Κυριακή 13 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανεργία στη Γερμανία

H ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε το Μάη για πέμπτο συναπτό μήνα. H εξέλιξη καταδεικνύει, πάντως, σαφέστατα ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι αρκετά ισχυρή ώστε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, με την εποχική προσαρμογή ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9.000 άτομα, φθάνοντας έτσι τα 4,374 εκατομμύρια άτομα.

Σχολιάζοντας σχετικά ο επικεφαλής του Γραφείου Εργασίας, Φρανκ Βάισε, επισήμανε ότι «η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ ανίσχυρη για να προσφέρει ώθηση στην αγορά εργασίας». H επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει την εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της Γερμανίας. H βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Απρίλη κατά 2,2% για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες χάρη κυρίως στην αυξημένη ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως οι τηλεοράσεις και τα ψυγεία.

Είναι γεγονός ότι σε αντίθεση με τις HΠA και την Ιαπωνία, όπου σημειώθηκαν διπλάσιοι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης από εκείνον της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, στη Γερμανία χάνονται ακόμη θέσεις εργασίας. Το Μάρτη χάθηκαν 33.000 θέσεις εργασίας που ήταν η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης από το Γενάρη του 2003. Σημειωτέον ότι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μειώνουν το προσωπικό τους συγκαταλέγεται και η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων της Γερμανίας, η «KarstadtQuelle AG», που σχεδιάζει να προχωρήσει σε τουλάχιστον 3.000 απολύσεις αφού μειώνονται οι πωλήσεις της φέτος κατά 5%. Εξάλλου, η μεγαλύτερη εταιρία έκδοσης έξυπνων καρτών του κόσμου, η «Gemplus International SA», ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει μονάδα της στη Γερμανία, που συνεπάγεται την απώλεια 180 θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ