Τετάρτη 9 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέος κυβερνητικός πονοκέφαλος για Σαρόν

Κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέσεις στα σύνορα με το Λίβανο

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν θέσεις στα σύνορα με το Λίβανο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Δε φαίνεται να τελειώνει η κυβερνητική κρίση στο Ισραήλ παρά την απόρριψη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, δύο προτάσεων μομφής κατά του κυβερνητικού συνασπισμού του Αριέλ Σαρόν. Χθες το μεσημέρι, έγινε γνωστό ότι δύο υπουργοί, που ανήκουν στο ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την υιοθέτηση, έστω και επί της αρχής, από το Υπουργικό Συμβούλιο του σχεδίου αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο υπουργοί, ο υπουργός Οικισμού Εφι Εϊτάμ και ο υφυπουργός Γιτζάκ Λεβί, θα απομακρυνθούν, και τυπικά από τα καθήκοντά τους, εντός 48 ωρών. Πάντως, το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα, μέχρι χθες βράδυ, διευκρίνιζε ότι δε θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα ο Αριέλ Σαρόν να διατηρεί την εύθραυστη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Σε περίπτωση αποχώρησης, τότε τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό δε θα διαθέτουν πλέον την απαραίτητη πλειοψηφία των 61 εδρών στην 120μελή Κνέσετ.

Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Σαρόν, αφού παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις μομφής δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία που θα δρομολογήσει κυβερνητική αλλαγή. Και αυτό γιατί το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα, το Εργατικό επιλέγει, συχνά, να απέχει της ψηφοφορίας, επιδιώκοντας, όπως υποστηρίζει, την εφαρμογή του σχεδίου αποχώρησης από τη Γάζα, το οποίο, βέβαια, ούτως ή άλλως, θα αρχίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να υλοποιείται μετά από 9 μήνες.

Οπως έγινε γνωστό, χθες, παράλληλα με την ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα, θα αρχίσει και η σταδιακή μεταφορά των εργοστασίων που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη του μεθοριακού φυλακίου του Ερετζ, στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Ισραηλινοί εταίροι θεωρούν ότι δε θα είναι σε θέση να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Αλλωστε, ήδη, παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα, καθώς η λειτουργία τους αναστέλλεται κάθε τόσο λόγω των μέτρων ασφαλείας. Η απομάκρυνσή τους θα προκαλέσει τεράστιο οικονομική πλήγμα στην, ήδη, διαλυμένη, οικονομικά, Γάζα, αφού σ' αυτά εργάζονται 4.000 Παλαιστίνιοι.

Ενταση στο νότιο Λίβανο

Με πυρά πυροβολικού, ρουκέτες και όλμους, η οργάνωση «Χεζμπολάχ» έπληξε ισραηλινές θέσεις στην κατεχόμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, στο νότιο Λίβανο, χθες το πρωί. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά δεν έκανε άλλο σχόλιο.

Αντίθετα, η λιβανική κυβέρνηση κατέθεσε διαμαρτυρία στον ΟΗΕ για την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, σε περιοχή, μόλις 15 χιλιόμετρα, νότια της Βηρυτού, με στόχο εγκαταστάσεις του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επιδρομή. Νωρίτερα, ρουκέτες είχαν πέσει πολύ κοντά σε ισραηλινό στρατιωτικό πλοίο που περιπολούσε εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων, και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό την ευθύνη έφεραν «Παλαιστίνιοι μαχητές που βρίσκονται στο Λίβανο».

«Τυπική» ανάκληση

Για «διαβουλεύσεις» κλήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα ο πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ και ο γενικός πρόξενος της χώρας στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν πρόκειται για κάποια οριστική ανάκληση, αλλά για μια «αναγκαία ενημέρωση των διπλωματών σχετικά με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην περιοχή, τον τελευταίο καιρό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τις ισραηλινές αιματηρές εισβολές στη Ράφα, είχε χαρακτηρίσει τη δράση του ισραηλινού στρατού «κρατική τρομοκρατία κατά των Παλαιστινίων», κάτι που επανέλαβε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χααρέτζ» την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει την ενίσχυση των σχέσεων με τους Παλαιστινίους, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η οικονομική και διπλωματική συνεργασία με το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει. Η Τουρκία είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα που έχει οικονομικές και εμπορικές σχέσεις τόσο ανεπτυγμένες με το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ