Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικά «μονοπάτια»

Μπαλάντες ηλεκτρικές και ακουστικές και δυνατά ροκ κομμάτια, μαζί με δύο διασκευές, συνθέτουν τον καινούριο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τίτλο «Φρέσκο Χιόνι», που μόλις κυκλοφόρησε (ΕΜΙ). Ενας πολυσυλλεκτικός δίσκος, με 13 τραγούδια αξιόλογων δημιουργών, συνθετών και στιχουργών, που «ταξιδεύουν» μέσα από τη φωνή του αγαπημένου ερμηνευτή. Ο έρωτας, η ελπίδα, το ανικανοποίητο, η αγωνία, αλλά και η πολιτική καταγγελία («Cod Bless America») είναι κάποια από τα θέματα των τραγουδιών, που έγραψαν οι Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Ζούδιαρης, Νίκος Ζιώγαλας, Οδυσσέας Ιωάννου, Γιώργος Κλεφτογιώργος, Μαριανίνα Κριεζή, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς, Μανώλης Φάμελλος - τρία τραγούδια φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Β. Παπακωνσταντίνου. Κορυφαία στιγμή του δίσκου αποτελεί το υπέροχο τραγούδι «Οι μέρες που δικάζουν» των Στ. Κραουνάκη - Οδ. Ιωάννου, που μοιράζονται με μια σπουδαία ερμηνεία ο Βασίλης και η Χάρις Αλεξίου. Μια ηχογράφηση συγκινητική και συνάμα «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη δισκογραφική «συνάντηση» των δύο αυτών υπέροχων φωνών. Οι διασκευές αφορούν στο εξαιρετικό τραγούδι «Πώς να σωπάσω» των Ξαρχάκου - Κινδύνη (μήπως θα ήταν προτιμότερο η ερμηνεία του να είχε αφεθεί αποκλειστικά στις φωνητικές δυνατότητες του Β. Παπακωνσταντίνου και να είναι α καπέλα;) και στο ιταλικό «Certe cose si fanno» (σε ελληνικούς στίχους του Οδ. Ιωάννου).

  • Το μουσικό «φως» του Μίκη Θεοδωράκη επιστρατεύτηκε από τον οργανισμό «Αθήνα 2004», καθώς η συλλογή με τα 18 τραγούδια του συνθέτη υπό τον τίτλο «Φως» (ΕΜΙ) - ερμηνευμένα από 16 καλλιτέχνες - αποτελεί ένα από τα τρία επίσημα CD των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Το άλμπουμ περιλαμβάνει παλαιότερες και καινούριες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Μ. Θεοδωράκη και, όπως αναφέρεται, μέρος των εσόδων θα δοθεί στη «Γιούνισεφ». Συμμετέχουν καταξιωμένοι και νεότεροι ερμηνευτές: «Πυξ Λαξ», Αλκ. Πρωτοψάλτη, Γ. Νταλάρας, Χ.και Π. Κατσιμίχας, Γ. Κότσιρας, Μαρινέλλα, Γ. Πλούταρχος, Γ. Πάριος, Χ. Αλεξίου, Δ. Μητροπάνος, Β. Παπακωνσταντίνου, Δ. Μπάσης, Αντ. Ρέμος, Π. Τερζής, Μ. Φαραντούρη, Λ. Μαχαιρίτσας. Ενα τραγούδι ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ υπάρχει κι ένα ορχηστρικό («Χαρταετοί»). Αν και οι περισσότερες είναι αξιόλογες ερμηνείες, δε λείπουν και κάποιες άτυχες. Το «φρεσκάρισμα» κάποιων σπουδαίων τραγουδιών, όπως η «Δραπετσώνα» ή το «Δρόμοι παλιοί», δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα έργα, στις ιδέες, στην αισθητική τους και τους τραγουδιστές που τα ερμηνεύουν.
  • Στο μελωδικό σύμπαν του Γιώργου Ζαμπέτα, διεισδύει το τετραμελές μουσικό σύνολο «Adriatica», μέσα από τον καινούριο δίσκο τους «Zambetas Concept» (FM Records). Οι τέσσερις εκφραστικοί δεξιοτέχνες προσφέρουν μιαν ενδιαφέρουσα προσέγγιση συνθέσεων του σπουδαίου λαϊκού δημιουργού. Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις Αλβανούς μουσικούς (δύο βιολιά και ένα κοντραμπάσο) και έναν Ελληνα (Αχιλλέας Παναγούλης - ακορντεόν). Οι «Adriatica» συγκεντρώνουν ένα ρεπερτόριο, το οποίο αποτελείται από μελωδίες Τσιγγάνων της Ουγγαρίας και των Βαλκανίων, συνθέσεις των Παγκανίνι, Ενέσκου, Πιατσόλα, μελωδίες που έγιναν γνωστές μέσα από ταινίες και παραδοσιακά κομμάτια από χώρες που βρέχει η Αδριατική.

Ρ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ