Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Από τον ευτελισμό στην κατάργηση

Πίσω από τον καπνό της κόντρας Πάγκαλου - Βενιζέλου, κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει ένα θεσμό - αποτέλεσμα χρόνιων διεκδικήσεων των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού

Δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο του Πολιτισμού, αποτελεί το θέμα που προέκυψε με τις γνωστές δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου για τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του υπουργείου Πολιτισμού. Θέμα που παρουσιάστηκε ως διαμάχη δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και εσωκομματική κόντρα, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει την επιχείρηση κατάργησης του θεσμού των επιχορηγήσεων. Και βέβαια όχι για τους ημέτερους και όσους προωθούν τον πολιτισμό της άρχουσας τάξης, αλλά για όσους υπηρετούν τον προοδευτικό λαϊκό πολιτισμό. Για τους πρώτους πάντα θα υπάρχουν τρόποι. Αλλωστε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Θ. Πάγκαλος είπε, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός των χορηγιών και μάλιστα με τρόπο που οι χορηγοί «να κερδίζουν»...

Είθισται το υπουργείο Πολιτισμού να «καμώνεται» πως ενισχύει το λαϊκό πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία διά του θεσμού των επιχορηγήσεων. Μόνο που αυτό ήταν αποτέλεσμα χρόνιων διεκδικήσεων από τους ανθρώπους του πολιτισμού. Οσο οι κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να καταργήσουν το θεσμό, φρόντισαν τουλάχιστον να τον ευτελίσουν και να τον μετατρέψουν σε μοχλό χειραγώγησης και εξαγοράς καλλιτεχνών και πολιτιστικών συλλόγων. Ετσι έγινε το κατ' εξοχήν πεδίο πελατειακών σχέσεων και εξαγοράς συνειδήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τύχαινε να ενισχύονται φορείς και δραστηριότητες που προσέφεραν στον πολιτισμό, αλλά οι υπουργοί δεν έπαψαν ποτέ να αναζητούν τρόπους υπονόμευσης. Η απόδειξη για το πόσο η εξουσία χρησιμοποίησε το θεσμό, είναι ότι η αναστολή των επιχορηγήσεων θίγει και αυτούς τους ίδιους τους «ευνοούμενους». Αλλά ποιους ευνοούμενους; Εκείνους που μετριούνται μόνο ως ψήφοι. Διότι από τα κονδύλια του ΛΟΤΤΟ ενισχύεται και το Μέγαρο Μουσικής! Το όνομά του δεν υπάρχει στον περίφημο κατάλογο. Και δεν υπάρχει διότι δε θα περικοπεί τίποτα από τα κονδύλια που αφορούν τους εργολάβους της τέχνης. Η ενίσχυση αυτών είναι ο μόνος σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος. Και μαζί με αυτό η εισβολή των χορηγών. Το άνοιγμα του θέματος των επιχορηγήσεων δεν είναι τυχαίο ούτε χρονικά: γίνεται την εποχή που πολιτική της ΕΕ είναι η περικοπή κάθε είδους κοινωνικών παροχών.

Ολα τα άλλα είναι υπό διαρκή αμφισβήτηση. Δεν είναι τυχαίο, ανάμεσα στα κομμένα κονδύλια βρίσκονται και κάποια που αφορούσαν ενίσχυση θεσμών και προγράμματος δράσης υπηρεσιών. Δηλαδή χρήματα που θα πήγαιναν σε Εφορείες Αρχαιοτήτων, δε θα δοθούν, υπονομεύοντας προφανώς έργο προγραμματισμένο. Τα κονδύλια που θα πήγαιναν στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων επρόκειτο να διατεθούν για το συνέδριο του Συλλόγου το φθινόπωρο και το βοήθημα των αρχαιολόγων για την αγορά βιβλίων. Το τραγελαφικό είναι ότι υπονομεύονται ακόμα και θεσμοί. Οσοι βραβευμένοι των Κρατικών Βραβείων Θεατρικού Εργου πρόλαβαν να εισπράξουν το χρηματικό έπαθλο των 2 εκατ. ήταν τυχεροί. Διότι η Σοφία Διονυσοπούλου και ο Ανδρέας Θωμόπουλος βρίσκονται σε αυτούς που δε θα πληρωθούν γιατί δεν έσπευσαν... εγκαίρως. Το υπουργείο δε θα βρει χρήματα ούτε για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το θεσμό. Επίσης στον ίδιο κατάλογο βλέπουμε την αναστολή της πληρωμής των χρημάτων για το «Σπίτι του Ηθοποιού», που αποτελούσε διαρκές αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.

«Ο σκοπός του σωματείου το "Σπίτι του Ηθοποιού", είναι ανιδιοτελής και φιλανθρωπικός», δήλωσε στο «Ρ» η Αννα Φόνσου, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και πρόεδρος του σωματείου «Σπίτι του Ηθοποιού». Και συνέχισε: «Πρέπει να ξέρει ο υπουργός Πολιτισμού ότι οι επιχορηγήσεις του Πολιτισμού είναι απαραίτητες, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων πολύ περισσότερο. Οφείλει επίσης ο υπουργός να ρίξει το βλέμμα του σε μας τους ηθοποιούς που είμαστε ένας κλάδος εργαζομένων με 80% ανεργία. Η πολιτεία οφείλει να δίνει και όχι να κόβει χρήματα από την Τέχνη. Πρέπει να ξέρουν ότι οι ηθοποιοί είμαστε συσπειρωμένοι και με το πείσμα και τους αγώνες μας κατορθώσαμε πολλά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ