Πέμπτη 17 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιωτικοποιήσεις και λιτότητα για τις ΔΕΚΟ

«Κερασάκι» οι υποσχέσεις για «πάγωμα» των τιμολογίων

Συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, λιτότητα στους μισθούς των εργαζομένων, αύξηση της κερδοφορίας μέσω της ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας, μείωση των εγγυήσεων του Δημοσίου στο δανειακό τους πρόγραμμα και μεγαλύτερο άνοιγμα προς την αγορά, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα των λεγόμενων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Για «κερασάκι» σ' αυτή την... αντιλαϊκή τούρτα οι κυβερνώντες παρουσιάζουν την «πολιτική μηδενικών αυξήσεων στα τιμολόγια για το 2004 και 2005», μια προοπτική όμως, που σε μεγάλο βαθμό αναιρείται από τις ίδιες τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού.

Τις θέσεις της κυβέρνησης και την πολιτική της για τις ΔΕΚΟ ανέπτυξε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών. Πρόκειται για μια πολιτική, η οποία αποτελεί αρμονική συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων και η οποία τις οδήγησε στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Η έκρηξη της ακρίβειας, μέσω της αλματώδους ανόδου των τιμολογίων των προσφερόμενων υπηρεσιών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, καύσιμα κλπ) ήταν το απότοκο και φυσιολογικό αποτέλεσμα της πολιτικής παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επί της ουσίας, η εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, δε διαφοροποιήθηκε στο ελάχιστο από τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντίθετα, ο Γ. Αλογοσκούφης, έσπευσε να υιοθετήσει λογικές, τις οποίες στο παρελθόν το κόμμα της ΝΔ είχε καταγγείλει, όταν τις εφάρμοζαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά, επισήμανε στους διοικητές των ΔΕΚΟ την ανάγκη μείωσης του δανεισμού των επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Αντί αυτού, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως την παροχή εγγυήσεων από τα ίδια περιουσιακά τους στοιχεία, τα μελλοντικά έσοδά τους (τιτλοποίηση εσόδων), την αξιοποίηση των Εταιριών Επενδύσεων σε ακίνητα, αλλά και το δανεισμό μέσω του συστήματος sale & leaseback (μακροχρόνια πώληση ακινήτων των ΔΕΚΟ, τα οποία στη συνέχεια θα νοικιάζουν από τους αγοραστές). Πρόκειται για μορφές δανεισμού τις οποίες προωθούσε ο Ν. Χριστοδουλάκης και είχε καταγγείλει ο νυν υπουργός Οικονομίας της ΝΔ!

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ο υπουργός ανέφερε μεν ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν ανατιμήσεις για φέτος και την επόμενη χρονιά, ωστόσο αμέσως έσπευσε να συμπληρώσει ότι θα υπάρχουν ανατιμήσεις «σε εξαιρετικές περιπτώσεις». Είναι φανερό ότι με δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τον έλεγχο των τιμών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, το υπουργείο επιδιώκει να ελέγξει, σε κάποιο βαθμό, τον πληθωρισμό, μέσω του μηχανισμού των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Η μέχρι σήμερα όμως εμπειρία έχει καταδείξει ότι τέτοιες προσπάθειες είναι αναποτελεσματικές, όχι μόνο για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αυτές οι επιχειρήσεις και οι οποίες κοστολογούνται ήδη με πολύ υψηλά τιμολόγια, αλλά κυρίως για τις τιμές και την ακρίβεια στην αγορά συνολικά, όπου δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι καταναλωτές.

Κατά τα άλλα ο Γ. Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι:

  • Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της μερικής αποκρατικοποίησης με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ορισμένες από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και άλλων ΔΕΚΟ. Προκειμένου να νουθετήσει ορισμένους διοικητές για παρεμβάσεις τους σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων (πχ «Ολυμπιακή»), ανέφερε ότι η επιλογή της στρατηγικής των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Οι αυξήσεις του συνολικού μισθολογικού κόστους δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 5%. Με δεδομένο ότι στους λογαριασμούς μισθοδοσίας μπαίνουν και άλλοι παράμετροι (πχ ωριμάνσεις) στόχος της κυβέρνησης είναι οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς για το 2004 να είναι μικρότερες ή κατά πολύ μικρότερες από το 5%. Στα πλαίσια του κυβερνητικού ελέγχου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πριν από την υπογραφή τους θα πρέπει να αποστέλλονται για αξιολόγηση στο υπουργείο Οικονομίας. Οι διοικήσεις θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις άλλων παραγόντων κόστους, όπως οι μη μισθολογικές δαπάνες (ασφαλιστικές εισφορές) και σαν στόχος τίθεται να μειώνονται τουλάχιστον 3% κατ' έτος.
  • Τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2414/96) με την εισαγωγή μιας σειράς κανόνων για τις μη εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο, που εφαρμόζονται σήμερα στις εισηγμένες, θα υπάρχουν προγράμματα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, χωρίς να θίγεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των ΔΕΚΟ...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ