Κυριακή 6 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου εμφάνισαν τον Απρίλη οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ. Οπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι παραπάνω παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξεως του 1,4%. Το Μάρτη οι εν λόγω παραγγελίες είχαν αυξηθεί κατά 5%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνη του 2000.

ΑΝΕΡΓΙΑ Σταθερή παρέμεινε τον Απρίλη η ανεργία στη Ζώνη Ευρώ καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τα 12,7 εκατομμύρια των ανέργων. Το ποσοστό των ανέργων ανέρχεται έτσι στο 9% στο οποίο έφθασε και το Μάρτη, μετά την προς τα άνω αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης για 8,8%. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ανεργία παρέμεινε επίσης σταθερή στο 9,1% στο οποίο αναθεωρήθηκε και το ποσοστό του Μαρτη από την αρχική εκτίμηση του 9%. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει 19,3 εκατομμύρια ανέργων.

ΚΙΝΑ Σε ετήσιο ρυθμό 11,4% εκτιμάται ότι θα επεκταθεί η οικονομία της Κίνας εντός του β' τριμήνου του 2004, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του κρατικού κέντρου πληροφοριών (SIC) που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κρατικής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων. «Διατηρούμε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων», δήλωσε ο Χου Χοντζουάν, οικονομολόγος του SIC.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ