Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

«

Κείνο το πρωί του είπα καλημέρα». Ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, το Τρίτο Πρόγραμμα είπε «καλημέρα» στον Μάνο Χατζιδάκι, αφιερώνοντας ένα 24ωρο πρόγραμμα στον μεγάλο μας συνθέτη. Δέκα χρόνια είχαν περάσει από τη στιγμή που η αναπνοή του έσβησε με τ' αγέρι. Τότε που η πόλη φάνηκε μονάχη, ερημική σαν τ' ακριβό του αστέρι.

Το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσίασε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, που, μέσα από τα τραγούδια του, τα κείμενά του, τις ανέκδοτες ηχογραφήσεις, δόνησε τις χορδές της ευαισθησίας μας.

Ενα πρόγραμμα εξαιρετικό, που όσοι δεν το παρακολούθησαν έχασαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις γειτονιές του φεγγαριού, στο «Χωρίον ο πόθος».

Δέκα χρόνια χωρίς τον Μάνο και το Τρίτο Πρόγραμμα θυμάται και θυμίζει τον συνθέτη που συνέδεσε τ' όνομά του με την άνθηση του Τρίτου Προγράμματος. Την Τρίτη, 15 Ιούνη 2004, ο Μ. Χατζιδάκις ήταν εκεί ...από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα της άλλης μέρας. Με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, με τις μουσικές που αγαπούσε, με το ρεμπέτικο, με τη μουσική που έγραψε για θεατρικά έργα, με τις σκέψεις του, με ανέκδοτα έργα του, μερικά από τα οποία τα ερμηνεύει ο ίδιος.

Η συχνότητα του ραδιοφώνου πήρε μιαν άλλη διάσταση, άγγιξε την εποχή της Μελισσάνθης, συνάντησε τον Νίκο Γκάτσο, τον Μάνο Χατζιδάκι και την μοναδική Φλέρυ Νταντωνάκη στο «Ξενοδοχείο Βαλκάνια». Την Φλέρυ, που, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι, μας πήγαν μια βόλτα στο φεγγάρι, αλλά με «το φεγγάρι πώς, αχ πώς να τραγουδήσω, με το φεγγάρι πώς να παρηγορηθώ;».

Στο περιβόλι τ' ουρανού, μας ταξίδεψε το Τρίτο Πρόγραμμα, αλλά ήρθε νοτιάς ήρθε βοριάς και το κύμα πήρε τις στιγμές. «Τι προσπαθείς να σταματήσεις τη στιγμή, μας προσπερνά δεν ωφελεί αν φύγεις φεύγει». Εφυγε κιόλας η στιγμή οριστικά και γίναν όλα διαφορετικά... Το αφιέρωμα τελείωσε. Ομως θ' άξιζε να επαναληφθεί, για όσους δεν είχαν την τύχη να το ακούσουν, αλλά και γι' αυτούς που άκουσαν ένα τουλάχιστον μέρος του. Γιατί η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι είναι μια πόλη μαγική, είναι το πέλαγος που είναι βαθύ, είναι η αγάπη που είναι μεγάλη. Είναι όμως και ο Μεγάλος Ερωτικός.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε πως «Ο Μεγάλος Ερωτικός» είναι «ένας λαϊκός θεός που ζει στη φαντασία μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός». Οπως αδιάκοπα ζωντανός είναι για μας ο Μάνος Χατζιδάκις, που έφυγε γιατί ήταν ουρανός...


Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ