Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ

Δημοσιεύτηκε χτες στο ΦΕΚ η τοποθέτηση του νέου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Νέστορα Κουράκη, καθηγητή Εγκληματολογίας και Σωφρονιστικής στη Νομική Αθηνών. Το νέο μέλος του ΕΣΡ ορίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μετά την παραίτηση του πρώην μέλους του ΕΣΡ Αργύρη Καρρά, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά και από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, το νέο μέλος του ΕΣΡ αναμένεται να συμμετάσχει στην Ολομέλεια του ΕΣΡ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ το ΕΣΡ ετοιμάζει τις προτάσεις που θα καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τροπολογία που θα πρέπει να γίνει στο ισχύον νομικό καθεστώς, προκειμένου ν' αποτραπεί η διαπλοκή και να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να χορηγηθούν τηλεοπτικές άδειες. Ηδη εισηγήσεις ετοιμάζουν ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, τα μέλη Ροδόλφος Μορώνης και Ιρις Αυδή, καθώς και νομικοί επιστήμονες του Συμβουλίου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχαν αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις αιτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Εάν δε γίνουν βασικές τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, όπως φαίνεται, ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος. Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζουν τις εισηγήσεις τους σε κρίσιμα θέματα που αφορούν, το πόθεν έσχες, τα συγγενικά πρόσωπα, τις off shore εταιρίες και τους αχυράνθρωπους που εμφανίζονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τηλεοπτικών σταθμών. Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε το νόμο για το «βασικό μέτοχο» ανοίγοντας «παράθυρα» στη νομιμοποίηση του ασυμβίβαστου (να είναι κάποιος μέτοχος σε ΜΜΕ και συγχρόνως να παίρνει έργα του δημοσίου). Δύο μέλη του ΕΣΡ, η Ιρις Αυδή και το πρώην μέλος Αργύρης Καρράς, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Η ΝΔ, ως γνωστόν, έχει χαρακτηρίσει το «βασικό μέτοχο» ως «κερκόπορτα» της διαπλοκής. Φαίνεται, όμως, πως από τη στιγμή που έγινε κυβέρνηση άλλαξε ρότα, αφού ήδη ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος έχει ρίξει το «μπαλάκι» στο ΕΣΡ, λέγοντας που εάν θέλει ας προχωρήσει στη χορήγηση αδειών, φυσικά με το ισχύον νομικό καθεστώς της διαπλοκής. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα... προσαρμοστούν στο νέο νομικό πλαίσιο που.. θα περάσει η ΝΔ μετά το φθινόπωρο...

Στο μεταξύ δεν έχει βγει ακόμη η απόφαση του ΣτΕ που θα είναι και καθοριστική για το θέμα των αδειών. Αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση αφορά προσφυγή του MAD κατά των ΠΔ των προκηρύξεων για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Σε περίπτωση που το ΣτΕ ακυρώσει τα ΠΔ τότε ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί άγονος. Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ είναι και το ΕΣΡ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ