Τρίτη 25 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεατής των ανατιμήσεων στα καύσιμα

Οδηγίες Παπαθανασίου προς συναδέλφους επιχειρηματίες για την εξασφάλιση κερδών με προοπτική

Το παραμύθι της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα επιστρατεύει πάλι η κυβέρνηση για να αποσιωπήσει τις τεράστιες ευθύνες που φέρει για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Οταν χτες το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης κατέγραφε νέα άνοδο στις τιμές των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ενημέρωνε την κυβερνητική επιτροπή για την εξέλιξη γύρω από το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πρόθεση για την οποιαδήποτε παρέμβαση. Αντίθετα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, το πρόβλημα οφείλεται στις διεθνείς υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου, όταν είναι γνωστό και επισημαίνεται από τους γνώστες του αντικειμένου ότι οι υψηλές τιμές των βενζινών, δε σχετίζονται απόλυτα με τις διεθνείς τιμές του αργού. Ετσι λοιπόν με την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης οι κερδοσκόποι του κυκλώματος καυσίμων (διυλιστήρια και εταιρίες) μπορούν ανενόχλητα να αφαιμάζουν το εισόδημα των καταναλωτών.

Με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε τα 84,7 λεπτά το λίτρο από 84,1 λεπτά της προηγούμενης Δευτέρας, η σούπερ έφτασε τα 89,7 λεπτά και το πετρέλαιο κίνησης τα 74 λεπτά. Βέβαια, οι πραγματικές τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες με την αμόλυβδη να ξεπερνάει τα 90 λεπτά ειδικά στην επαρχία.

Πάντως η κυβέρνηση διατείνεται ότι ούτε η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, ούτε δεν έχει παρέμβει. Προς απόδειξη τούτο, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στην κυβερνητική επιτροπή πως «καλέσαμε σε δύο συναντήσεις όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο των καυσίμων και ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των νόμων και του εισοδήματος των πολιτών και ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό»! Ναι έτσι, όσοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού, η κυβέρνηση θεωρεί πως βάζουν όριο στο κέρδος τους....

Πάρτε υπόψη σας το «αύριο»...

Στο μεταξύ έχοντας αποκλείσει κάθε ιδέα για τον έλεγχο των τιμών, η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει» τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια με επιχειρήματα τα οποία στοχεύουν να δελεάσουν τους επιχειρηματίες για... μακροπρόθεσμα κέρδη! Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιχειρηματιών, καθώς και της ΓΣΕΕ και καταναλωτικών οργανώσεων. Στην ουσία, ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε για την ανάγκη αποτροπής ανατιμήσεων τον Αύγουστο, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν «κοντόφθαλμο» για τις μελλοντικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, δε δίστασε να μιλήσει για «εθνικό μέτωπο ολυμπιακής συνεργασίας», που θα αποτελέσει και διαφήμιση της ελληνικής αγοράς προς τα έξω, ως μια αγορά πολύ συμφέρουσα για τους τουρίστες, κάτι στο οποίο φαίνεται ότι ομονόησαν και οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Μετά απ' όλα αυτά και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει ότι είναι αντίθετη προς κάθε είδους παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική συγκράτηση των τιμών, είναι φανερό ότι το «κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» που ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης δεν είναι παρά μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά.

Ως προς την ουσία του θέματος, που είναι κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τα νοικοκυριά με την αβάσταχτη ακρίβεια, η διαδικασία των ανατιμήσεων συνεχίζεται... απρόσκοπτα, με ή χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Π. Παντελιάδης ο οποίος ερωτηθείς σχετικά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ουδέποτε οι επιχειρηματίες δεσμεύτηκαν ότι δε θα κάνουν ανατιμήσεις. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το τελευταίο τρίμηνο οι ανατιμήσεις «δεν είναι άξιες λόγου» και κυρίως αφορούσαν τα γαλακτομικά οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν μέσα στο Μάρτη κατά 3% - 4%, ενώ απέδωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά ανατιμήσεων στο λάδι σε συγκυριακούς παράγοντες.

Τα όρια του εμπαιγμού αγγίζει η πρόταση των «Πολυζωγόπουλων» της ΓΣΕΕ, που έχοντας επιλέξει όλα τα τελευταία χρόνια το δρόμο της ανοχής απέναντι στις πολιτικές που έθρεψαν την ακρίβεια και εξασφάλισαν υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, τώρα εμφανίζονται να ανακαλύπτουν ότι τελικά υπάρχουν τρόποι να ελεγχθούν οι τιμές. Ετσι, με χτεσινή της ανακοίνωση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τώρα που δεν απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στη ΝΔ, που... εφαρμόζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προτείνει ακόμα και τον προσδιορισμό ανώτατης τιμής για βιομηχανικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ