δραστηριότητα και στη φαντασία των αρχαίων και ο συγγραφέας μάς εισάγει στα «μυστικά» τους). Κρίστοφερ Α. Φαραόνε «Αρχαία ελληνική ερωτική μαγεία» (μετάφραση Μανόλης Παπαθωμόπουλος. Οι αρχαίοι Ελληνες και Ρωμαίοι πίστευαν στις τελετουργικές μαγείες και στα ξόρκια, σε θεούς και δαίμονες όσον αφορά στον έρωτα. Ο καθηγητής συγγραφέας παρουσιάζει αυτές τις παραδόσεις μέσα από τον Ομηρο και μετέπειτα ποιητές και ιστορικούς: Ησίοδο, Σαπφώ, Πίνδαρο, κωμικούς και τραγικούς ποιητές, Θεόφραστο, Θεόκριτο, Πλούταρχο κ.ά). Μίκαελ Ανγκολ «Η Βυζαντινή αυτοκρατορία από το 1025 έως το 1204» (μετάφραση Ευαγγελία Καργιανιώτη, επιμέλεια Παναγιώτης Αγαπητός. Ο καθηγητής συγγραφέας μελετά την κρατική διοίκηση και κοινωνία της πανίσχυρης μέχρι το 1025 Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία το 1024 έπεσε στα χέρια της δολοφονικής Τέταρτης Σταυροφορίας, η οποία ήταν καταλύτης για ολόκληρο το μεσαιωνικό κόσμο). Ντόναλντ Μ. Νίκολ «Οι βυζαντινές δεσποσύνες. Δέκα πορτρέτα 1500-1250» (μετάφραση Στάθης Κομνηνός, β΄ έκδοση. Η μελέτη εξετάζει τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο, στα χρόνια της παρακμής του, οπότε κάποιες αριστοκράτισσες άσκησαν σημαντική επιρροή). Ρενέ Ριστελουμπέρ «Ιστορία των Βαλκανικών λαών» (μετάφραση Αναστασία Μεθενίτη - Αθανάσιος Στεφανής. Μελέτη για την ιστορία των λαών της Βαλκανικής και την εμπλοκή τους στους δύο βαλκανικούς και δύο παγκόσμιους πολέμους).

- «Μεταίχμιο»: Ανρί Ζιντέλ «Πάμπλο Πικάσο» (μετάφραση Μαριλένα Κοραντζάνη. Βιοεργογραφία του κορυφαίου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, από το βιογράφο πολλών προσωπικοτήτων γαλλικής διανόησης). Ηλία Γκρη «Η αρχαία πατρίδα των ποιημάτων» (Ανθολογία 141 ποιημάτων 132 Νεοελλήνων ποιητών. Ενα «πανόραμα» της σχέσης της νεοελληνικής ποίησης με την ελληνική αρχαιότητα και το ολυμπιακό ιδεώδες. Η έκδοση περιλαμβάνει και βιογραφικά των ανθολογούμενων ποιητών). Αντρέ Πιερ ντε Μαντιάργκ «Το περιθώριο» (μετάφραση Γιώργος Ξενάριος, μυθιστόρημα, βραβευμένο με το «Γκονκούρ»). Ντέιβιντ Λίβιτ «Φλωρεντία (Μια ιδιάζουσα περίπτωση)» (μετάφραση Γιώργος Τζήμας. Βιβλίο - διαδρομή στους αρχιτεκτονικούς και εικαστικούς θησαυρούς της αναγεννησιακής Φλωρεντίας και σε προσωπικότητες του σύγχρονου πολιτισμού της). Ρέιμοντ Κάρβερ «Οποιος κι αν ήταν σ' αυτό το κρεβάτι» (μετάφραση Τρισεύγενη Παπαϊωάννου, μυθιστόρημα). Δημήτρης Σωτάκης «Εντεκα ερωτικοί θάνατοι» (διηγήματα). Πατρίς Κιντλ «Χαμένοι στο λαβύρινθο» (μετάφραση Κατερίνα Παπαδημάτου, παιδικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από την Κνωσσό και το μύθο του Θησέα). Τόνι Ερλι «Τζιμ, το μικρό αγόρι» (μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη. Παιδικό μυθιστόρημα).

- «Εκάτη»: Ουρανία Ν. Τουτουντζή «Ο Γιώργος Χειμωνάς και η τραγωδία» (μελέτη του σπουδαίου μεταφραστικού έργου του αλησμόνητου ποιητή πεζογράφου Γ. Χειμωνά, πάνω στην τραγωδία).

- «Εξάντας»: Θόδωρος Γραμματάς «Διαδρομές στη θεατρική ιστορία» (δοκίμια του καθηγητή θεατρολογίας για Ελληνες και ξένους δραματουργούς, και θέματα της θεατρικής ιστοριογραφίας και δραματουργίας).

- «Καρδαμίτσας»: Γ.Β. Καββαδίας «ΕΛΛΑΣ. Στις ρίζες του πολιτισμού» (μελέτη του καθηγητή Κοινωνιολογίας για τις πανάρχαιες ρίζες και την πορεία του ελληνικού πολιτισμού έως τη σύγχρονη εποχή).

- «Κριτική»: Ρόμπερτ Ντέιβις «Μάγοι και θεραπευτές» (μετάφραση Φανή Μπούμπουλη. Μυθιστόρημα για τις εναλλακτικές, «θεραπευτικές» ιδιότητες της αγάπης, της σοφίας και του χιούμορ).

- «Ωκεανίδα»: Ιζαμπέλ Αλιέντε «Η ονειρεμένη πατρίδα μου» (μετάφραση Κλαίτη Σωτηριάδου, μυθιστόρημα της πολυγραφότατης δημοσιογράφου, συγγραφέως και ανιψιάς του Σαλβαδόρ Αλιέντε).

- «Ελληνική Εταιρεία Θυματολογίας»: «Τα κοινωνικώς αποκλεισμένα άτομα και η προστασία τους» (Πρακτικά ημερίδας της ΕΕΘ στις 16/10/2002, από τις εκδόσεις «Ατραπός»).

- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης, τεύχη 119, 120).

- «Το περιοδικό της Αγλαΐτσας» (περιοδικό των Απογευματινών Ιατρείων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για παιδιά, με ποικίλα ψυχαγωγικά και πολιτιστικά θέματα, τεύχος 1).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ