Τετάρτη 26 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ανάπαυλα» με απειλές στη Ράφα

Το τρίχρονο κοριτσάκι είναι από τα πολλά θύματα που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Το τρίχρονο κοριτσάκι είναι από τα πολλά θύματα που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την ολοκλήρωση της αποχώρησής του από τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα ανακοίνωσε χτες ο ισραηλινός στρατός προειδοποιώντας, όμως, ότι οι «επιχειρήσεις δεν τελείωσαν». Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, τα ισραηλινά άρματα μάχης αποχώρησαν και από την τελευταία συνοικία, την Κίστα. Το πρωί, τόσο τα τανκς όσο και οι εκσκαφείς ήταν ορατοί στην περίμετρο του προσφυγικού καταυλισμού, που έμοιαζε, όπως σχολίαζαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, σαν να είχε πληγεί από καταστροφικότατο σεισμό.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια της 6ήμερης επιχείρησης «Ουράνιο Τόξο» σκοτώθηκαν «41 τρομοκράτες και 10 άμαχοι» και ότι «υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές 56 σπίτια, στα οποία ανατινάχτηκαν υπόγειες σήραγγες εισαγωγής οπλισμού από την Αίγυπτο ή χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες». Πολύ διαφορετική, πάντως, είναι η εκδοχή της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια αυτών των 6 ημερών ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά περίπου 47 σπίτια αλλά από την αρχή του Μάη ο συνολικός αριθμός των κατεδαφισμένων σπιτιών στη Ράφα φθάνει τα 180. Σύμφωνα, πάντα, με τους αξιωματούχους του ΟΗΕ περισσότεροι από 1.960 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών ήταν απλοί πολίτες.

Χτες ο ισραηλινός στρατός ήρε και τον αποκλεισμό των δρόμων που συνδέουν τον προσφυγικό καταυλισμό με την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας και έτσι άρχισαν να φθάνουν στην περιοχή φορτηγά με πόσιμο νερό και τρόφιμα ενώ εργάτες δούλευαν ακατάπαυστα για να επιδιορθώσουν το κατεστραμμένο υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο. Πάντως, η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού δεν ολοκληρώθηκε «ήρεμα», καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας, και ενώ περισσότεροι από 50.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις κηδείες 17 θυμάτων της εισβολής, στη συνοικία Μπραζίλ, ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ καθιστούσε, χτες, σαφές ότι η αποχώρηση «είναι μάλλον μια βαθιά ανάσα των στρατευμάτων μας, παρά ένας τερματισμός των επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι «αυτές θα συνεχιστούν μέχρις ότου το Ισραήλ δε θα απειλείται πλέον από τους τρομοκράτες». Οι Ισραηλινοί επικεφαλής στην περιοχή τόνιζαν ότι «η αποστολή δεν ολοκληρώθηκε».

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ο οποίος, στη συνέχεια, μετέβη στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ