Τρίτη 15 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχή Επιδαυρίων με «Τρωάδες»

Εξηντάχρονα γίνονται φέτος τα Επιδαύρια, τα οποία θα εγκαινιαστούν αυτή τη βδομάδα (Παρασκευή - Σάββατο) με την πλέον αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη, τις «Τρωάδες», τις οποίες θα παρουσιάσει ο θίασος «Διαδρομή». Την τραγική μοίρα των γυναικών της Τροίας, που μετά την εκπόρθηση της πόλης τους βρίσκονται στο έλεος των νικητών Ελλήνων, παρακολουθεί ο Ευριπίδης στην τραγωδία αυτή. Κορυφαία μορφή η, άλλοτε ευτυχισμένη, βασίλισσα της Τροίας Εκάβη, ακολουθεί τη μοίρα που τη θέλει γερόντισσα πια να αναμετριέται με τον πόλεμο, τις απώλειες αγαπημένων και τις συμφορές της σπαραγμένης χώρας της. Ο κύκλος του αίματος για την Εκάβη κλείνει μόνον όταν η ίδια θρηνήσει κι ύστερα θάψει με τα ίδια της τα χέρια παιδιά και εγγόνια, θυσία στην παραφροσύνη του πολέμου. Τώρα, πια τα γέρικα βήματά της θα πρέπει να βαδίσουν τους δρόμους της προσφυγιάς, μιας νέας «μοίρας» που, τουλάχιστον, θα' θελε να 'ναι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλία κι όχι στην πολυμίσητη Σπάρτη. Η μοίρα της Εκάβης είναι ίδια με των άλλων Τρωαδιτισσών, που ως τρόπαια πολέμου πρέπει ν' αποχαιρετήσουν για πάντα τη γενέθλια γη, την πατρίδα τους Τροία που χάνουν.

Εργο καταγγελτικό της παραφροσύνης του πολέμου και παράλληλα βαθιά αντιπολεμικό παρουσιάζεται σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, χορογραφία Νατάσσας Ζούκα, φωτισμούς Νίκου Καβουκίδη, μουσική διδασκαλία Νανάς Θρασυβουλίδου. Παίζουν: Αννα Βαγενά (Εκάβη), Τάνια Τρύπη (Ανδρομάχη), Πέγκυ Τρικαλιώτη (Κασσάνδρα), Γιάννης Βούρος (Ταλθύβιος), Δημήτρης Λιγνάδης (Ποσειδώνας).

Στο Χορό συμμετέχουν: Παναγιώτα Κότσιρα, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Νικολέτα Φιλόσογλου, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Αγορίτσα Οικονόμου, Μάγδα Πένσου, Σοφία Καραγιάννη, Κατερίνα Παυλάκη, Τάνια Παλαιολόγου, Αρετή Δήμητσα, Ειρήνη Χέλιου, Σταυριάνα Πανδή, Χριστίνα Μαξούρη, Ειρήνη Μουρελάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ