Τετάρτη 19 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Τηλεόραση
ΕΡΤ
Ικανοποίηση με θεσμικά ... κενά

Παρά τις αντίθετες διαπιστώσεις του ΕΣΡ από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και τα οποία αποδεικνύουν ότι η ΕΡΤ από τις 21 του Φλεβάρη μέχρι και την πρώτη βδομάδα της επίσημης έναρξης της προεκλογικής περιόδου δεν τήρησε την αρχή της αναλογικής ισότητας, προβάλλοντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου χτες επιχείρησε να αποδείξει ότι η ΕΡΤ από την αρχή σεβάστηκε την απόφαση της διακομματικής επιτροπής. Η ΕΡΤ, όπως τουλάχιστον επισήμανε και το ΕΣΡ, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες της επίσημης προεκλογικής περιόδου προσαρμόστηκε στις αποφάσεις της διακομματικής. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έδωσε χτες η ΕΡΤ αφορούν στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ ως γνωστό ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εκλογές και την ημέρα διεξαγωγής τους. Αλλωστε το ΕΣΡ, με σχετική οδηγία του, είχε καλέσει όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να κινηθούν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας από τις 21 του Φλεβάρη. Ο Π. Παναγιώτου είπε ότι η ΕΡΤ θα δώσει στοιχεία και για την άτυπη προεκλογική περίοδο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΡ χτες έθεσε επίσης και ένα άλλο θέμα για τον τρόπο της προεκλογικής κάλυψης από τα ΜΜΕ, μιλώντας για θεσμικό κενό και θεσμικό πρόβλημα, αναφερόμενος ουσιαστικά στην παρέμβαση των κομμάτων που ρυθμίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Με αφορμή το «ντιμπέιτ» και την επιλογή των δημοσιογράφων από τα δύο μεγάλα κόμματα - ως γνωστό στο «ντιμπέιτ» δε συμμετείχε δημοσιογράφος της ΕΡΤ - ο Παναγιώτης Παναγιώτου έθεσε γενικότερο ζήτημα ρυθμίσεων για την κάλυψη των προεκλογικών περιόδων. Μεταξύ αυτών έθεσε ερωτηματικά εάν ή όχι τα κόμματα θα πρέπει να επιλέγουν τους δημοσιογράφους ή θα πρέπει να έχουν λόγο οι δημοσιογραφικές ενώσεις. Ενα άλλο λεπτό και για την ΕΡΤ σημείο είναι να διευκρινιστεί ποια θεωρείται κυβερνητική δραστηριότητα και δεν προσμετράται ως κομματικός χρόνος. Παρότι επίσης είναι ηλίου φαεινότερον ότι από τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά και από την ΕΡΤ και στα δελτία ειδήσεων δεν τηρείται έστω η αναλογική ισότητα προβολής των κομμάτων, αλλά κυριαρχεί ο δικομματισμός, ο Π. Παναγιώτου αναφέρθηκε και σε απόψεις που αντικρούουν τη «διακομματική λειτουργία» των δελτίων ειδήσεων που δίνουν αναλογικό χρόνο στα κόμματα, μιλώντας για την κυριαρχία του κριτηρίου της «πληροφοριακής αξίας» των ειδήσεων και όχι «σε άνευ λόγου μοίρασμα του χρόνου». Το ίδιο θέμα έθεσε ο Π. Παναγιώτου και για τις ενημερωτικές πολιτικές εκπομπές. Πρότεινε από τώρα να μελετηθούν ρυθμίσεις για τις προεκλογικές καλύψεις με τη συμμετοχή όλων δημοσιογραφικών ενώσεων, των τηλεοπτικών σταθμών και πανεπιστημιακών και κοινωνικών φορέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΤ και όπως είπε ο πρόεδρός της Π. Παναγιώτου η ΕΡΤ τήρησε κατά τη διάρκεια της επίσημης προεκλογικής περιόδου την αναλογική ισότητα. Από τις 13 του Μάρτη μέχρι και τις 7 του Απρίλη ο χρόνος των κομμάτων σε ποσοστά στα δελτία ειδήσεων κατανεμήθηκε ως εξής: στη ΝΕΤ 39% ΠΑΣΟΚ, 28% ΝΔ, 12% ΚΚΕ, 10,5% ΣΥΝ και 10,5% ΔΗΚΚΙ. Από τα δελτία ειδήσεων της ΕΤ-1 38% του χρόνου δόθηκε στο ΠΑΣΟΚ, 31% στη ΝΔ, 11% στο ΚΚΕ, 10% στο ΣΥΝ και 10% στο ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΕΡΤ, την ίδια περίοδο σε 33 εκπομπές της ΝΕΤ συμμετείχαν 34 εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, 31 της ΝΔ, 12 του ΚΚΕ, 15 του ΣΥΝ και 12 του ΔΗΚΚΙ.

Ο Π. Παναγιώτου ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ΕΡΤ έχει εκπονήσει κανόνες δεοντολογίας, που θα αποτελέσουν «κανονισμό αυτοδέσμευσης» για την ΕΡΤ. Ηδη το κείμενο έχει δοθεί στην ΠΟΣΠΕΡΤ και στην ΕΣΗΕΑ. Χαρακτήρισε τους κανόνες δεοντολογίας της ΕΡΤ «πρωτοποριακούς» και πλήρεις, ενώ για τους κανόνες δεοντολογίας του ΕΣΡ και της ΕΣΗΕΑ είπε ότι είναι... αποσπασματικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ